Lidské osudy napříč staletími

portsoy
Březen – za kamna vlezem. Duben – ještě tam budem. A abyste se za těmi kamny nenudili, nezapomeňte si s sebou vzít i nějakou zajímavou knížku. Historické události, dramata, krimi – v našich dnešních knižních tipech vám představujeme tituly, u nichž se rozhodně nebudete nudit.

Juan Gómez-Jurado přináší napínavý historický příběh plný napětí, zrady a touhy po pomstě. Těžký život sirotka ve Španělsku v 16. století vypráví v románu Zloděj ze Sevilly. Zvládne Sancho vykonat všechno, co si sám předsevzal?

Dějově bohatý příběh se odehrává v Seville XVI. století, nejbohatším městě světa, kudy protéká zlato ze zámoří a jehož podsvětí vládne Král zločinu Poberta. Sem přichází mladičký sirotek Sancho, který unikl moru. U trpaslíka Bartola se učí „ušlechtilému umění krást“, a když Bartola Pobertovi lidé zabijí, přísahá jim pomstu. Ocitne se na galejích, ale s obrovitým černochem Josuém z nich unikne a vrací se. Chce skoncovat s Pobertou, najít Vargase, kdysi chudáka, dnes boháče, jenž si objednal Bartolovu vraždu, a také krásnou indiánskou otrokyni Claru.

Zloděj ze Sevilly

Autor: Juan Gómez-Jurado
Přeložil: Vladimír Medek

Počet stran: 608
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-1648-9
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Zloděj ze Sevilly vydalo nakladatelství Argo.

————————————————

Jak naše vlastní nenaplněné sny a touhy ovlivňují náš přístup k vlastním dětem a jejich budoucnosti? Jaká je rozumná míra množství rodičovských rad a doporučení? Nevyvíjíme na své děti až příliš velký tlak? Může být dítě šťastné, není-li svými nejbližšími akceptováno i se svými chybami? Tyto a mnohé další otázky vás nejspíše napadnou při čtení románu Vše, co jsme si nikdy neřekli. Kniha vtahuje čtenáře do osudů jedné smíšené americké rodiny, jejíž život je tragicky poznamenán smrtí jedné ze tří dcer. Nitku vyšetřování postupně odmotává autorka Celeste Ng.

Lydia je mrtvá. To ale zatím nevědí…
Šestnáctiletá Lydia (prostřední a nejoblíbenější ze tří dětí) se musí vyrovnávat s tlakem rodičů, kteří si chtějí splnit vlastní nenaplněné sny a touhy o společenské kariéře. Její otec pochází z uzavřené komunity první americké generace čínských přistěhovalců, matka je obyčejná americká žena, které se nepodařilo stát se lékařkou. Když je jednoho dne Lydia nalezena utonulá uprostřed jezera, nikdo nedokáže pochopit, jak a proč se to stalo. Začíná vyšetřování, ve kterém si paradoxně nejvíce zdravého rozumu zachovává nejmladší z dětí – dcera Hannah… Znepokojující a tragický příběh čínsko-americké rodiny žijící na předměstí Ohia získal prestižní ocenění Kniha roku obchodu Amazon za rok 2014.

Vše, co jsme si nikdy neřekli

Autorka: Celeste Ng
Přeložila: Jana Kunová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-207-1681-1
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Vše, co jsme si nikdy neřekli vydalo nakladatelství Odeon.

Zalistujte si knihou v následující ukázce.

Zkontroluje všechny místnosti, zotvírá všechny skříně. Nakoukne do prázdné garáže: nic než olejová skvrna na betonu a slabý pach benzínu. Neví jistě, co hledá: Usvědčující šlápoty? Cestičku z drobečků? Když jí bylo dvanáct, jedna starší spolužačka zmizela a pak ji našli mrtvou. Ginny Barronová. Nosila černobílé šněrovací boty, po kterých Marilyn zoufale prahla. Šla do krámu tatínkovi pro cigarety a za dva dny ji našli u silnice na půl cesty do Charlottesville, uškrcenou a nahou.

————————————————

Po bestselleru Atlas mraků přichází David Mitchell s novinkou Hybatelé. Jedná se o soubor příběhů, které na sebe překvapivě navazují a díky kterým navštívíme celý svět. Většinou se bude jednat o příběhy s nádechem zločinu a podvodů.

