Staré pověsti z Polné sesbírány a vydány ve dvou knihách

sto-a-jedna-povest-z-polne-a-okoli
Ve dvou knihách od Jana Prchala najdeme pověsti z Vysočiny, sesbírané od pamětníků, kteří je jako děti slýchali za zimních večerů u kamen. Dočteme se o historických osobnostech, jako například o Jiřím z Poděbrad, i o nadpřirozených bytostech, kterých je v polenských lesích a hájích zdá se plno.

Sto a jedna pověst z Polné a okolí

Na Vysočině bydlívali hlavně hastrmani a hejkalové, ale i divoženky, polednice a čarodějnice, tu i onde se objevil čert. Příběhy vyprávěné za zimních večerů doma u pece nebo v šenku, v létě večer pod lípou zapisovali generace písmáků, učitelů nebo kronikářů. Jan Prchal z nich vybral ty nejpoutavější historky, v nichž ožívají nejen bytosti nadpřirozené, ale také historické postavy jako král Jiří z Poděbrad, po němž je pojmenován kámen na vrchu Homole, nebo jeho nástupce Vladislav Jagellonský, který se k polenskému pánu Viktorínovi z Kunštátu přijel schovat před morem. Polensko je drsný kraj, který žádal po lidech těžkou práci, ale možná právě proto je tak bohatý na povídačky veselé i smutné, k pobavení i k ponaučení. Knihu bohatě vypravila ilustracemi Marcela Makovská z Polné. V krátké době vyjde z bohaté polenské slovesnosti díl druhý ? Druhá stovka pověstí z Polné a okolí.

Autor: Jan Prchal

Ilustrace: Marcela Makovská
Počet stran: 172
Vazba: vázaná
Formát: 207×292 mm
ISBN: 978-80-87683-59-0
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Sto a jedna pověst z Polné a okolí vydalo nakladatelství Novela bohemica.

 

Ukázka z knihy: pověst Co se přihodilo polesnému Wollmannovi

sto-a-jedna-povest-z-polne-a-okoli

Ilustrace z knihy Sto a jedna pověst z Polné a okolí

Wollmann vedl polapeného pytláka před sebou, lamentoval, hrozil a občas ho pobídnul k rychlejší chůzi, když mu vrazil do zad hlaveň své pušky. Najednou se přihodilo cosi nevídaného! Ze stromu, pod kterým zrovna oba kráčeli, seskočil hejkal mohutné postavy a rovnou na záda hajnému. Tomu spadl nejdříve klobouk a za ozdobou hlavy se poroučel k zemi sám Wollmann, protože tu tíhu neunesl. To ještě polesný nevěděl, kdo se ho opovážil napadnout. Jak se tak oba – držený i držící – váleli po zemi, využil nepřehledné chvíle Vomela. Věděl, kolik uhodilo! Vždyť před několika týdny vytáhl z lesní tůňky podivného malého tvora – hejkala. A jak se tenkrát vylekal, co za stvoření se to tam topilo. A ejhle! Že by to byla odměna za tehdy vykonaný dobrý skutek? No nic, Vomela vzal nohy na ramena a ztratil se v lese. Mezitím hejkal pustil hajného, a než se stačil Wollmann vzpamatovat, i on zmizel v houštině.

A co bylo dál? Vomela přestal pytlačit, a když byla vhodná příležitost, příhodu ochotně vyprávěl. A lidé si ji s pobavením ochotně vyslechli. Ostatně, stejně mu ji téměř nikdo nevěřil. (str. 9, 11)

————————————————

 

Druhá stovka pověstí z Polné a okolí

Druhé setkání s čerty, hejkaly, hastrmany, čarodějnicemi a dalšími strašidelnými a záhadnými bytostmi z Polenska navazuje na knihu Sto a jedna pověst z Polné a okolí. Jan Prchal převyprávěl další příběhy z mnoha sbírek vydaných, ale také z těch, které se dochovaly pouze v rukopisech. A podobně jako v prvním svazku vybral i několik legend o historických postavách a událostech, o rodu Žejdliců, kde tábořili husité nebo kde a jak se v Polné usadili čeští bratři. Sbírku otevírá příběh pro Polnou nejdůležitější – o tom, jak byla založena. V knize se také vysvětluje, proč se slavné polenské pouti říká mrkvancová či kterak a proč vznikl polenský rybník Peklo. Také tuto knihu provázejí ilustrace Marcely Makovské z Polné.

Autor: Jan Prchal

Ilustrace: Marcela Makovská
Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 206×292 mm
ISBN: 978-80-87683-60-6
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Druhá stovka pověstí z Polné a okolí vydalo nakladatelství Novela bohemica.

 

Ukázka z knihy: pověst Noční můra

Nastal třetí večer. Kolem desáté hodiny uléhal Matěj do rozestlané postele s obavami. Nakonec ho spánek přemohl. K ránu však byl probuzen úděsnou noční vidinou. Hlava se mu točila, všechny údy měl ztuhlé, peřina na zemi a žena? Kde je žena? Rozladěn přišel do kuchyňky, a tam u roztopené pece stála manželka: „S tebou, Matěji, to již není k vydržení. Celou noc jsi mě kopal, peřinu několikrát shodil, divím se, že to tvoje noční vyvádění postel vydržela. Musela jsem odejít do komůrky, abych se alespoň trochu v klidu vyspala.“

Ilustrace z knihy Druhá stovka pověstí z Polné a okolí od Marcely Makovské

Ilustrace z knihy Druhá stovka pověstí z Polné a okolí

Matěj si postěžoval na noční můry, které ho již třetí den pronásledují, ale nic bližšího neřekl. Posnídal a odešel do dřevníku. Tam usedl na špalek a srovnával si myšlenky. Znovu jej totiž v noci navštívil mrtvý tatík a nyní si již Matěj jasně vybavil, co mu sdělil. Z otcových úst vycházela slova hlubokým dutým hlasem a velmi pozvolna: „Matěji, vezmi sekeru a skácej na zahradě tu velkou jabloň. Pod jejími kořeny nalezneš poklad. Jmění, které jsem za celý život nahospodařil, našetřil a tobě a rodině za života nepředal. A odpusť mně, můj synu!“ Pak duch nebožtíka zmizel v mlze.
Matěj, ještě celý poblouzněný, uchopil sekeru a odkráčel do sadu skácet jabloň. (str. 9)

 

Jan Prchal

Jan Prchal je významnou osobností Polenska. V minulosti řídil polenské nakladatelství Linda, jež má na kontě přes osmdesát titulů, zaměřené zejména na historii Polné a okolí. Je členem klubu Za historickou Polnou. Pověsti obsažené v knihách Sto a jedna pověst z Polné a okolí a Druhá stovka pověstí z Polné a okolí sesbíral od pamětníků nebo z místních rukopisů.


logo-novela_BOHEMICAnew_modreNakladatelství Novela Bohemica je poměrně mladé nakladatelství. Bylo založeno roku 2009 a je zaměřeno na vydávání především české tvorby, její kompetence se však rozšířily i na literaturu překladovou. Velkou pozornost klade nakladatelství dokumentárním a autobiografickým dílům.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDruhá stovka pověstí z Polné a okolí

Prchal, Jan

Novela bohemica, 2016

zobrazit info o knizeSto a jedna pověst z Polné a okolí

Prchal, Jan

Novela bohemica, 2016

Napsat komentář