Lesk a bída dvacátého století

cteni
Skrze minulost poznejme budoucnost. Beletrie zasazená do prostředí minulého století patří mezi vyhledávanou. Možná proto, že většina z nás se ve dvacátém století narodila a prožila kus života. Pojďme se ohlédnout zpátky a začíst se do románů napříč prostorem i časem.

Dennis Lehane ukazuje, že dobrých gangsterek není nikdy dost. Pod rouškou noci poodhaluje tajemné a lákavé prostřední mafie dvacátých let ve Spojených státech. Nechybí napínavá zápletka, zakázané obchody a hlavně láska k zakázané ženě.

Joe Coughlin je v jádru dobrý člověk, muž pevných zásad a vytříbeného smyslu pro spravedlnost. A také hlava mafiánského impéria a nelítostný gangster, který se umí drsně vypořádat s konkurencí, Ku-klux-klanem či kýmkoliv jiným, kdo se mu postaví do cesty.
Dvacátá léta 20. století byla ve Spojených státech věkem jazzu, ale také prohibice, ilegálních palíren a náleven, zločineckých organizací a korupce. Dobou, kdy se mladistvý zlodějíček z Bostonu, který je zároveň synem význačného policejního důstojníka, může při troše kuráže vyšplhat až mezi floridskou mafiánskou elitu. Pro začátek se stačí zamilovat do nesprávné ženy…
Dennis Lehane napsal svižnou a napínavou studii zločinu, která strhává ke čtení stejně adrenalinovému, jako je pouliční přestřelka. Román, v němž se rovným dílem zabíjí i cituje z evangelia, představuje lahůdku nejen pro čtenáře moderní drsné školy, ale i pro všechny ty, kdo nepochybují, že v rukou mistra se i gangsterka stává velkou literaturou.

Pod rouškou noci

Autor: Dennis Lehane
Přeložil: David Petrů

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7432-701-8
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Pod rouškou noci vydalo nakladatelství Paseka.

Poodhalte roušku noci díky ukázce.

————————————————

Alice Hoffmanová využila pro svůj román Muzeum prazvláštních věcí událost, která se skutečně odehrála ve dvacátých letech v New Yorku. Na tomto pozadí vykresluje příběh lásky mezi mladou dívkou a zvláštním fotografem. Jejich setkání je dílem náhody a předzvěstí něčeho většího.

Láska mezi snem a tvrdou realitou. Takový je příběh dvou mladých lidí setkávajících se v New Yorku na počátku dvacátého století, ve městě, které prochází bouřlivým vývojem a skýtá netušené možnosti.
V malém panoptiku na Coney Islandu žije malá Coralie a pod přísným vedením otce se připravuje na roli mořské panny. Coralie dospívá a už jí nestačí být poslušnou dcerou svého otce, živícího se pochybným způsobem. Při nočních toulkách na sever od New Yorku, kde v oněch dobách ještě vládne divočina, spatří mladého muže fotografujícího noční les a od té chvíle nemyslí na nic jiného.
Ten zvláštní fotograf je Eddie Cohen, přistěhovalec z Ruska, jenž opustil otce i židovskou komunitu a pokouší se najít sám sebe. Když Eddie se svým fotoaparátem dokumentuje zkázu newyorských ulic po tragickém požáru v textilní továrně, dozví se o záhadném zmizení mladičké dělnice a začne se zajímat o její osud. Pátrání ho zavede do barvitého světa šarlatánů, šejdířů i snílků – až do Muzea prazvláštních věcí, kde se nakonec setká s Coralií.
Jakkoliv se zdá tento příběh magický a neuvěřitelný, mohl se docela dobře stát, neboť spisovatelka
Alice Hoffmanová ve svém líčení vychází ze skutečných událostí roku 1911 – dvou požárů, které patřily k nejtragičtějším v historii města. Prostředí, jímž obklopila své hrdiny, vykresluje s mimořádnou přesvědčivostí a autenticitou a New York sám se stává jedním z hrdinů této knihy. Hoffmanová splétá svým typickým stylem magii, romantiku i mistrovské vyprávění, na jejichž konci stojí setkání Coralie a Eddieho, křehký a upřímný příběh mladé lásky v bouřlivých časech.

Muzeum prazvláštních věcí

Autorka: Alice Hoffmanová
Přeložila: Jaroslava Novotná

Počet stran: 356
Vazba: vázaná
Formát: 147×215 mm
ISBN: 978-80-7462-571-8
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Muzeum prazvláštních věcí vydalo nakladatelství Jota.

Prozkoumejte prazvláštní věci prostřednictvím ukázky.

