O vášních a touhách jednoho cyklisty

Raoul-Taburin-nahledovy
Jean-Jacques Sempé, autor oblíbených dětských sérií o příhodách malého Mikuláše, napsal a ilustroval také knihu, kterou ocení všichni milovníci cyklistiky a citlivých příběhů. V dnešním článku vám ji představíme.

Dnes již legendární autorská knížka jedné z nejvýznamnějších postav francouzské ilustrace, humoristy a kreslíře Jeana-Jacquea Sempého, vypráví dojemný příběh o přátelství, důvěře, ješitnosti a Sempého velké celoživotní lásce: cyklistice. Raoul Taburin, hrdina stejnojmenné knihy, geniální opravář kol a oblíbený vtipálek, jenž kolu rozumí tělem i duší, má jedno skutečně překvapivé tajemství. A říct pravdu je někdy setsakramentsky těžké, ale mlčet může znamenat i nečekané nebezpečí… Nadčasový komiksový příběh nejen pro milovníky cyklistiky! Pro děti i dospělé.

Raoul Taburin

Autor: Jean-Jacques Sempé
Přeložila: Tereza Horvathová

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 222×300 mm
ISBN: 978-80-7515-032-5
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Raoul Taburin vydalo nakladatelství Baobab.

 

Ukázka z knihy

Raoul-Taburin-ukazkovy-obrazek

 

O autorovi

jean-jacques_sempeJean-Jacques Sempé (* 1932) je francouzský humoristický kreslíř. V Čechách se proslavil svými ilustracemi k sérii knih Reného Goscinnyho Malý Mikuláš, je ale především autorem legendárních kreslených knih, příběhů a vtipů.
Ve dvanácti letech nakreslil první vtipy a karikatury, o dva roky později opustil školu a vystřídal několik dočasných zaměstnání: stane se prodavačem kol, podomním obchodníkem se zubní pastou v prášku, praktikantem na dětských táborech a dodavatelem vína. Na začátku padesátých let se před Sempém otevřela kariéra humoristického kreslíře. První kresby otiskuje v novinách Sud Ouest. Pomocnou ruku mu podá v té době slavný humorista Chaval. Belgický rozhlasový týdeník Le Moustique použije několik jeho kreseb na titulní stranu a Sempé je záhy požádán, aby vytvořil vlastní postavičku. Nakreslí chlapečka na kole a dá mu jméno malý Mikuláš (podle reklamy na obchod s vínem Nicolas). Šéfredaktor ho propojí s Reném Goscinnym a podporuje je, aby společně udělali komiks. Tak vznikne série komiksových gagů, které jsou v časopise uveřejňovány každý týden. O několik let později Goscinny i Sempé vzniká první kniha o malém Mikulášovi. Od roku 1953 Sempé pravidelně publikuje v několika zásadních francouzských novinách a časopisech, v roce 1978 se poprvé stane autorem obálky časopisu New Yorker. Od roku 1962 vydává v nakladatelství Denöel téměř každoročně album kreslených humorných příběhů.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Baobab


Baobab

Baobab je malé alternativní nakladatelství ilustrovaných knih pro děti a mládež. Věnuje se vydávání původních textů a zajímavých překladů. Spolupracuje s nastupující generací výtvarníků. Organizuje a iniciuje menší kulturní akce zaměřené na propagaci nekomerční literatury a divadla, pořádá literární čtení a výstavy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRaoul Taburin

Sempé, Jean-Jacques

Baobab, 2016

Napsat komentář