Helena Benešová nás v nové publikaci zavádí do města Telč

telc a okoli nahled
Pod názvem edice Zmizelé Čechy, Morava a Slezsko vydává nakladatelství Paseka již několik let knihy, jež se zaměřují slovem i obrazem na vývoj našich krajů a měst. Ve zbrusu nové publikaci je čtenářům nabídnut bližší pohled na město Telč.

Edice si klade za úkol připomenout zapomenutý historický a umělecký půdorys nespočtu českých měst.  Vzniká za dozoru historiků a dlouholetých sběratelů. Všechny svazky se stávají kronikou dané lokality.

Nejinak je tomu v případě knihy Zmizelá Morava – Telč a okolí, ve které Helena Benešová zasazuje Telč do kontextu místních událostí a obecných dějin. Čtenáři ocení také ojedinělé reálie, které by bez této publikace možná nikdy nevypluly na povrch. K textu, jenž dostupnou cestou promlouvá k širšímu publiku, patří samozřejmě i fotografie. Autoři se nespoléhají pouze na fotografie jako takové, ale vypomáhají si také rytinami, mapami či dobovými obrazy.

 

Středověká Telč byla malou osadou rozkládající se na dně dnešního Staroměstského rybníka. Na malém ostrohu nad Telčským potokem vznikl zeměpanský dvorec s vysokou ománskou strážní věží a ve 14. století poblíž něho gotický hrad. Rybniční soustava měla chránit město před nepřítelem. Největší rozkvět nastal v 16. století, kdy zámek spolu s městem získaly renesanční ráz, sochařská výzdoba je převážně barokní. V dalších stoletích význam města postupně upadal a tím, že bylo mimo hlavní komunikace, nedošlo tu k žádnému významnějšímu rozvoji průmyslu. Ačkoli tvář historické Telče zůstala zachována, některé domy zmizely beze stopy, vzhled některých sídel se zcela změnil a nejvíce se běh času promítl do vesnické zástavby a krajiny v okolí. Změny v těchto lokalitách mapuje téměř 200 historických fotografií další knihy edice Zmizelé Čechy.

Zmizelá Morava – Telč a okolí

Autorka: Helena Benešová

Počet stran: 196
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7432-702-5
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Zmizelá Morava – Telč a okolí vydalo nakladatelství Paseka.


paseka-logoNakladatelství Paseka vydává široké spektrum knih různých žánrů. V oblasti překladové literatury pokračuje v projektu souborného vydání díla Vladimira Nabokova, dlouhodobě se věnuje řadě předních světových prozaiků (Alice Munroová, Amos Oz, Salman Rushdie, Roberto Saviano, W. G. Sebald, Steve Sem-Sandberg, Ljudmila Ulická, John Updike aj.) a v posledních letech představuje rovněž řadu nových současných autorů zejména evropských literatur.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZmizelá Morava-Telč a okolí

Benešová, Helena Grycová – Procházka, Lubomír

Paseka, 2016

Napsat komentář