Čeští autoři dětem

detstvi
V dnešních tipech naleznete hned tři knihy určené dětským čtenářům. Za jejich autorstvím stojí čeští spisovatelé! Poznejte nové příběhy pejska a kočičky, ale seznamte se i dalšími, ryze českými pohádkovými hrdiny.

23. března by slavil narozeniny Karel Čapek a právě k jeho výročí vyšla kniha Vlastimila Peška Nové povídání o pejskovi a kočičce, která navazuje na všemi oblíbené příběhy pejska a kočičky. Peška více než důstojně navázal na milé, humorné příběhy dvou zvířecích přátel, přidal jim nového zvířecího souseda a přenesl je do světa, který je dnešním dětem přeci jen trochu bližší.

Nové povídání o pejskovi a kočičce

Autor: Vlastimil Peška
Ilustrace: Jaroslav Milfajt

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 190×190 mm
ISBN: 978-80-7432-718-6
Doporučená cena: 249 Kč

 

Pejsek a kočička si přáli, aby se na ně nezapomnělo. Aby s nimi i nová generace čtenářů zažila, jak jdou do kina, učí se tančit, chystají se slavit Vánoce a Velikonoce, jsou nemocní, sportují a závodí, věčně se hádají se sousedem zajícem. Zkrátka zažívají běžné příhody blízké všem dětem. Oslovili proto povolané tvůrce, kteří už třicet let hrají jejich dobrodružství před vyprodaným sálem brněnského Divadla Radost. V jejich poctě Čapkovu originálu se tak pejsek a kočička ocitají v současném světě a nacházejí nové kamarády. Nechybí ani nevtíravé poučení, jak se správně zachovat nebo jak uvažovat ekologicky. Nové povídání vás jistě přesvědčí, že oblíbení hrdinové nezestárli ani po bezmála devadesáti letech od svého vzniku.

Knihu Nové povídání o pejskovi a kočičce vydalo nakladatelství Paseka.

Ukázka z knihy

Přiznejme si, že ani kočička není rodilá tanečnice, a tak jí tancování také nešlo, ale snažila se, seč mohla. Každou chvíli si však šlápla na ocas, a to se pejskovi líbilo. „Tak vidíš, i tobě se pletou nohy. Hihihi! Tomu, co předvádíš, se prý říká tanec svatého Víta. Hihihi!“ (str. 35)

novepovidaniopejskovi

Delší ukázku najdete také na webu nakladatele!

O autorech

Autorem textu je Vlastimil Peška (*1954), ředitel a umělecký šéf brněnského divadla Radost, které má v repertoáru už třicátou sezónu loutkovou hru inspirovanou Čapkovým originálem z roku 1929. Autorem ilustrací je scénograf a pedagog Jaroslav Milfajt (*1958), který vytvořil více než 300 scénografických návrhů, pro řadu českých i zahraničních divadel navrhl kostýmy i loutky. Právě on vytvořil výpravu pro brněnské představení O pejskovi a kočičce, které mělo premiéru v roce 1986.
Oba autoři tedy strávili s postavami podstatnou část života. Během let se jim nahromadily kresby a nápady, které se rozhodli vytáhnout ze šuplíku. Paseku oslovili před rokem sami, protože spoléhali na to, že pověst tradičního nakladatelství bude pro čtenáře zárukou toho, že nejde jen o laciné přiživení na Čapkovu originálu.
Zdroj informací: TZ nakladatelství Paseka.

 

————————————————

Další pohádkový příběh psaný velkými písmeny a obohacený o nádherné ilustrace pochází od české autorky Zuzany Pospíšilové a vypráví o Vojtovi a jeho neočekávaném dobrodružství, které zažije během léta na návštěvě u babičky, kam se původně vůbec netěšil! Prázdniny s drakem  jsou další knihou z edice Čtení pro prvňáčky, ve které vychází knihy určené začínajícím čtenářům.

