Za šlechtickými vozidly vás vezme Zámek s vůní benzínu

zamek
Zajímá vás, jakými automobily jezdila od konce devatenáctého století do roku 1945 česká šlechta? Které modely sloužily zámožným pánům na všední ježdění, a která vozidla byla naopak spojena se sváteční parádou? Nejen to vám prozradí Zámek s vůní benzínu.

Tato obrazová publikace je dílem Miloše Hořejše, vedoucího odboru vědy a výzkumu Národního technického muzea v Praze a Jiřího Křížka, ředitele Severočeského muzea v Liberci. Kniha Zámek s vůní benzínu, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta, navazuje na úspěšnou stejnojmennou výstavu, jež byla až do konce září roku 2015 ke zhlédnutí na zámku Sychrov.

DSC_0174

publikace Zámek s vůní benzínu

Křest tohoto výjimečného titulu nemohl proběhnout nikde jinde než v prostorách Národního technického muzea (NTM). O úvodní slovo se postaral generální ředitel NTM Karel Ksandr. Následně autoři přítomným vysvětlili, že na spojení šlechty a historických automobilů se zaměřili z důvodu velkého množství dostupných informací a fotografií, jež jsou v archivech k dispozici, ale také proto, že aristokraté významným způsobem ovlivnili vývoj automobilismu v Čechách.

generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr

generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr

Motivací, proč tato kniha vznikla, byla podle Jiřího Křížka (jenž dorazil na křest v originálním automobilovém koženém plášti i stylové obuvi) snaha doložit, které autentické automobily se uchovaly, a také zájem poznat technické zázemí zámků a dalších šlechtických sídel. Nejvíce si však Křížek na této publikaci cení obrazového materiálu, který se mu společně s Milošem Hořejšem podařilo v archivech vypátrat.

„Nejdůležitější jsou na této knize fotografie. U některých zbývá dořešit, kdo se na nich nachází a jaký typ automobilu zachycují. Například kníže Schwarzenberg na straně 228 poznal svoji maminku, a tak pod označením neznámá Tony se skrývá paní Antonie Schwarzenbergová.“

Autoři Jiří Křížek (vlevo) a Miloš Hořejš (vpravo)

Autoři Jiří Křížek (vlevo) a Miloš Hořejš (vpravo)

Ve středu 17. února v podvečer se na křtu této publikace sešla řada významných osobností, bez jejichž přispění by Zámek s vůní benzínu nemohl vzniknout. Generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková během svého krátkého proslovu vyzdvihla výbornou spolupráci všech institucí, které se na této knize nějakým způsobem podílely.

generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková

generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková

Slova se chopil také ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu na Sychrově Miloš Kadlec, který autorům s díky za jejich pečlivou práci věnoval symbolické klíče od depozitářů Územní památkové správy na Sychrově pro jejich další bádání.

ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu na Sychrově Miloš Kadlec

ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu na Sychrově Miloš Kadlec

Úspěch publikaci popřáli i Tomáš Černý, výkonný ředitel divize Knihy nakladatelství Mladá fronta a emeritní ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg. Ten přiznal, že mu Zámek s vůní benzínu udělal velkou radost, zavzpomínal na svou maminku, která byla nadšenou automobilistkou, a na dědečkův automobil Benz 16/40 HP z roku 1914, jenž si veřejnost může prohlédnout v NTM.

emeritní ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg

emeritní ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg

Závěrem kmotři společně s autory knihu symbolicky pokřtili a poté následovala autogramiáda. Pro zájemce byla zpřístupněna expozice dopravy, kde se mj. mohli podívat na některé z luxusních historických automobilů, jež kdysi brázdily naše silnice.

kniha se křtila jen symbolicky

kniha se křtila jen symbolicky

Miloš Hořejš a Jiří Křížek vytvořili podrobnou publikaci, na níž je poznat mnoho hodin mravenčí práce.  Čtenářům předkládají podrobné informace o všech myslitelných sférách, které se k automobilismu vážou. Dozvíte se tak, kolik tehdy takový luxusní automobil stál, jak nákladná byla jeho servisní údržba, ale také jak vypadala tzv. motoristická móda, nebo jakou roli sehrály automobily během obou světových válek.

automobil Benz 16/40 HP z roku 1914, který patří rodině Schwarzenbergových

automobil Benz 16/40 HP z roku 1914, který patří rodině Schwarzenbergových

Velmi cenným je rovněž obrazový materiál, jenž prostřednictvím dobových fotografií čtenáře seznamuje s modely tehdy dostupných aut a často i s jejich majiteli. Zámek s vůní benzínu by neměl chybět ve sbírce žádného automobilového nadšence a také každého, koho zajímá život českých aristokratů v první polovině dvacátého století.

autoři se zájemcům také podepsali

autoři se zájemcům také podepsali

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZámek s vůní benzínu
Automobily a šlechta v českých zemích do roku 1945

Hořejš, Miloš – Křížek, Jiří

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář