Proměny válečnické podstaty českomoravské šlechty

441381
Zatímco ve středověku disponovala šlechta válečnickým monopolem, v raném novověku kvůli nástupu profesionalizovaných armád začala její nadvláda ustupovat. Právě o této době pojednává kniha historika Vítězslava Prchala.


Kniha Společenstvo hrdinů s podtitulem Válka a reprezentační strategie českomoravské aristokracie 1550–1750, kterou vydalo nakladatelství Lidové noviny koncem roku 2015, je dílem historika Vítězslava Prchala. Vítězslav Prchal vystudoval historii a archivnictví na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a na Karlově univerzitě v Praze. Od roku 2006 působí jako asistent pro dějiny raného novověku na Filozofické fakultě Univerzity Pardubice. Specializuje se na dějiny raného novověku, dějiny vojenství 16.–18. století a kulturní dějiny šlechty v 16.–17. století. Společně s autorským kolektivem vydal titul Mezi Martem a Memorií zprostředkovávající prameny osobní povahy k vojenských dějinám 16.–19. století. Je autorem mnoha odborných studií v předních českých historických časopisech.

Ve středověku vlastnila šlechta válečný monopol, ze kterého čerpala zdroje své výjimečnosti. Změna nastala na počátku raného novověku, kdy se začalo prosazovat jiné pojetí války a nastoupily armády profesionálních vojáků. Šlechtici hledali nové zdroje obživy, které nalezli v civilní kariéře. Válečná podstata šlechty však nezanikla, protože aristokraté stále považovali válečné skutky cti, slávy a hrdinství za základní identifikační prvky urozenosti.

Kniha Vítězslava Prchala se zaměřuje na reprezentační potenciál války a hlavně pak na způsoby, kterými jej aristokraté dokázali přeměnit v propagační nástroj, dokazující jejich výjimečnost a starobylost. Pozornost je věnována i těm, kteří si nezvolili kariéru v armádě, ale i přesto měly v udržování jejich identity klíčovou roli hrdinské činy urozených předků.

Titul Společenstvo hrdinů je rozdělen do pěti částí. První část, věnovaná teoretickým základům problematiky, zobrazuje téma v zrcadle dosavadního historického bádání. Autor obecně pojednává o několika nejfrekventovanějších přístupech, formujících výzkum raně novověké aristokracie v českých zemích. Zmiňuje též několik nejdůležitějších domácích i zahraničních studií a věnuje se propojení dějin aristokracie a vojenství. Kapitola druhá, stále ještě zařaditelná pod pojem „teoretické základy“, pojednává o vojenské revoluci v evropské i české historiografii. Po kratší třetí části, přesněji formulující východiska a oddělující teoretickou část od praktické, se autor ve čtvrté kapitole zaobírá aristokratickými zbrojnicemi raného novověku. Poslední část knihy se již věnuje samotné válce a reprezentaci sociálního statutu ve vnitřní výzdobě zámeckých sídel.

Publikace o reprezentační strategii českomoravské aristokracie je fundovaným výkladem, již na první pohled uskutečněným odborníkem na danou problematiku. Autor analyzuje téma do detailů a nahlíží na něj z různých kontextů. Ani po formální stránce knize nic nechybí, bohatý poznámkový aparát, skýtající možnost vyhledání další literatury k vlastnímu studiu, následuje anglické resumé a rejstřík. Kniha je navíc proložena množstvím černobílých i barevných ilustrací, doplňujících a zatraktivňujících text.

Knihu Společenstvo hrdinů doporučuji především čtenářům, kteří již mají s odbornou historickou literaturou zkušenosti a nezaleknou se předpokládaných základních znalostí problematiky či oborové terminologie. Těm poskytne nejen zajímavý a kvalitně napsaný výklad, ale i mnoho nových faktů k tématu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpolečenstvo hrdinů
Válka a reprezentační strategie českomoravské aristokracie 1550–1750

Prchal, Vítězslav

Nakladatelství Lidové noviny, 2015

Napsat komentář