Zpět do historie

old
V dnešních knižních tipech se podíváme do historie – ponoříme se do příběhů, z nichž některé jsou inspirovány skutečnými historickými postavami či událostmi a některé legendami.

V edici Muži víry dosud vyšlo pět románů o mužích, kteří se objevují v Bibli. Káleb – udatný bojovník autorky Francine Riversové je druhým románem v řadě. První byl příběh Árona a edice po Kálebovi pokračuje trojicí: Jónatan, Ámos a Silas. Skrze jejich příběhy můžeme čerpat inspiraci i pro svoji životní cestu.

Toto je druhý z pěti románů o mužích víry, kteří sloužili ve stínu druhých. Jsou to historické postavy, které opravdu žily. Přestože tito muži žili ve starověku, lze jejich příběhy aplikovat na naše životy a problémy, jimž čelíme v dnešní době. Často žili na hraně. Měli odvahu. Riskovali. Vedli smělý život a občas dělali chyby – velké chyby.
Žijeme v těžké době plné problémů, kdy miliony lidí hledají odpovědi. Tito muži nám ukazují cestu. To, co se od nich můžeme naučit, lze použít i dnes.

Káleb – udatný bojovník

Autorka: Francine Riversová
Přeložily: Alena Švecová, Markéta Brichcínová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7255-338-9
Doporučená cena: 220 Kč

Knihu Káleb – udatný bojovník vydalo nakladatelství Návrat domů.

————————————————

Sandra Byrdová ve své knize Strážkyně tajemství zachytila spletitou mozaiku vztahů a intrik na anglickém královském dvoře v období vlády Tudorovců. Příběh krále Jindřicha VIII. zná téměř každý, ale jaké vlastně byly jeho ženy? Zkuste nahlédnout do osudu alespoň jedné z nich.

Román o Kateřině Parrové, která se později stala poslední, šestou manželkou anglického krále Jindřicha VIII., dokonale zachycuje dobu i prostředí a uchvacuje svým pohledem na královskou politiku, lásku i skandály. Příběh nadané Juliany, strážkyně dvorských tajemství, vtáhne čtenáře do světa pikantních vztahů na tudorovském dvoře.

Strážkyně tajemství

Autorka: Sandra Byrdová
Přeložila: Karla Korteová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 153×234 mm
ISBN: 978-80-242-5169-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Strážkyně tajemství vydalo nakladatelství Knižní klub.

Nahlédněte ke královskému dvoru prostřednictvím ukázky.

Otec Gregory zamyšleně o krok ustoupil v tu chvíli jsem poprvé pocítila strach. Jestliže mohl i on, který mě dobře znal a ve svém kostele mě nechával předčítat z Písma, zvažovat možnost, že jsem čarodějka, pak bylo všechno ztraceno. A i kdybych čarodějka nebyla, věděla jsem, že bude rozhodně vše ztraceno v případě, že to obvinění moje matka šeptem sdělí komukoli dalšímu.

————————————————

Námět historické legendy o krysaři si pro svůj příběh vypůjčil Viktor Dyk. V knize Krysař rozvíjí milostný příběh, který ale nespěje k dobrému konci. Co bránilo krysaři a dívce Agnes v jejich společném štěstí?

Symbolický příběh vychází ze středověké německé pověsti o krysaři, který poté, co nedostane zaplaceno za to, že vyvedl z města krysy, odvede místním obyvatelům děti. Viktor Dyk však zpracoval původní látku po svém a jádrem jeho novely je milostný příběh, který se rozvine mezi krysařem a dívkou Agnes, jež mu ve městě poskytne přístřeší. Nově objevené štěstí celoživotního osamělého poutníka a psance však nemá dlouhého trvání a příběh nezadržitelně spěje k dramatickému vyvrcholení. Novelu doprovází cyklus kongeniálních ilustrací Jaroslava Šerých, které na toto téma vytvořil.

Krysař

Autor: Viktor Dyk

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 116×165 mm
ISBN: 978-80-7429-686-4
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu Krysař vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Prolistujte si knihu v následující ukázce.

„Nejmenuji se; jsem nikdo. Jsem hůř než nikdo, jsem krysař.“
Muž, který takto mluvil, stál se vzpřímenou hlavou před vraty domu, v nichž se do soumraku bělala ženská postava. Hleděl na ni svýma temnýma, pátravýma očima. Byl vysoký a štíhlý, štíhlejší ještě ve svém přiléhavém sametovém kabátci a v úzkých nohavicích. Jeho ruce byly drobné a jemné jako ruce paní. Neměl při sobě ani zbraně, ani hole, ač se zdálo, že přichází z daleka, po cestách, jež vždy jisty nebyly. Svíral zato něco dlouhého a ozdobného, co budilo zvědavost ženy, s kterou hovořil. Byla to píšťala cizokrajné práce, jaké dosud neviděla.

————————————————

O lásce k dítěti, naději a pocitech bezmoci vypráví ve svém románu Královo srdce Gaute Heivoll. Na lodi mířící k dánským břehům vypukne epidemie neznámé choroby a otec se zoufale snaží zachránit svoji dceru, která jako jediná z jeho nejbližších navzdory nemoci a náročné plavbě zatím žije.

Píše se rok 1775 a na palubě lodi mířící z Norska do Kodaně plují i otec a dcera. Dívka má horečku a otevřené rány na krku a v podbřišku, podobně jako desítka dalších nemocných spolucestujících uložených v podpalubí. Všichni nemocní, napadení neznámou kožní chorobou, jejíž epidemie připravila v Norsku o život již mnoho lidí, mají být přepraveni do nemocnice krále Fredrika, kde jim má být poskytnuta potřebná péče. Plavba však neprobíhá bez útrap a nebezpečí, a čím déle se táhne, tím více vzrůstá zoufalství mezi pacienty. Otec přihlíží tomu, jak choroba jeho dceru pomalu, ale jistě rozežírá zevnitř. Předtím mu nemoc již vzala manželku a druhou dceru. Zůstalo mu jediné dítě.

Královo srdce je hutné a intenzivní lidské drama založené na skutečných událostech z druhé poloviny 18. století. Ze stránek vystupuje temný svět – líčení pekla mezi živými –, v němž všude číhá smrt. Současně je však román prosvětlen láskou, patrně nejsilnější ze všech – láskou k dítěti.

Královo srdce

Autor: Gaute Heivoll
Přeložila: Kateřina Krištůfková

Počet stran: 222
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7473-407-6
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Královo srdce vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Podívejte se na sever prostřednictvím ukázky.

Nahá mu netečně spočívala na klíně, zatímco Deegen, který měl ještě stále přes ramena pelerínu, ji ve studené záři svítilny vyšetřoval. Měla nemocí zasažený a silně opuchlý celý podbřišek, k tomu otevřené rány a praskliny na jedné straně krku, těsně pod uchem. Z ran jí vytékaly čůrky průhledné tekutiny, jako by se z ní cosi tlačilo ven, cosi zlého a nemilosrdného.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKáleb – udatný bojovník

Riversová, Francine

Návrat domů, 2016

zobrazit info o knizeStrážkyně tajemství
Román o Kateřině Parrové

Byrdová, Sandra

Knižní klub, 2016

zobrazit info o knizeKrysař

Dyk, Viktor

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeKrálovo srdce

Heivoll, Gaute

Kniha Zlín, 2016

Napsat komentář