Pohled návštěvníka na veletrh Svět knihy

SvetKnihy2016_Kubikova_perex
Svět knihy je největší knižní událostí jara, tak jsem si ho nemohla nechat ujít, byť jsem mu mohla věnovat jen jediné odpoledne, a to přímo v pátek třináctého. Vzhledem k tomu, že pod nepřečtenými knihami se stále prohýbá polička a nové knihy ke mně různými kanály neustále proudí, dala jsem si předsevzetí, že nebudu nakupovat, ale věnovat se kulturnímu programu.


A jak řekla, tak jsem i udělala, naštěstí doprovodný program festivalu byl více než bohatý. První zastávka – PEN klubovna a spisovatel Tomáš Zmeškal se svými novými povídkami. Zmeškal své vystoupení zmeškal a vůbec nedorazil… Dobrá, stejně mám raději delší literární útvary. :-)

Svět knihy 2016 – Tomáš Zmeškal

Zastávka druhá a nutnost probít se diagonálně na druhou stranu Průmyslového paláce, do stánku Českého rozhlasu, kde se konala vcelku vtipná beseda na téma rozhlasová a televizní krimi. S redaktorkou Kateřinou Rathouskou diskutovali viditelně unavený šéf 1. oddělení pražské kriminálky Josef Mareš a režisér Aleš Vrzák. Milovníci mluveného slova, mezi které se počítám, se mohou těšit na léto s detektivkou na Dvojce a na pár nových rozhlasových krimi her, které na Vltavě a Dvojce uvedou na podzim. Odnesla jsem si i zajímavý tip – měla bych se poohlédnout po Kriminalistickém sborníku, bude to asi inspirující čtení. :-)

Svět knihy 2016 – pražská kriminálka

Třetí zastávka byla krátká, ale zajímavá. Spisovatelky Kateřina Tučková a Margo Rejmerová porovnávaly svá Zraněná města: Brno a Bukurešť. Kateřina Tučková představila Brno prostřednictvím Vyhnání Gerty Schnirch, polská autorka uvedla svou knihu Bukurešť: Prach a krev. Na rumunské metropoli ji fascinuje zchátralá architektura i traumata jejích obyvatel. V Bukurešti by prostě chtěl žít každý. :-)

Svět knihy 2016 – Kateřina Tučková

Moc mě potěšil Zdeněk Lukeš se svou knihou Praha Václava Havla (vlastně jediná kniha, kterou jsem si z veletrhu odnesla, dokonce s podpisem autora). Najdete v ní významná místa, která se s Václavem Havlem v Praze pojí – od Barrandovských teras přes byt na Rašínově nábřeží až po věznici na Pankráci či policejní služebnu v Bartolomějské. Čtení pro ty, kterým Václav Havel chybí…

Svět knihy 2016 – Knihovna Václava Havla

Poslední kulturní zážitek mi zprostředkovalo pár osobitých chlapíků kolem ekologického časopisu Veronica, kteří představili knížku Krajiny srdce. Komentáře přítomného Václava Cílka na téma změny současného světa přinesly trochu reality na závěr.

Svět knihy 2016 – kniha Krajiny srdce

Doprovodné akce Světa knihy mi velmi zpříjemnily páteční odpoledne, jinak je pro mě Svět knih synonymem vydýchaného vzduchu, lidského davu a neuchopitelného množství knih. :-)

Svět knihy 2016

Doporučení:
Share

Pohled návštěvníka na veletrh Svět knihy - DISKUZE

Počet reakcí: 1

Napsat komentář