Čechy krásné, Čechy mé…

tocnik
Čechy krásné, Čechy mé. Tak začíná známá skladba českého skladatele Josefa Leopolda Zvonaře, současníka Vltavou proslaveného Bedřicha Smetany. V dnešních tipech se vydáme po stopách českých dějin – a to jak těch nedávných, tak i těch dávno minulých.

S první knihou, která nese název Mnichovo hradiště a okolíod Lenky Procházkové se podíváme na Mnichovo hradiště, jak už ho dnes neznáme – dozvíme se něco o jeho vývoji a faktorech, které městu daly dnešní tvář. Jak strukturu města ovlivnil průmysl a jak jeho dopravní síť? To vše se můžete dozvědět v této knize.

Mnichovo Hradiště a okolí

Autorka: Lenka Procházková

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7432-686-8
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Mnichovo Hradiště a okolí vydalo nakladatelství Paseka v
edici Zmizelé Čechy, Morava, Slezko z níž jsme vám představili Telč a okolí.

Dějiny Mnichova Hradiště se začínají psát už ve středověku, od 18. století byl místní zámek rezidencí rodu Valdštejnů, od poloviny 19. století se zde nacházely některé správní a samosprávné úřady a současnou podobu města do značné míry ovlivnila mohutná stavební činnost na přelomu 19. a 20. století, jíž také mnoho historických budov podlehlo. Tvář místa utvářel i průmysl. Za první republiky tu sídlilo několik průmyslových podniků a po druhé světové válce vznikla v Mnichově Hradišti jedna z největších poboček Libereckých automobilových závodů (LIAZ). Potřeba nových pracovních sil a růst městské populace si vyžádaly vznik další nové zástavby i zánik té starší. Řada objektů v té době ztratila svůj původní charakter a mnohé z nich byly přizpůsobeny požadavkům socialistického realismu. Unikátní historické snímky z Mnichova Hradiště a okolí tyto proměny posledních sto padesáti let přibližují v další z knih edice Zmizelé Čechy.

————————————————

Ze severovýchodu Čech se přesuneme na západ. Právě západní Čechy totiž skrývají jedny z nejkrásnějších českých historických památek. Kniha Hrady, zámky a tvrze západních Čech od Vladimíra Brycha nás tímto úchvatným krajem provede a zajisté vám nabídne mnoho tipů na krásné výlety.

Hrady, zámky a tvrze západních Čech

Autor: Vladimír Brych

Počet stran: 616
Vazba: brožovaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-200-2329-2
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Hrady, zámky a tvrze západních Čech vydalo
nakladatelství Academia.

Po Hradech, zámcích a tvrzích jižních Čech (2011) druhý svazek průvodců historickými vrchnostenskými sídly je zaměřen na sousední západočeský region. Kniha představuje výběr z bohatého památkového fondu hned dvou krajů: Plzeňského a Karlovarského. Věnuje pozornost atraktivním panským rezidencím stejně jako téměř zapomenutým, ale unikátním sídlům nižší šlechty, jež se zde vzácně dochovala. Průvodce přibližuje aktuální stav objektů, historii, architekturu, nabízí praktické informace i zajímavosti, jež by neměly návštěvníkovi uniknout. Nadstandardní množství fotografií otevírá zraku čtenáře brány nejvýznamnějších hradů a zámků dříve, než do nich vstoupí.

Hrad je poprvé zmiňován roku 1318, kdy patřil Buškovi z Velhartic, komorníku markraběte Karla. Jeho stejnojmenný syn hrál jako mistr komory rovněž přední úlohu na dvoře Karla IV. Páni z Velhartic hrad drželi až do roku 1390. Tehdy jej vyženil Jan z Hradce. Za jeho syna Menharta, nejvyššího purkrabího, který si Velhartice oblíbil, zde byly dočasně uschovány korunovační klenoty, což naznačuje, že hrad byl považován za nedobytný. Mezi dalšími majiteli Velhartic najdeme pány z Rýzmberka, z Rožmitálu (v osobě Zdeňka Lva, nejvyššího purkrabího), ze Šternberka, z Perglasu. Po Bílé hoře hrad získal císařský plukovník Martin de Hoeff-Huerta, za kterého se obytná složka hradu rozrostla o tzv. Huertovo křídlo. Konečné úpravy hradu proběhly v 19. století a ve 30. letech 20. století. Posledními šlechtickými vlastníky byli Windischgrätzové, kterým hrad patřil do roku 1945.

Velhartice_obr

Velhartice

Pokud vás kniha zaujala, přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Poslední kniha nás zavede zpět do středu Čech. V samém srdci České republiky, kousek od Prahy, se tyčí nádherný hrad Karlštejn. Nejen, že z něj doslova čicháme historii, ale také nabízí nádherný rozhled do okolní krajiny. Nová publikace Tajemný hrad Karlštejn nám představí známou i neznámou tvář slavného hradu a může posloužit i jako užitečný průvodce tímto historickým skvostem.

Tajemný hrad Karlštejn

Autor: Jan Novák

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-7543-071-7
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Tajemný hrad Karlštejn vydalo nakladatelství Alpress.

Majestátný hrad nad hladinou Berounky je němým svědkem vrcholné slávy českých zemí. Víme, že Karlštejn nechal postavit Karel IV., že zde byly přechovávány korunovační klenoty a že kaple sv. Kříže skrývá tajemnou symboliku. Jen málo se ví, že hrad měl svou „čachtickou paní“ a slepého hudebníka nebo to, že prostý lid viděl Karlštejn jako zapovězenou „třináctou komnatu“.

Bylo nebylo. Když císař římský a král český Karel IV. kázal postavit Karlštejn, neměl to být jen tak obyčejný hrad. Bylo mu souzeno stát se letním sídlem hlavy mocné říše a později také trezorem říšského pokladu i korunovačních klenotů. Každý hrad prý ukrývá celou řadu tajemství: únikové podzemní chodby, tajné komnaty, obranný systém nebo slabá místa opevnění či Achillovu patu v podobě nevyhovující studny. Tím spíš se to týkalo sídla panovníka, který tehdy byl jedním z nejmocnějších mužů Evropy, a někteří ho dokonce titulovali slovy „pán světa“. V té době šlo o informace stejně důležité, jako jsou dnes mobilizační plány armád nebo údaje o počtech tankových jednotek. A dělníci, kteří na stavbě pracovali, ta nejdůležitější tajemství hradu pochopitelně znali.

Neváhejte si přečíst delší verzi této ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Které místo v západních Čechách vám připadá nejzajímavější? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní fotografie pochází ze sbírky pana Jánose Koroma.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMnichovo Hradiště a okolí

Procházková, Lenka

Paseka, 2016

zobrazit info o knizeHrady, zámky a tvrze západních Čech

Brych, Vladimír – Rendek, Jan

Academia, 2016

zobrazit info o knizeTajemný hrad Karlštejn

Novák, Jan A.

Alpress, 2016

Napsat komentář