Okinawa, Tokio, Hong Kong, Mongolsko, Petrohrad, Londýn a nakonec New York. Na této cestě můžeme s členem japonského kultu Óm Šinrikjó spoluprožívat jeho pocity po plynovém útoku v tokijském metru, potkáme se s podloudným mongolským obchodníkem a petrohradským zlodějem, brutálně zneužívanou mladou Číňankou či zklamaným irským vědcem. Jednotlivé příběhy na sebe často až s téměř nepostřehnutelnou jemností navazují a vzájemně se překrývají a nabízejí tak čtenářský zážitek, jaký David Mitchell předvedl ve svém vrcholném díle – Atlasu mraků.

Hybatelé

Autor: David Mitchell
Přeložila: Lenka Pavlovská

Počet stran: 352
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 155×235 mm
ISBN: 978-80-204-3998-7
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Hybatelé vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Dvacet kroků k turniketům. No, myslím, že dnešní ranní krize už pouští prst ze spouště. Ty doopravdy usvědčující informace jsou schované hluboku v útrobách mého počítače a Avril prostě nemá čas na to, aby se v něm šťourala naslepo. Nemá ani důvod. Na to je moc blbá. Jak se pohyby na účtu 1390931 stále více komplikovaly, vymýšlel jsem čím dál důmyslnější bezpečnostní opatření a čím dál neuvěřitelnější lži. Kolikrát už jsem měl namále, ale vždycky jsem to ustál. Fakt je, že nohsledi Denholma Cavendishe si nechtějí připustit to, co už touhle dobou musejí tušit i lidi postižení titulem z Etonu.

————————————————

Kniha Ryana Gattise Šest dní hněvu je založena na skutečných událostech, které se odehrály v Los Angeles v důsledku rasových nepokojů. Soubor příběhů vyprávěných v první osobě přenese čtenáře přímo do centra dění a nabídne pohled na události z různých úhlů pohledu.

Příběhy odehrávající se uprostřed nepokojů, které se rozpoutaly v Los Angeles v důsledku jednoho z nejznámějších a nejbouřlivějších soudních procesů devadesátých let.

Dne 29. dubna 1992 ve čtvrt na čtyři odpoledne zprostil soud viny tři strážníky losangeleské policie, kteří byli obviněni z použití nepřiměřeného násilí při zneškodňování černocha jménem Rodney King. Dvě hodiny poté vypukly ve městě nepokoje, které nakonec trvaly šest dní. Během 121 hodin přišlo o život čtyřicet tři lidí. Mrtvých však nepochybně bylo víc: k násilí docházelo i mimo místa výtržností, když mnozí využili nastalého chaosu k vyřizování starých účtů.

Odvážná a filmově laděná kniha oživuje bouřlivé a děsivé období v Los Angeles, kterého si tehdy média příliš nevšímala. Ryan Gattis přináší sedmnáct navzájem propojených příběhů, vyprávěných v první osobě, které dohromady vykreslují portrét moderní Ameriky. Gattisovy postavy promlouvají hlasy členů gangů, dětí ulice, zdravotních sester nebo hasičů, kteří se dostali do krizové situace, a katapultují tohoto nekompromisního spisovatele mezi takové legendy, jako je George V. Higgins nebo Dennis Lehane.

Šest dní hněvu

Autor: Ryan Gattis
Přeložila: Lucie Mikolajková

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7491-488-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Šest dní hněvu vydalo nakladatelství Host.

Nahlédněte do neklidného Los Angeles prostřednictvím ukázky.

Přečtěte si, co už bylo o knize napsáno.

Otevřu oči a pomyslím si, a co jako? Kolem sebe vidím známý ulice. Na vteřinku mě napadne, že už jsem snad v bezpečí, protože zaslechnu, jak odcházejí, a pak se na autě rozsvítí brzdový světla a garáže kolem mě zčervenají. Zalije mě úleva. Jedou pryč, napadne mě. Oni jedou pryč! A v tom zahlídnu nějakýho malýho kluka, možná tak dvanáct let, jak se schovává na Boardwalku. Tvář mu v zadních světlech auta zčervená a já si uvědomím, že fakt kouká na mě. A oči má navrch hlavy. Tak moc mě rozhodí, jak na mě kouká, že sleduju jeho pohled, jak mi sjíždí až k nohám, a pak skoro hodím šavli, když zjistím, že mám kotníky přivázaný tlustým drátem zezadu k autu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Napište nám v komentářích, který příběh vás nejvíce oslovil.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZloděj ze Sevilly

Gómez-Jurado, Juan

Argo, 2015

zobrazit info o knizeVše, co jsme si nikdy neřekli

Ng, Celeste

Odeon, 2016

zobrazit info o knizeHybatelé

Mitchell, David

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeŠest dní hněvu

Gattis, Ryan

Host, 2016

Napsat komentář