Dva pohledy na fantasy

fantasy-kvetina
V dnešních tipech se podíváme na knihy, které by se obě daly zařadit do žánru fantasy, a přesto je každá z nich úplně jiná. Zaujme vás více veleúspěšný román Ready Player One nebo si spíše oblíbíte pohádkově laděný příběh z hradu Smetištejn?

První představovaná kniha je světovým bestsellerem, jen v USA se jí prodalo přes milion výtisků. Román původně vyšel už v roce 2011, ale v poslední době se o něm opět začalo hojně mluvit, a to ve spojitosti s právě chystanou filmovou adaptací, která je připravována pod taktovkou slavného režiséra Stevena Spielberga. Kniha je zajímavá především svým unikátním zasazením – Ernest Cline velmi zručně spojil sci-fi román posazený do budoucnosti s nostalgickým světem začátků počítačů v 80. letech. Pokud vzpomínáte na ty nejstarší počítačové hry, tato kniha je přímo pro vás. A pokud ne, nevadí, knihu se zamilujete i tak.

Ready Player One

Autor: Ernest Cline
Přeložila: Naďa Funioková

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 150×235 mm
ISBN: 978-80-242-5174-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Ready Player One vydalo nakladatelství Knižní klub.

Strhující dobrodružný thriller z blízké budoucnosti, světa virtuální reality a počítačových her.

Svět v roce 2045 se ocitá v hluboké krizi – jedinou záchranou před bezútěšnou skutečností se pro miliony lidí stalo OASIS, bezplatná onlineová videohra přístupná prakticky každému – každý si zde může vytvořit novou identitu a vést virtuální život, často na hony vzdálený tomu opravdovému: studovat, cestovat, mít přátele, zamilovat se… A nalézt velikonoční vejce, poklad, který tam někde před svou smrtí zanechal James Halliday, výstřední tvůrce OASIS, společně s miliardovým dědictvím. Léta se o nalezení tří klíčů ke třem branám, jež vedou k pokladu, marně pokoušejí miliony Hallidayových obdivovatelů. Léta se to nedaří ani Wadu Wattsovi, který má těsně před maturitou, přežívá u tety v karavanu a honba za pokladem se stala jediným smyslem jeho existence. Avšak poté co se mu podaří rozluštit první nápovědu, nabere jeho život divoké obrátky…

Ukázka z knihy

Každý mého věku si pamatuje, kde byl a co dělal ve chvíli, kdy poprvé slyšel o té soutěži. Já zrovna seděl ve své skrýši a koukal na animáky, když video přerušil krátký zpravodajský vstup s oznámením, že v noci zemřel James Halliday.

O Hallidayovi jsem už samozřejmě slyšel dřív. Jako ostatně všichni. Byl to herní designér, jenž se zasloužil o vytvoření OASIS, onlineové hry pro obrovské množství hráčů, která se prostupně rozvinula v globální virtuální realitu na síti, využívanou dnes na každodenní bázi většinou lidstva. Nebývalý úspěch OASIS učinil z Hallidaye jednoho z nejbohatších lidí na světě.

Napřed jsem nedokázal pochopit, proč toho média kolem miliardářovy smrti tolik nadělají. Koneckonců, lidi na planetě Zemi měli jiné starosti. Probíhající energetickou krizi. Katastrofální změny klimatu. Rozmáhající se hlad, chudobu a nemoci. Půl tuctu válek. Znáte to: „kočky a psi pod jednou střechou… masová hysterie!“ Za normálních okolností by zpravodajské kanály nikdy nepřerušily lidem jejich interaktivní sitkomy a telenovely, pokud by se nepřihodilo něco fakticky důležitého. Jako třeba kdyby se objevil nějaký nový zabijácký virus nebo další velké město zmizelo v hřibovitém mraku. Takovéhle zásadní věci. I když byl Halliday tak slavný, jeho smrt si zasloužila maximálně krátkou zmínku ve večerních zprávách, aby mohly masy prostého lidu závistivě potřásat hlavami, až by hlasatelé oznamovali obludně vysokou finanční částku, která bude rozdělena mezi boháčovy dědice. Jenže právě v tom byl ten háček.

James Halliday žádné dědice neměl.

