Získejte laskavý příběh o druhých šancích

Fredrik Backman_Tady byla Britt-Marie
Hlavní hrdinka Brit-Marie opouští nejen záletného manžela, ale také město, kde dosud žila a přijíždí do Borgu. Nemá ponětí, co zde bude dělat, protože i zde řádila finanční krize. Osud jí však do cesty postaví partu dětí a jejich fotbalový tým.

Druhá šance pro Britt-Marii

Román o tom, jak se lidé ztrácejí, zamilovávají a kopou do všeho, co je kulaté.

Nejhezčí věc, kterou můžete o vesnici Borg říct, je to, že leží u silnice. O Britt-Marii zase někdo řekl, že je pasivně agresivní, zpomalená a ukňouraná bába. A to není hezké vůbec – i když možná ne úplně nepravdivé. Britt-Marie po čtyřiceti letech manželství opustila město a manžela, který ji podváděl, a přijela do Borgu.

Borg zasáhla finanční krize a nechala po sobě jen cedule s nápisem „Na prodej“ a pizzerii, která je cítit pivem. Britt-Marie nesnáší fotbal. Fotbal je to jediné, co v Borgu zůstalo. Tohle nevypadá na začátek krásného přátelství, to rozhodně ne.

Ale když děti z fotbalového týmu v Borgu potřebují trenéra tak zoufale, že se nakonec rozhodnou přijmout kohokoliv, tak je detaily jako třeba ten, že ona opravdu, ale opravdu dělat kouče nechce, nezajímají.

Tady byla Britt-Marie je román o tom, jaké to je mít předsudky (ne že by Britt-Marie nějaké měla, to samozřejmě ne), o ukládání příborů ve správném pořadí (vidličky, nože, lžíce, v tomhle pořadí, ale Britt-Marie na tom přece netrvá!) a o přírodě vedle silnice. Je to příběh o druhých šancích, prvních výkopech a o tom, že jedlá soda vyčistí skoro všechno.

 

Tady byla Britt-Marie

Autor: Fredrik Backman

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Helena Matochová
Počet stran: 367
Vazba: vázaná
Vydáno: 4/2016
ISBN: 978-80-7491-557-4

Přečtěte si více o knize Tady byla Britt-Marie, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte také na ukázku a náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

„Naposledy jsem byla zaměstnaná jako servírka. Dostala jsem vynikající reference,“ informuje Britt-Marie dívku.
Dívka zadoufá. Rychle ji to přejde.
„A kdy to bylo?“ zeptá se.
„V roce 1978,“ odpoví Britt-Marie.
„Ach,“ řekne dívka a poměrně neúspěšně se pokusí zakrýt svou upřímnou reakci úsměvem. A pak to zkouší dál: „A od té doby jste nepracovala?“
„Od té doby jsem pracovala každý den, pomáhala jsem svému muži ve firmě,“ odpoví Britt-Marie uraženě.
V dívčině výrazu se mihne záblesk naděje. Člověk by myslel, že už se mohla poučit.
„A jakou jste měla ve firmě pracovní náplň?“
„Starala jsem se o děti a o to, aby byl náš domov reprezentativní,“ odpoví Britt-Marie. (str. 15)

 

O autorovi

Fredrik-BackmanFredrik Backman (nar. 1981) pochází ze Stockholmu, pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Jeho prvního románu Muž jménem Ove (2012; česky Host 2014) se jen ve Švédsku prodalo přes sedm set tisíc výtisku a práva byla prodána do více než třiceti zemí. Po úspěšné prvotině autorovi vyšly další tři knihy: Saker min son behöver veta om världen (Vše, co můj syn potřebuje vědět o světě, 2012), Babička pozdravuje a omlouvá se (2013; česky Host 2015) a nejnovější román Tady byla Britt-Marie (2014).
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Tady byla Britt-Marie

Britt-Marii možná mnozí z vás znají už z přechozí knihy švédského spisovatele Fredrika Backmana, která u nás vyšla pod názvem Babička pozdravuje a omlouvá se. Tato na první pohled protivná puntičkářka přichází do vesnice Borg, kde hodlá zapomenout na svého muže Kenta, který ji podváděl, a po čtyřiceti letech manželství, péče o domácnost a psaní nekonečných seznamů se staví poprvé na své vlastní nohy. Jenže kde najít práci, když jediné, co ve vesnici po finanční krizi přežívá je fotbal a ten Britt-Marie nenávidí? Tušíte správně, že brzy bude nucena svůj názor lehce poupravit ne-li přímo změnit. A bude to přesně taková jízda, na jakou jste u knih Fredrika Backmana zvyklí.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Tady byla Britt-Marie vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Tady byla Britt-Marie
probíhá od 5. do 18. května 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Tady byla Britt-Marie

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTady byla Britt-Marie

Backman, Fredrik

Host, 2016

Získejte laskavý příběh o druhých šancích - DISKUZE

Počet reakcí: 5
  1. cert napsal:

    Dobrý den kniha došla v pořádku děkuji

  2. IRON10 napsal:

    Dobrý den,moji výhru v pořádku doručili.děkuji.

  3. tetina napsal:

    Dobrý den, právě mně byla v pořádku doručena kniha Nejmenuji se Miriam, děkuji:)

  4. ilasan napsal:

    Dobrý den, moc děkuji za krásnou výhru

  5. lumul lumul napsal:

    Děkuju za výhru, bylo to opravdu překvapení, šla jsem si něco vyzvednout na poštu :) Už se těším, že se pobavíme :)

Napsat komentář