Vzpomínky na Václava Havla

havel
Na bývalého prezidenta vzpomíná s láskou většina z nás. Mezi tyto lidi patří i jeho tiskový mluvčí Ladislav Špaček, který o svém zaměstnavateli ve své nové knize mluví s úctou a obdivem.

Ladislav Špaček, který je v současné době známý spíše jako znalec dobrých mravů a etikety, působil deset let jako mluvčí našeho bývalého prezidenta Václava Havla. Provázel ho celou jeho prezidentskou kariérou a pomáhal mu tak, jak by správný mluvčí měl. Možná i trochu víc.

Na tyto roky vzpomíná s láskou a rozhodl se uctít památku na svého bývalého zaměstnavatele tak, že sepsal své vzpomínky do jedné úžasné sbírky. Dílo se příznačně jmenuje Deset let s Václavem Havlem a bylo vydáno v únoru letošního roku v nakladatelství Mladá Fronta.

Kniha rozhodně není žádným jednoduchým životopisem, který by rok po roku procházel Havlovým životem. Na tento fakt upozorňuje sám autor hned v úvodu svého vyprávění. Spíše je to ucelený soubor vzpomínek a zážitků, na které Ladislav Špaček rád vzpomíná. A není se čemu divit. Při čtení knihy jsem jen tiše záviděla, ale zároveň i zprostředkovaně užívala ty úžasné události, které tito dva muži zažili.

Vyprávění sice narazilo i na nepříjemné chvilky a nebezpečné situace, do kterých se Havel dostal, ale to je život. Nic nemůže být jen krásné a dokonalé. To bychom si pak náležitě nevážili těch dobrých věcí.

Dílo je rozděleno systematicky do kapitol. Každá pak obsahuje různý počet různorodých vyprávění, které se týkají jednoho velkého tématu. Mě osobně asi nejvíce bavily kapitoly Zahraniční cesty a Zahraniční návštěvy u nás. Bylo zajímavé přečíst si o různých zvyklostech při zahraničních návštěvách v jiných zemích. A upřímně v mnoha případech jsem Václavu Havlovi nezáviděla ani za mák. Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav, a to u exotických zemí platí dvojnásob. Chvílemi mu šlo i o život, ale jak jsem si všimla a autor spolu se mnou, Havel by se raději nechal zabít, než by svým chováním ohrozil svou milovanou zemi.

Naopak u zahraničních návštěv u nás jsem se dmula pýchou nad tím, jak prezidenti či jiní státníci různých zemí chválí a obdivují naši krásnou zem. Ostatní kapitoly pak vypráví o jeho působení na Pražském hradě, o začátku kariéry, nemoci, či jsou věnovány jeho dvěma ženám Olze a Dagmar.

Václav Havel se zasloužil o hodně. Pomohl dostat naši zemi do NATO a díky němu máme vřelé vztahy s mnoha zeměmi na světě. Dokázal cizině, že Česká republika je jedinečným místem, které stojí za to navštívit která a je zemí, na kterou se dá spolehnout. To už mu nikdy nikdo nezapomene.

Knihu Deset let s Václavem Havlem doporučuji všem, kteří měli tohoto velkého malého (velký díky činům, malý vzrůstem) muže rádi. Je to krásné, chvílemi úsměvné, ale i smutné i dobrodružné vyprávění, které vám prezidenta představí v mnoha rolích. Uvidíte ho nejenom jako prezidenta, ale i jako úspěšného spisovatele, otce rodiny, milujícího muže i nemocného člověka upoutaného na nemocniční lůžko.

Byl to přeci jeden z nás. Obyčejný člověk, který ale žil pro svůj národ a pro jeho dobro by udělal cokoliv. Já na něj vzpomínám ráda a jsem hrdá na to, že pocházím ze stejného státu jako on. „Láska a dobro ať zvítězí nad zlem.“

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeset let s Václavem Havlem

Špaček, Ladislav

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář