Dokážeme rozhodnout o životě a smrti?

Volba_nahled
Jak byste se rozhodli, kdyby vás milovaná bytost žádala o odpojení od přístrojů? Zvítězila by ve vás víra v pozitivní obrat, nebo byste ukrátili trápení všech zúčastněných radikálním zásahem?

Možná je i dobře, že u nás žádná forma eutanazie povolena není, a tak rozhodování o životě či smrti neleží na nikom z nás. Možná, že v případě přestárlých blízkých či pacientů s rakovinou v posledním stádiu bychom neváhali, ale u mladého člověka ležícího v kómatu už bychom určitě měli problém rozeznat, kdy ještě je naděje a kdy naše doufání v zázrak nemá smysl. A přesně před takovou volbu postavil svého hlavního hrdinu ve své u nás zatím poslední vydané knize Nicholas Sparks (*1965). Americký autor, který píše romantickou literaturu, v níž nejde pouze o sex, svými knihami vždy útočí na žebříčky bestsellerů a po jeho románech sahají i tvůrci filmů. Zápisník jedné lásky, Bezpečný přístav, Poslední píseň či Vzkaz v láhvi přináší potěchu a zamyšlení nejen čtenářům, ale i filmovým divákům.

Román Volba vydalo nakladatelství Ikar v edici Světový bestseller. Hlavními postavami Sparksova příběhu jsou Travis Parker, úspěšný zvěrolékař a sympatický mladý muž, jenž nedokáže zakotvit ve vztahu s žádnou ženou, a Gabby Hollandová, zdravotní asistentka. Gabby se právě přistěhovala do Travisova sousedství, kde hledá klid pro sebe a svou fenku Molly. Jenže stačí pár týdnů a vypadá to, že Molly je gravidní. Na vině bude určitě Travisův pes a rozčílená Gabby se to rozhodne svému sousedovi pěkně vytmavit! Čeká ji však překvapení – Moby je kastrovaný, jeho páníček veterinář a ještě k tomu zatraceně přitažlivý. Což by bylo v naprostém pořádku, kdyby se Gabby nepřistěhovala právě proto, aby byla blíž svému příteli Kevinovi, kterého si chce vzít… Čtenáři zběhlí v romantických příbězích však již jistě tuší, že co se má stát, to se stane.

Ovšem ve chvíli, kdy láskyplný román běží ve správných kolejích a čtenář si říká, že už se nemůže nic stát, přichází autor hrající si na osud a tragickým zásahem změní celé vyznění románu. Druhá část je tak velmi dramatickým scénářem na téma, kam až jsme schopni ve jménu lásky zajít.

Přiznám se, že jsem dosud dílo Nicholase Sparkse znala spíše jako filmová divačka a kniha Volba byla mým prvním čtenářským kontaktem s jeho tvorbou. A musím říci, že ve mně zanechala rozporuplné dojmy. Z velké části nadšení z velice lehce psaného romantického příběhu, který dokáže člověka pozitivně naladit, na druhou stranu naštvání na autora, že onu příjemnou idylku, kterou vytvořil, musí vzápětí tak necitlivě rozbourat a vybízet k zodpovězení závažné otázky vztahující se k právu na život. Vím, že celý román se díky druhé části posouvá z laciného milostného příběhu na pokraj psychologickému dramatu, ale dost možná bych jej více ocenila samostatně. Užila bych si romanci a jindy zase psychologický román o bytí a nebytí.

Pokud tedy máte chuť na čtení čisté romantiky, která vás příjemně ukolébá, a nechcete se zamýšlet nad žádnými závažnými otázkami, určitě knihu Volba nevolte nebo čtěte jen první část příběhu. Pokud jste dostatečně odolní a rádi přemýšlíte nad obtížnými volbami v životě lidském, pak naopak po knize sáhněte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVolba

Sparks, Nicholas

Ikar, 2016

Napsat komentář