Biografie, které vás zasáhnou

Knizni tipy_Biografie ktere vas zasahnou
Dnes bychom vám rádi představili tři působivé životopisné knihy o třech výjimečných lidech. Budete se s nimi smát, zavzpomínáte na dětství, dozvíte se něco o hrůzách terorismu, ale i naději na mír.

Známý český herec a komik Boris Hybner neměl jednoduchý život. Trápila ho závažná nemoc, ale přesto najdete v jeho drobné knížečce WC Pocket Revue nadsázku, humor a vtip.

WC Pocket Revue

Autor: Boris Hybner

Počet stran: 88
Vazba: brožovaná
Formát: 110×170 mm
ISBN: 978-80-271-0103-0
Doporučená cena: 99 Kč

Knihu WC Pocket Revue vydalo nakladatelství Grada.

Život se stomií může potkat kohokoliv a jedním z předpokladů dalšího kvalitního života je pozitivní přístup ke světu, trocha nadsázky a hlavně humor, který pomáhá situaci zlehčit. Příběhy, které Boris Hybner, sám stomik, v knize vypráví a doprovází svými kresbami, vás přesvědčí o tom, že ani ve složitých životních situacích by se člověk neměl brát moc vážně.

 

Ukázka z knihy

Škola

Ták, děti. Zrušíme WC!
Hezky se posadíme, sedneme si pěkně rovně a budeme dýchat nosem a těšit se z toho, jak na nás dopadají sluneční paprsky okny vyzdobenými k výročí.
Začneme psát písemku a nikdo se nebude courat. Naše škola je první na světě, jež vyřešila nekonečné odchody na záchod způsobem, který ocenila i EU.
Proto jsme s vašimi rodiči problém projednali a oni našli řešení. Konkrétně pan Herodes z Kladna přišel s návrhem zašití příslušných otvorů a vytvoření lepších, pohodlně dosažitelných lokalit. A další z rodičů, bývalý politik Pytlíkář, prosadil přes svou velkou stranu systém mobilních zavazadélek, s nimiž poté může každý majitel naložit, jak uzná za vhodné (případně za nevhodné a uličnické, jak prosadil pan Kraus).
Ode dneška budeme třídu odemykat až před obědem. (str. 25)

 

Boris Hybner

Boris Hybner (*5. srpna 1941 Vyškov – † 2. dubna 2016 Praha) byl známý český mim, herec, režisér, scenárista a vysokoškolský pedagog. Po maturitě pracoval v litvínovské chemičce, přesto dále pokračoval ve studiích na zemědělské škole, a následně na pedagogickém institutu v bývalém Gottwaldově, kde založil kabaret Reflektor. Po několika letech se stal spoluzakladatelem Divadla Alfreda Jarryho, a v roce 1978 založil soubor Gag, který se věnoval němé filmové grotesce. Během roku 1990 vzniklo soukromé divadlo Gag. V režii Juraje Herze vznikla vynikající němá groteska Gagman, pro kterou Boris Hybner napsal scénář, a za který získal cenu Bronzová růže z Montreux. Vyučoval také na Hudební fakultě AMU, kde se v roce 2008 stal profesorem Katedry pantomimy. Boris Hybner je známý nejen z divadelních scén, ale také z filmových rolí, např.: Pelíšky, Pupendo, U mě dobrý, Rafťáci, Čert ví proč atd. Za své celoživotní dílo v pantomimě se stal v roce 2010 držitelem ceny Thálie. Po překonání vážné nemoci napsal knihu WC Pocket Revue, která čtenáře přesvědčí, že se i složitá životní situace dá zvládnout s humorem.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví bux.cz.

————————————————

Lucie Weissová sepsala vzpomínky rozhlasového tvůrce pohádek Karla Weinlicha. Vraťte se do dětství a poznejte osobnost známého režiséra díky knižním memoárům Karel Weinlich – pokus o životopis.

Karel Weinlich – pokus o životopis

Autorka: Lucie Weissová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-87530-72-6
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Karel Weinlich – pokus o životopis
vydalo nakladatelství Radioservis.

Knižní memoáry rozhlasového režiséra Karla Weinlicha.
Autorka Lucie Weissová, Weinlichova dlouholetá kolegyně, nic nezamlčuje ani nesoudí. Prostě jen zaznamenala běh života zajímavého člověka, rozhlasového tvůrce, na jehož pohádkách vyrostlo několik generací českých dětí. Chronologicky uspořádané vzpomínky od dětství, které strávil u svého dědečka, protože otec byl neznámý a maminka žila daleko, živelné dospívání, studia, k jejichž dokončení mu napomohlo otevření rozhlasové specializace… a především tvůrčí práce v rádiu a ženy, to je hlavní náplní pozoruhodné knihy o Karlu Weinlichovi.

