Ukázka z knihy Lahodně s Ellou každý den

Lahodne-s-Ellou-kazdy-den_kase
Druhou květnovou neděli mají svátek všechny maminky. Potěšte je hned zrána, třeba skvělou snídaní do postele! Inspiraci můžete najít v nové (již druhé) kuchařce Elly Woodward. 

Začtěte se do ukázky z knihy Lahodně s Ellou každý den,
kterou vydalo nakladatelství Omega.

 

Ovesná kaše je mou oblíbenou snídaní a v zimě si ji dopřávám téměř každý den. Tyto recepty jsou ideální pro všední dny, protože se vločky namáčí, zatímco se budete oblékat, a vám už pak bude stačit je jen pár minut povařit. Všechny čtyři alternativy jsou vynikající a pro větší rozmanitost je většinou během týdne střídám. Ale když jdu ráno na jógu nebo do fitka, preferuji variantu s mandlovým máslem, protože obsahuje spoustu rostlinných bílkovin.

 

Rychlá ovesná kaše na čtyři způsoby

Lahodne-s-Ellou-kazdy-den_ovesne-kase Všechny na 1 porci

S MANDLOVÝM MÁSLEM A KONOPNÝMI SEMÍNKY

  • 60 g ovesných vloček
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 150 ml vody
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu (podle chuti)
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce mandlového másla
  • vyloupaná konopná semínka

Vložíme ovesné vločky do kastrolu a zalijeme 150 ml vroucí vody. Necháme asi 10 minut namočit, voda by se do té doby měla vstřebat a vločky by měly být dostatečně měkké, aby se daly sníst. Přidáme mléko, kokosový olej (ten dodá chuť a správnou konzistenci), med, zázvor a polovinu mandlového másla. Vaříme 5–10 minut, dokud směs není krémová a vločky zcela měkké. Posypeme konopnými semínky a podáváme se zbývajícím mandlovým máslem.

 

Kuchařské tipy a triky: Dávejte si pozor, abyste koupili správné ovesné vločky! Vločky na ovesnou kaši se vaří pouze asi 3–4 minuty, a pokud je namočíte, stane se z nich kaše. Tlusté ovesné vločky se vaří mnohem déle a potřebují více tekutiny. Proto raději používejte standardní ovesné vločky.

 

S BANÁNEM A MEDEM

  • 60 g ovesných vloček
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 1 vrchovatá lžička medu
  • 1 banán nakrájený na plátky

Ovesné vločky namočíme a uvaříme s polovinou banánu podle stejného postupu jako v předchozím receptu. Podáváme se zbývajícím banánem.

 

SE SKOŘICÍ A DATLEMI

  • 60 g ovesných vloček
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 4 datle Medjool, vypeckované a nakrájené na kousky
  • 1 vrchovatá lžička mleté skořice
  • 1 lžička kokosového oleje

Namočíme ovesné vločky a vaříme stejně jako v předchozích případech.

 

S ROZINKAMI A JABLKEM

  • 60 g ovesných vloček hrst rozinek
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 1 červené jablko, nastrouhané nahrubo
  • ½ lžičky vanilkového prášku
  • 1 lžička javorového sirupu

Namočíme ovesné vločky a vaříme stejně jako v předchozích případech.

 

—————————————————–

 

Změna stravovacích návyků

Lahodne-s-Ellou-kazdy-den_ukazkaPřeorientovat se na stravu skládající se zejména z rostlin je celkem zábava. Najednou se před vámi otevře nový pestrý svět plný lahodných přísad, úžasných chutí a jedinečného složení, který celé vaše tělo zaplaví pohodou. Uvědomuji si však, že to není úplně lehká změna a že v sobě skrývá četné nástrahy.

Pro mne bylo nejtěžší vzdát se jídel, na která jsem se spoléhala skoro každý den – těstoviny s pestem, lupínky, sendviče s uzeným lososem, lasagne a kuřecí wok – a hledání jejich alternativ. Zpočátku pro vás může být těžké, když oblíbení favoriti najednou zmizí. Ale nebojte: nejste zdaleka jediní, kdo zírá do regálů v supermarketu a přemýšlí o tom, co koupit nebo co ze svých nákupů doma ukuchtit. Vlastně mi přijde, že s tím má problém skoro každý. Mluvila jsem se spoustou lidí, kteří přecházejí na rostlinnou stravu. Takže nepanikařte! Jsem tu proto, abych vám pomohla.

Lahodne-s-Ellou-kazdy-den_ukazka2


Další recepty a inspiraci najdete v našem článku, nebo si můžete prolistovat ukázku.

logoOmega

Nakladatelství Omega se zabývá především vydáváním klasické české a světové literatury s novými obálkami, ale věnuje se i novým autorům a knihám. Vydává publikace v pestré škále edičních řad, mimo jiné edice Beletrie, kde vycházejí knihy českých i světových autorů. Specialitou mezi edicemi je regionální literatura – pověsti a městské legendy. Nakladatelství však vydává také skvělé kuchařky Elly Woodwardové.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLahodně s Ellou každý den
Snadné recepty a skvělá jídla pro zdravý životní styl

Woodward, Ella

Edice Knihy Omega, 2016

Napsat komentář