Tajemství babického případu

Michal Stehlik_Babicke vrazdy 1951
Michal Stehlík pomocí všemožných dostupných materiálů, dokumentů a vzpomínek podává ve své knize realistický obraz záhadného babického případu. Přináší řadu nových faktů a fotografií.

Babický případ z července 1951 otřásl celým tehdejším Československem. Tři mrtví na chodbě babické školy, následně akce bezpečnosti a další dva mrtví v bolíkovickém poli. Rychlý politický proces se sedmi tresty smrti. Další procesy, stovky odsouzených a další čtyři tresty smrti. Druhý příběh Babic pak přinesly hned dva díly seriálu Třicet případů majora Zemana. Kniha podrobně mapuje situaci na Vysočině mezi únorem a srpnem 1951, zejména činnost Ladislava Malého a postupy Státní bezpečnosti. Jsou zde vůbec poprvé publikovány některé archivní materiály a fotografie. Na základě tisíců stran materiálů bezpečnosti, vzpomínek aktérů a dalších dokumentů je vytvořen realistický obraz babického případu.

 

Babické vraždy 1951

Autor: Michal Stehlík

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 156×232 mm
ISBN: 978-80-200-2593-7
Doporučená cena: 265 Kč

Knihu Babické vraždy 1951 vydalo nakladatelství Academia
v edici 1938–1953.

 

Ukázka z knihy

V sobotu 20. února 1951 potkal hostinský a řezník v Rokytnici nad Rokytnou Josef Jeřábek na chodbě svého hostince muže, kterého poznal, ale toto setkání ho překvapilo. Věděl, že Ladislav Malý, syn jeho přítele Jakuba Malého, utekl do Rakouska. Navíc teď tu před ním stál v uniformě štábního strážmistra Sboru národní bezpečnosti. Josef Jeřábek byl požádán Jakubem Malým již v létě 1950, aby mu přes jeho hostinec mohl syn Ladislav posílat z Rakouska dopisy – přímé spojení bylo nebezpečné. Jeřábek rodině vyhověl, a tak přes něj šlo několik pohledů a dopisů z vídeňských adres Floriangasse 99 a Theresiengasse 21/1. Ladislav Malý si onoho 20. února poručil pivo a vzápětí požádal Jeřábka o nocleh a úkryt. Přichází ze zahraničí s úkolem a Jeřábek jako starý známý jeho rodiny mu jistě pomoc neodepře. Josef Jeřábek byl o dvanáct let starší než Ladislav Malý, vlasů mu již ubývalo a nová doba mu přinesla jen starosti. Postupně ho připravila o výnosnou řeznickou živnost, ale stále se držel jako vedoucí zdejší Masny, ostatně jako mnoho kdysi soukromých řezníků. (str. 49)

Michal Stehlik_Babicke vrazdy 1951_ukazka

Josef Jeřábek, odsouzený do vězení na 20 let (Archiv bezpečnostních složek, fond Vyšetřovací spisy, arch. č. V-1645 BN)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Michal Stehlík

Michal Stehlík (*1976) je historik a kurátor výstav, vyučuje české dějiny na FF UK v Praze, kde v letech 2006–2014 zastával funkci děkana. Zaměřuje se na dějiny 20. století, zejména období 50. let a komunistické diktatury. Aktuálně působí jako náměstek generálního ředitele Národního muzea. Nakladatelství Academia vydalo také jeho knihu Slovensko: Země probuzená, 1918–1938.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBabické vraždy 1951

Stehlík, Michal

Academia, 2016

Napsat komentář