Jak se co nejefektivněji vyhnout čtení?

stopcteni
Jak předstírat, že čtete? Jak vypadat jako věrný knihomol, a přitom nepřečíst ani řádku? Nechte si poradit od odborníka.

Zděsili jste se, proč stránky, věnované lásce ke knihám, najednou radí (a ke všemu dětským čtenářům), jak nečíst a čtení se důmyslně vyhýbat? Pak se můžete pomalu vrátit do klidového stadia, jelikož jde o nadsázku, která naopak ke čtení přitáhne i ty nejzarytější malé odpůrce této činnosti. Autorem knihy pro mladší čtenáře s poutavým názvem Charlie Joe Jackson radí: Stop čtení je Tommy Greenwald. Titul vydalo roku 2016 nakladatelství BB/art.

Tommy Greenwald je americký dramatik a autor dětské literatury. Humoristický román pro děti o nenadšeném čtenáři Charlie Joe Jackson radí: Stop čtení, v originálním znění Charlie Joe Jackson’s Guide to Not Reading, je jeho literárním debutem. Greenwald rovněž napsal texty pro muzikál John & Jen, vyprávějící o ženě Jen a dvou mužích v jejím životě – jejím bratru, který zemřel ve vietnamské válce, a jejím synovi.

Charlie Joe Jackson radí: Stop čtení je příběhem mladého chlapce Charlie Joe Jacksona, který je snad tím největším odpůrcem čtení na světě. Až dosud se mu podařilo vyhýbat se čtení díky kamarádovi Timmovi McGibneyovi, jenž četl všechny knihy za něj, ale ten toho již má plné zuby. A jelikož se Charlie Joe právě ocitl na druhém stupni základní školy, už se nemůže knihám vyhýbat tak snadno jako dříve. Vymýšlí proto stále důmyslnější taktiky, jak se držet své životní filosofie a nepřečíst ani jednu knihu.

Kniha Tommyho Greenwalda je vtipným manuálem, jak bojkotovat čtení takovým způsobem, aby si okolí myslelo, že jste ten největší knihomol v okolí. Účel příběhu je přitom samozřejmě úplně opačný, tedy přitáhnout děti ke čtení a motivovat je pomocí humorného děje, psaného jazykem blízkým mladým čtenářům. Po této stránce je kniha pro mladší čtenáře naprosto ideální – text je členěn na krátké kapitoly, jež jsou průběžně prokládány obrázky, aby vyprávění nebylo tak jednolité a monotónní.

Knihu jsem testovala na vlastním potomkovi, který je právě ve věku, kdy si brzy začne číst sám, a potřebuje tedy pro tuto kratochvíli vhodnou motivaci. Příběhy Charlieho Joea jsem mu četla před spaním, a ačkoli jsem mu musela s ohledem na jeho nižší věk vysvětlit, že příběh je o neposlušném chlapci, který neví, že chytré děti čtou, vyprávění se líbilo a vyvolalo řadu otázek na téma čtení, proč číst a podobně (kdo má doma dítě v předškolním věku, jistě věčné dotazování dobře zná).

Příběh o zarytém odpůrci jakéhokoli čtení jistě pobaví a potěší nejen děti samotné, ale i jejich rodiče. Proto titul Charlie Joe Jackson radí: Stop čtení doporučuji a věřím, že rady, jak se co nejefektivněji vyhnout čtení, budou mít efekt právě opačný. :-)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCharlie Joe Jackson radí: Stop čtení

Greenwald, Tommy

BB/art, 2016

Napsat komentář