Vítejte v Kautokeinu!

Kautokeino_Krvavy_nuz
Ve vodách severské krimi se zrodila další kniha, která své čtenáře zavádí až na nejsevernější okraj Skandinávie. Sledujte osudy mladé právničky Anny, která se na tomto bohem zapomenutém místě snaží vyřešit případ jednoho znásilnění, aby se následně potýkala s něčím mnohem horším…

Mladou stockholmskou právničku Annu kontaktují její příbuzní z nejsevernějších končin Skandinávského poloostrova, aby za nimi přijela do Kautokeina, střediska Sámů (neboli Laponců), a pomohla rodině v nouzi. Annin bratranec byl totiž obviněn ze znásilnění a na ní je, aby ho z potíží dostala.
Anna zjišťuje, že zorientovat se v místních poměrech je pro ni téměř nemožné. Příbuzní ani další osoby, s nimiž se setkává, jí to ostatně nijak neusnadňují. Během jejího pátrání navíc dojde k vraždě a ukazuje se, že všechno je ještě mnohem zamotanější…
Napínavý příběh se odehrává ve skvěle vylíčené tísnivé atmosféře kraje za polárním kruhem v prostředí tradičních pastevců sobů, v jejichž životech však platí trochu jiná pravidla, než na jaká jsme zvyklí.

Kautokeino – Krvavý nůž

Autor: Lars Pettersson
Přeložila: Petra Hesová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7407-285-7
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Kautokeino – Krvavý nůž vydalo nakladatelství Garamond.

 

Ukázka z knihy

Mladík si zatím rozepnul bundu. Světlé vlasy měl rozježené a vzrušení spolu s pěknou řádkou piv mu vehnaly do tváře ruměnec. Za povzbudivého pokřiku a pokyvování svých kumpánů si to namířil zpátky k oběma mužům a položil navrátilci ruku na rameno.
„To tys ho zabil, že jo?“
Ovla chtěl vstát, ale muž za stolem ho pohledem zarazil.
„Teď, když jsi konečně venku, to snad můžeš říct, ne?“
Muž se na židli neotočil, jen lehce naznačil pohyb doleva, aby mladík ztratil rovnováhu, načež hbitě vyskočil napravo, obrátil se čelem k němu a dvakrát v rychlém sledu ho udeřil lahví od piva.
První rána mířila na kořen nosu a druhá mladíkovi sklouzla po tváři na rameno. Přepadl přes židli a poroučel se pod nízký stolek.
V místnosti zavládlo naprosté ticho. (str. 15)

 

O autorovi

Lars Pettersson je švédský autor a nezávislý filmař, jehož první román byl původně napsán jako filmový scénář. V zimě žije a tvoří v samotném Kautokeinu, díky čemuž jsou popisy zdejší krajiny velmi realistické a inspirující.

Zdroj informací: TZ nakladatelství Garamond


garamond logoNakladatelství Garamond vzniklo v roce 1997 a do konce roku 2013 vydalo téměř 400 titulů se zaměřením především na překlady z francouzské a frankofonní literatury a současné izraelské literatury. Dále se specializuje na dvojjazyčné knihy, komiksy a detektivky. Snaží se čtenářům zprostředkovat to nejlepší z francouzsky a hebrejsky psané literatury a kromě vzdělávání v cizích jazycích poskytuje třeba také napětí v detektivních řadách edice Černá káva.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKautokeino – Krvavý nůž

Pettersson, Lars

Garamond, 2015

Napsat komentář