Pokud vás kniha zaujala, přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Ernest Cline je spisovatel, scenárista, táta a geek na plný úvazek. V současné době žije v Austinu v Texasu společně s manželkou, dcerou, vozem DeLorean cestujícím v čase a velkou sbírkou klasických videoher.
Ernie vystřídal v minulosti řadu povolání – živil se jako kuchař v bufetu, kuchal ryby, pracoval ve videopůjčovně pro náročné diváky i jako počítačový technik. Duší ho to ale vždycky táhlo jinam, a tak nakonec pustil všechny tyto slibné profesní dráhy k vodě, aby naplno vyjádřil svou lásku k popkultuře a začal o ní psát. Výsledkem byl román Ready Player One (2009), který zaznamenal fenomenální úspěch, vyšel ve více než třiceti zemích a jen v USA se ho prodalo přes milion výtisků. V komunitě všech nadšenců do počítačových her a milovníků 80. let minulého století se kniha stala legendou, atmosféra příběhu a napínavý spád děje plný nečekaných zvratů však dokázaly oslovit i miliony čtenářů neznalých těchto dvou prostředí. Román zaujal i filmové tvůrce – adaptaci příběhu připravuje na jaro 2018 oscarový režisér Steven Spielberg (mj. Blízká setkání třetího druhu, E. T. – Mimozemšťan, A. I. Umělá inteligence, Minority Report).
V roce 2015 publikoval Cline další sci-fi thriller Armada (připravujeme k vydání).

(Zdroj informací: bux.cz)

————————————————

Jak jsem již naznačil, druhá kniha je sice shodného žánru, ale jinak má s Ready Player One jen velmi málo společného. Kronika rodu Iremongerů 1 – Smetištejn sice také vypráví příběh s fantaskními prvky, ale obsahuje také mnohé rysy příběhu pohádkového. Pokud hledáte knihu, která vás příjemně pobaví a nebude vás zbytečně děsit, je příběh o rodině Iremongerů skrývající se za nádherně nakreslenou obálkou přesně pro vás.

Kronika rodu Iremongerů 1 – Smetištejn

Autor: Edward Carey
Přeložila: Viola Somogyi

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 140 × 217 mm
ISBN: 978-80-257-1769-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Kronika rodu Iremongerů 1 – Smetištejn vydalo nakladatelství Argo.

Uprostřed Velkého smetiště nedaleko Londýna se tyčí obrovský, pochmurný dům rodiny Iremongerů, plný spletitých chodeb a schodišť. Klan, který ho obývá, je více než prapodivný: jeho členové vybudovali své bohatství doslova na odpadcích, mají zvláštní jména, svérázné zvyky a rituály a žení a vdávají se výhradně mezi sebou. Hlavní hrdina Klod mezi ostatní příliš nezapadá: je churavý, choulostivý a navíc sirotek, ideální terč šikany krutých bratranců.
Klod má ovšem jednu zvláštní schopnost: Slyší předměty mluvit. A poslední dobou věci začínají šeptat a špitat čím dál víc. Jako by se schylovalo k něčemu neblahému. Jedné noci narazí Klod ve Smetištejně na novou, zvídavou a odvážnou služebnou Lucy a společně se rozhodnou přijít záhadě děsivého rodinného sídla na kloub. Odhalují jedno temné tajemství za druhým a brzy se ocitnou v ohrožení života. Mají ještě šanci vyváznout, nebo je Smetištejn pohltí jako všechny, kdo se mu kdy pokusili vzepřít?

O autorovi

Spisovatel, dramatik a ilustrátor Edward Carey se narodil v městečku North Walsham v hrabství Norfolk na východě Velké Británie. Stejně jako jeho otec a děda se měl stát důstojníkem Královského námořnictva. Nicméně nakonec zběhl k divadlu a vystudoval drama. Napsal několik her pro rumunské Národní divadlo a pro Malé státní divadlo v hlavním litevském městě Vilniusu. Ve Velké Británii spolupracuje s několika divadelními soubory. Pobýval na různých místech Evropy i Spojených států. V současnosti žije v Austinu ve státě Texas. Jako spisovatel debutoval v roce 2001 knihou Observatory Mansion, následoval pohádkový příběh o sestrách-dvojčatech Alva & Irva.

Zdroj informací: Argo.cz


Nahlédněte také do našich aukcí, kde naleznete mnoho knih všech možných žánrů.

Jaký je vaše nejoblíbenější fantasy kniha? Napište nám do komentářů!

Úvodní obrázek pochází ze sbírky uživatele Shock2006 na serveru Flickr.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeReady Player One

Cline, Ernest

Knižní klub, 2016

zobrazit info o knizeKronika rodu Iremongerů 1 – Smetištejn

Carey, Edward

Argo, 2016

Napsat komentář