————————————————

Parádní jízda nemůže být ničím jiným než knihou, která představuje bouřlivé osudy hudební kapely v prostředí osmdesátých let dvacátého století. Joseph O’Connor měl určitě odkud čerpat náměty. Není vám toto příjmení povědomé?

Irský prozaik Joseph O’Connor patří již řadu let mezi nejzajímavější autory současného anglicky psaného románu. Českým čtenářům je znám jako autor pozoruhodné historické fresky Hvězda moří, dobrodružného příběhu zasazeného do doby irského hladomoru v devatenáctém století, a podstatně komornějšího dramatu Obchodník ze současného irského venkova. Jeho poslední román Parádní jízda má též historický rozměr – motorem příběhu jsou dějiny fiktivní kapely, na jejímž příkladě O’Connor jednak zachycuje neobyčejně zajímavou – ale též podstatně přehlednější – hudební scénu Británie osmdesátých let, jednak proměny kultury a postavení hudebního průmyslu v čase. O’Connor nepochybně čerpá ze životních zkušeností své slavné sestry Sinéad, ovšem nenabízí zdaleka jen dokumentární příběh: kniha je plnokrevný román s přesvědčivě vykreslenými postavami, které žijí svůj život v prostředí hudební kapely, jež jim tím či oním způsobem supluje rodinu.

Parádní jízda

Autor: Joseph O´Connor
Přeložila: Petra Nagyová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 145×217 mm
ISBN: 978-80-204-3877-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Parádní jízda vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Nahlédněte do knihy prostřednictvím ukázky.

Joseph O ´Connor osobně představil svůj nový román a poskytnul rozhovor exkluzivně pro tento web!

————————————————

Adoptované dítě pátrající po své skutečné identitě je častou knižní předlohou, ať se už jedná o skutečnost nebo fikci. Lucy Foleyová v Knize ztrát a nálezů však přidává další rozměr – osudové lásky, které nepřála ani doba ani okolí.

Mladá fotografka Kate Darlingová pátrá po minulosti své zesnulé matky, slavné baleríny, jež byla jako malá adoptovaná. Náhodou se dostane k záhadnému portrétu ženy, která jako by z oka její matce vypadla – a přec to není ona. Když se jí podaří zjistit, že autorem portrétu je proslulý malíř Tom Stafford, který stále ještě žije na Korsice, začne se před Kate odvíjet příběh velké lásky, proti které se stavěl snad celý svět…

Kniha ztrát a nálezů

Autorka: Lucy Foleyová
Přeložila: Květa Palowská

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 151×234 mm
ISBN: 978-80-249-2925-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Kniha ztrát a nálezů vydalo nakladatelství Ikar.

Nahlédněte do ztrát a nálezů prostřednictvím ukázky.

————————————————

Název knihy Úzká cesta na daleký sever evokuje obraz polárních oblastí a rozlehlých sněhových plání. Richard Flanagan však pracuje s legendárním motivem stavby železnice, při jejímž budování zemřelo neskutečné množství válečných zajatců. Tropy dokáží člověka často potrápit více než krutá zima.

V paměti čtenářů zůstává slavná kniha Most přes řeku Kwai z roku 1952, o pět let později úspěšně zfilmovaná. Po více než šedesáti letech se k tragickému dramatu stavby „železnice smrti“, při níž přišlo o život neuvěřitelných sto tisíc lidí, vrátil spisovatel Richard Flanagan. Centrem jeho vyprávění je utrpení australských válečných zajatců v čele s vojenským lékařem Dorrigo Evansem. Historický román je o to cennější, že čerpá z osobních vzpomínek autorova otce, veterána siamsko-barmské železnice, jenž zemřel roku 2013 a jemuž je román dedikován. Za své dílo získal spisovatel roku 2014 Bookerovu cenu.

Úzká cesta na daleký sever

Autor: Richard Flanagan
Přeložil: Jiří Hrubý

Počet stran: 504
Vazba: vázaná
Formát: 133×207 mm
ISBN: 978-80-207-1658-3
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Úzká cesta na daleký sever vydalo nakladatelství Odeon.

Podívejte se na sever v následující ukázce.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto a řadu dalších knih.

Napište nám v komentářích, kterou z knih byste si rádi přečetli.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePod rouškou noci

Lehane, Dennis

Paseka, 2016

zobrazit info o knizeMuzeum prazvláštních věcí

Hoffmanová, Alice

Jota, 2015

zobrazit info o knizeParádní jízda

O´Connor, Joseph

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeKniha ztrát a nálezů

Foleyová, Lucy

Ikar, 2016

zobrazit info o knizeÚzká cesta na daleký sever

Flanagan, Richard

Odeon, 2015

Napsat komentář