O prezidentech poutavě a přehledně

Marie Ryantova a kol_Ceskoslovensti prezidenti
Na postu prezidenta Československé republiky se vystřídala řada významných mužů. V nové publikaci kolektivu autorů, v jehož čele stojí historička Marie Ryantová, je o každém z nich pojednáno jasně a zajímavě.

Kniha přináší medailony mužů, kteří stáli v čele Československé republiky, a volně navazuje na úspěšný titul Čeští králové (Paseka 2009). Po „prezidentu Osvoboditeli“ T. G. Masarykovi představuje všechna tři funkční období Edvarda Beneše, přibližuje tragický úděl Emila Háchy, poté zachycuje osud pěti komunistických vládců a věnuje se osobnosti Václava Havla, posledního československého prezidenta. Dílo předních českých historiků a publicistů se nevyhýbá ani různým problematickým událostem a na jeho stránkách se podstatným způsobem odráží nelehký vývoj československého státu i úděl jeho obyvatel v komplikovaném 20. století. Kromě editorky Marie Ryantové do knihy přispěli Jindřich Dejmek, Zdeněk Doskočil, Vratislav Doubek, Daniel Kaiser, Jiří Kocian, Robert Kvaček, Jan Němeček, Jiří Pernes a Josef Tomeš.

 

Českoslovenští prezidenti

Autoři: Marie Ryantová a kol.

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 170×2400 mm
ISBN: 978-80-7432-500-7
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Českoslovenští prezidenti vydalo nakladatelství Paseka.

 

Ukázka z knihy

Popularizátor vědy a přesvědčený Rakušan
Koho vlastně přítomní volili, čím si získal Tomáš G. Masaryk oddanost a důvěru poslanců parlamentu, z čeho pramenila taková autorita? Masaryk pro ně jistě nebyl neznámou osobností. V roce 1918 mu bylo 68 let a měl za sebou více než pětatřicet let aktivního působení v českém politickém i veřejném životě.
Narodil se 7. března 1850 v Hodoníně, jeho rodiče sloužili na panských statcích, a také proto se rodina v době Tomášova mládí často stěhovala. Po absolvování gymnaziálních studií v Brně a ve Vídni se mladý Masaryk v roce 1872 přihlásil ke studiu filozofie na vídeňské univerzitě, které po čtyřech letech zdárně dokončil. V průběhu následného studijního pobytu v Lipsku, kde připravoval svoji habilitační práci, se seznámil s mladou Američankou a svojí budoucí ženou Charlotte Garrigue (1850–1923). Ve Vídni, kam se oba manželé (vzali se v roce 1878) uchýlili, obhájil na jaře 1879 habilitační práci věnovanou problematice sebevražednosti (Der Selbstmord als soziale Massenerscheinung der Gegenwart). Nelehké existenční podmínky soukromého docenta částečně vyřešila až nabídka mimořádné profesury v Praze, kde byla v roce 1882 otevřena česká univerzita. Sem se manželé Masarykovi stěhovali již se dvěma dětmi, dcerou Alicí (1879–1966) a synem Herbertem (1880–1915); následně se rodina rozrostla o další dva potomky, Jana (1886–1948) a Olgu (1891–1978). (str. 14)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Marie Ryantová

Marie Ryantová (* 1964) je česká historička a archivářka. Habilitační práci v roce 2005 zasvětila památníkům jako kulturně historickému fenoménu raného novověku. Na svém kontě má řadu publikací, kromě jiného monografie jako Památníky aneb Štambuchy, tj. alba amicorum, Kulturně historický fenomén raného novověku v roce 2007. Společně s Petrem Vorlem edičně připravila publikaci Čeští králové.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Paseka.

 

Doporučujeme

Rozšiřujte si své obzory s dalšími skvělými knihami! Přehledný průvodce Jana Bauera, Knížata, králové, prezidenti, představuje všechny významné osobnosti českých dějin. Vzpomeňte také na posledního československého a prvního českého prezidenta, Václava Havla, a rovněž na chmurné, leč podstatné události dvacátého století.


paseka-logoOd svého založení až do současnosti vydává nakladatelství Paseka i prózy úspěšného českého spisovatele Petra Šabacha. Velký ohlas zaznamenaly také knihy Květy Legátové Želary a Jozova Hanule, jež dosáhly velkého úspěchu i v zahraničí. Mezi kmenové autory patří rovněž básník Pavel Šrut. V současné době nabízí Paseka široké spektrum knih různých žánrů. V oblasti překladové literatury pokračuje v projektu souborného vydání díla Vladimira Nabokova a dlouhodobě se věnuje řadě předních světových prozaiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeskoslovenští prezidenti

Ryantová, Marie - kol.

Paseka, 2016

Napsat komentář