Prázdniny s drakem

Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Daniela Skalová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-247-5801-5
Doporučená cena: 219 Kč

 

Vypadalo to na ukrutnou nudu, ale nakonec se z Vojtových letních prázdnin u babičky stalo vzrušující dobrodružství. Další knížka z edice Čtení pro prvňáčky vtáhne děti do letního příběhu o kouzelném drakovi, se kterým zažijí neuvěřitelné výpravy k moři a k egyptským pyramidám. Vojta se na prázdniny moc netěší. Všichni jeho kamarádi jedou k moři, do hor nebo stanovat, jenom on musí léto trávit u babičky. Naštěstí se i u babičky na vsi najde kamarád. Vojta se dá dohromady s Pavlem a spolu s ním objeví v lese podivné velké stopy. Kdo tu zanechal tak podivné otisky? Nechte se překvapit nečekaným přátelstvím dvou malých kluků s velkým tříhlavým drakem. Kouzelný drak kluky přenese na podivuhodná místa a malým čtenářům dopřeje zážitek ze samostatného čtení – krátké kapitoly, velká písmena a přitažlivé ilustrace Daniely Skalové tvoří knížku vhodnou pro začínající čtenáře.

Knihu Prázdniny s drakem vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Vojta si povzdechl. Co bude psát? Jak s babičkou okopával brambory a sbíral jablka? S babičkou je totiž hrozná nuda. Nikdy s Vojtou nehrála žádnou hru. Pořád jenom vaří, uklízí a pracuje na zahradě. (str. 9)

prazdninysdrakemprazdninysdrakem1

Podívejte se také na ukázku z knihy na našich stránkách i na stránkách nakladatele.

Zuzana Pospíšilová

Zuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti.
Informace o autorce pochází ze stránek nakladatelství Grada.

————————————————

Trojlístek knih českých autorů uzavírá kniha Starý sad od Naděždy Munzarové, kterou autorka sama doprovodila ilustracemi. Autorka pro čtenáře vytvořila kouzelný svět zvířátek žijících v trávě pod úplně obyčejnou jabloní, navíc do knihy vložila řadu jazykových hříček, které pomohou rozvinout dětskou fantazii.

Starý sad

Autorka a ilustrátorka: Naděžda Munzarová

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 210×210 mm
ISBN: 978-80-247-5776-6
Doporučená cena: 339 Kč

 

Za devaterým kopcem, devaterým kamenem a sedmerým potokem byl jednou jeden sad… Navštivte s námi půvabné místo mezi starými stromy. V trávě pod jabloní objevíte červené jablíčko a s ním i zdejší zvířátka, která vás vtáhnou do svého malého království velkou silou vzájemného přátelství a nenápadné moudrosti. Loutkoherečka a animátorka Naďa Munzarová vytvořila ve své autorské knize okouzlující minisvět plný půvabných ilustrací a jazykových hříček, ve kterém se dětská fantazie rozletí jako motýl. Jak je dlouhý čas? Kde se berou oblaka? Jaké to je, když vás napadne nápad? Proč je cenné i to, co se nepovede? Čiperná zvířátka vám napoví. Prožijte spolu s Červíkem, Ptáčkem, Žábou, Motýlkem, Beruškou, Slimejšem a Myškou celý rok ve starém sadu a zažijte radost ze skvělého pohádkového vyprávění.

Knihu Starý sad vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

starysad    starysad2

starysad1

Ukázku najdete na našich stránkách i na stránkách nakladatele!

Naděžda Munzarová

Naděžda Munzarová, známá jako Naďa Munzarová, rozená Naděžda Musílková (*1932), je česká herečka, loutkoherečka a animátorka a manželka spisovatele Ivana Krause.

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNové povídání o pejskovi a kočičce

Peška, Vlastimil

Paseka, 2016

zobrazit info o knizePrázdniny s drakem

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2016

zobrazit info o knizeStarý sad

Munzarová, Naděžda

Grada, 2016

Napsat komentář