 

Ukázka z knihy

Dělnický kádr bylo zaklínadlo. Zatímco inteligenti šli stavět mosty, my zezdola jsme přebírali jejich posty, řečeno slovy básníka Weinlicha.
Vyzbrojen dvěma básničkami a monologem, ale hlavně vyslán z fabriky jako dělnický kádr jsem se dostavil na přijímací zkoušky na konzervatoř a výsledek byl předem jasný. Podpořil ho i můj smyšlený životopis: rodiče zůstali v koncentračním táboře, nemám žádné příbuzné, jsem sirotek. A tím jsem samozřejmě získal i nárok na nejvyšší sociální stipendium.
Když jsem přišel po prázdninách do školy, svolali všechny studenty prvního ročníku a Vladimír Adámek, pozdější děkan DAMU, nám oznámil:
„Soudruzi a soudružky, soudruh ministr Nejedlý se vrátil ze Sovětského svazu a tam zjistil, že středoškolské vzdělání pro herce není dostačující. Proto nebudete chodit na konzervatoř, ale na vysokou školu: Akademii múzických umění.“ Ale na vysokou školu dokonce i v padesátých letech a pro dělnické kádry bylo třeba maturitní vysvědčení. (str. 38)

————————————————

Na závěr tu máme knihu z ciziny, která je však aktuální a závažná i pro nás. Zak Ebrahim, jehož vychoval otec-terorista, sepsal spolu s redaktorem Jeffem Gilesem své vzpomínky na otcovy hrůzné činy. Důvěrná zpověď s názvem Syn teroristy ale kromě toho přináší i naději, jelikož syn se rozhodl nenásledovat svého otce a zvolil raději cestu míru.

Syn teroristy

Autoři: Zak Ebrahim, Jeff Giles
Přeložil: Martin Čížek

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 135×185 mm
ISBN: 978-80-8111-399-4
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Syn teroristy vydalo nakladatelství Noxi v edici TED Knihy.

Důvěrná zpověď chlapce vychovaného otcem-teroristou, který si na rozdíl od něj vybral odlišnou cestu.
Zaku Ebrahimovi bylo pouhých sedm let, v roce 1990 jeho otec El-Sayyid Nosair zastřelil vůdce Židovské obranné ligy. Po otcově uvěznění byla rodina neustále pronásledována a perzekuována. Přestože radikalizovaného otce formovala fanatická víra, u jeho plachého syna nenávistné ideje neuspěly. Čím byl starší, tím více si uvědomoval hrůzný dopad otcových činů a rozhodl se svůj život zasvětit podporování míru.

 

Ukázka z knihy

Mé matce bylo něco málo přes dvacet, byla rozvedená a studovala pedagogickou školu. Vzala svoji dvouletou dceru a odvážila se hledat nové náboženství, které by ji opět naplnilo vírou, a také nového manžela.
Brzy na poličce v knihovně v Pittsburghu našla knihu o islámu. Navštívila místní mešitu, aby si ujasnila několik otázek. Potkávala muslimské studenty z Afghánistánu, Egypta, Libye a Saudské Arábie – odevšad. Neměla ponětí, jak vřelá a rodinně založená tato komunita je. Především muži nejsou ani odměření, ani chladně maskulinní muslimové, jak je často stereotypně vnímá křesťanská většina. Radostně mávali na moji malou sestřičku, když se batolila kolem.
Ke konci května 1982 moje matka seděla ve studovně, jež je součástí mešity. Hodlala přestoupit k islámu a učila se šahádu: „Není božstva kromě Boha a Mohamed je jeho prorok.“ Vyznání víry se musí pronést zcela vážně. Musí být nade vší pochybnost jasné a musí z něj vyzařovat láska a poslušnost. (str. 18)

 

O autorech

Zak Ebrahim se narodil v roce 1983 v Pittsburghu v Pensylvánii jako syn egyptského průmyslového inženýra a americké učitelky. Svůj život zasvětil jasnému vymezení se proti terorismu, šíření poselství míru a nenásilí.

Jeff Giles píše pro The New York Times Book Review, Rolling Stones a Newsweek a je redaktorem týdeníku Entertainment Weekly.

Informace o autorech byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Noxi.

 

Knižní řada TED

Kniha Syn teroristy vychází u nakladatelství NOXI v sérii TED knihy. Jak už název napovídá, tyto knihy navazují na TED přednášky. Osmnáctiminutové příspěvky mohou vyvolat zájem o téma, ale při většině z nich chce jít posluchač ještě dále a vyslechnout si příběh celý. Proto vznikla tato knižní řada. TED knihy jsou dost dlouhé na to, abyste objevili silné a nové myšlenky, ale tak krátké, aby se daly přečíst na jedno posezení. Od září 2014 vychází zajímavé a inovativní tituly, věnující se tématům od architektury, byznysu přes vesmírnou turistiku či lásku – edice je tedy vhodná po každého, kdo se rád dozví něco nového.

TED je nezisková iniciativa, jejímž cílem je sdílení podnětných nápadů a příběhů ve formě krátkých a úderných přednášek. TED byl poprvé pořádán v roce 1984 jako konference o technologiích, zábavě a designu, dnes se věnuje řadě témat ve více než 100 jazycích. V průběhu času vznikly samostatně organizované události TEDx, které pomáhají lidem po celém světě sdílet vědomosti. Konají se také v České republice a na Slovensku.

Informace o edici byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Noxi.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete báječné knihy
za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWC Pocket Revue

Hybner, Boris

Grada, 2016

zobrazit info o knizeKarel Weinlich – pokus o životopis

Weissová, Lucie

Radioservis, 2016

zobrazit info o knizeSyn teroristy
Každý má možnost volby

Ebrahim, Zak - Giles, Jeff

Noxi, 2016

Napsat komentář