Biocentrismus – přelomový náhled nejen na život

Biocentrismus_nahled
Nové myšlenky přicházejí na svět každý den, ale jen pár z nich přetrvá. Vydejte se s námi za poznáním odvážné teorie biocentrismu, která nabízí mnoho nových možných odpovědí na palčivé otázky bytí.

Kniha dvou z nejčtenějších amerických autorů – biologa Roberta Lanzy a astronoma Boba Bermana – je strhujícím čtením, které naprosto převrací náš po tisíce let zastávaný názor na svět.

Tu a tam jednoduché, ale radikální myšlenky otřásaly a otřásají samotnými základy našich znalostí. Pro většinu lidí v 15. století byla představa, že Země je kulatá, naprosto nesmyslná. Konečné přijetí tohoto objevu nakonec změnilo způsob, jakým lidé vnímají sami sebe i jejich vztah ke světu.
Celá západní filozofie dnes opět prochází zásadními změnami. Podle autorů však moderní věda zatím nedokázala odpovědět na základní otázky naší existence, a nabízejí tak svou odpověď v podobě biocentrismu, který přichází s revoluční myšlenkou, že život vytváří vesmír a ne naopak.
Ve své argumentaci důsledně vycházejí z poznatků moderní vědy – zejména kosmologie, astronomie, kvantové fyziky, teorie relativity a biologie – a úzkostlivě se vyhýbají duchovním i náboženským postojům i filosofickým sporům. Stručně a srozumitelně a přitom erudovaně pojednávají o teoriích, jako je velký třesk, inteligentní plán, nekonečnost světů, kodaňská interpretace kvantových jevů, Einsteinova relativita atd.

Co vnímáme jako realitu, je proces, který zahrnuje naše vědomí. Naše vnější a vnitřní vjemy jsou nerozuzlitelně propleteny a nelze je oddělit. Chování všech objektů je nerozpletitelně spojeno s přítomností nějakého pozorovatele. Čas nemá reálnou existenci mimo živočišné smyslové vnímání. Je to proces, jímž vnímáme změny. Prostor stejně jako čas není objekt nebo věc. Je jen další formou našeho animálního chápání a nemá nějakou nezávislou realitu. Neexistuje žádná absolutní matrice existující sama o sobě, v níž by se odehrávaly fyzikální události nezávisle na životě a vědomí.

Ve výsledku nás autoři vedou nás na zdánlivě nepravděpodobnou, ale nakonec nevyhnutelnou cestu, která otřese našimi základními představami o životě, čase, vesmíru, a dokonce smrti.

Biocentrismus

Život a vědomí jako klíče k pochopení opravdové povahy vesmíru

Autoři: Robert LanzaBob Berman
Přeložil: Jiří Ogrocký

Počet stran: 220
Vazba: brožovaná
Formát: 135×202 mm
ISBN: 978-80-7485-068-4
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Biocentrismus vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

 

Ukázka z knihy

Naše pojetí základních kamenů vesmíru se nám průběžně rozplývá před očima. Čím více údajů shromažďujeme, tím více musíme žonglovat se svými teoriemi nebo ignorovat zjištění, která prostě nedávají smysl.

Tato kniha nabízí novou perspektivu: naše současné teorie fyzikálního světa nefungují a nikdy nemohou být formulovány tak, aby fungovaly, dokud nevezmou v úvahu život a vědomí. Tato kniha dále tvrdí, že život a vědomí nejsou opožděným a vedlejším efektem procesů probíhajících bez života miliardy let, ale že jsou pro vesmír a pro jeho pochopení absolutně základní. Tuto novou perspektivu nazýváme biocentrismus. (str. 7)

Neváhejte a pokračujte ve čtení podnětné ukázky! A nebo si přečtěte naši ukázku z knihy.

 

Ohlasy na knihu

„Originální a vzrušující.“

– Deepak Chopra, lékař a spisovatel, průkopník alternativní medicíny

„Je to nový pohled na starý problém naší existence. Co je nejdůležitější, donutí vás přemýšlet.“

– Donnall Thomas, držitel Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství

 

O autorech

Robert Lanza je považován za jednoho z nejvýznamnějších světových vědců. V současnosti je vedoucím vědeckým pracovníkem Ústavu pro vyspělé buněčné technologie a mimořádným profesorem na lékařské fakultě Wake Forest University. Má za sebou několik stovek publikací a vynálezů a dvacet vědeckých knih, mimo jiné práci Principles of Tissue Engineering a Handbook of Stem Cells a Essentials of Stem Cells Biology, které jsou uznávané jako autoritativní texty ve svém oboru.

Bob Berman je nejčtenějším astronomem na světě – autorem více než jednoho tisíce publikovaných článků v časopisech jako Discover a Astronomy, kde má své měsíční sloupky. Je také astronomickým redaktorem The Old Farmer’s Almanac a autorem čtyř knih. Působí jako mimořádný profesor astronomie na Marymount College a píše a produkuje týdenní pořad rozhlasové stanice Northeast Public Radio vysílaný v rámci programu Weekend Edition.

Zdroj informací: Barrister & Principal


Nakladatelství Barrister & Principal bylo založeno v roce 1994 a vydává původní i překladovou prózu a poezii včetně dětské literatury, knihy z dějin a teorie umění, z českých a světových dějin, náboženství a teologie, psychologie, sociologie, politologie a politiky, médií, filozofie, ekonomiky, literární vědy, dále jazykové příručky, obrazové publikace a průvodce se zaměřením na výtvarné umění a architekturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBiocentrismus
Život a vědomí jako klíče k pochopení opravdové povahy vesmíru

Berman, Bob – Lanza, Robert

Lukáš a syn, 2016

Napsat komentář