Ukázka z knihy 160 gramů sacharidů (Krisztina Vrábel)

160-gramu-sacharidu-perex
Protože stravovací možnosti lidí jsou omezovány četnými onemocněními, Krisztina Vrábel se rozhodla vytvořit kuchařku, v níž nabízí jistá řešení. Díky ní bude chutný i jídelníček těch, které trápí cukrovka, inzulinová rezistence či různé diety.

Přinášíme vám ukázku z knihy 160 gramů sacharidů, kterou vydalo nakladatelství NOXI v edici Vaření.

 

Čemu se máme vyhýbat
Rafinovaný cukr pokud možno ze svého jídelníčku zcela vynechejme, místo něj používejme alternativní sladidla, například fruktózu, březový cukr (xylitol), eritrit, stévii. Ty dnes najdeme i ve větších prodejnách potravin, když ne, určitě je koupíme v bioobchodech.  Je třeba vědět, že se v daném případě chovají jinak než klasický řepný cukr, xylit například nekaramelizuje a také nepomáhá vzejití kvasnic.
Rafinovaný řepný cukr je sice zdravější, ale kvůli vysokému obsahu sacharidů je třeba vyvarovat se také třtinového cukru a medu stejně jako sušeného ovoce, které obsahuje spoustu cukru.
Nekonzumujme výrobky z bílé mouky (těstoviny, chléb, pečivo atd.), volme výrobky z celozrnné, semolinové nebo špaldové mouky.  Obsahují sice téměř stejné množství sacharidů jako obdobné výrobky z bílé mouky, ale zvedají hladinu cukru v krvi jen pozvolna. Dnes už jsou suché těstoviny se sníženým obsahem sacharidů k dostání na stále více místech, vyzkoušejme je také.
Hodně sacharidů obsahují i brambory, najednou jich spotřebujme maximálně 150–200 gramů a spolu s nimi konzumujme i jinou zeleninu alespoň ve stejném množství.
Spoustu cukru obsahují i slazené limonády, ovocné džusy i alkoholické nápoje; vždy se podívejme na etiku, i v případě, že je na ní uvedeno „neobsahuje přidaný cukr“. Vyhýbejme se koktejlům, z vín a šumivých vín volme ta suchá, ale ani ta nekonzumujme ve větším množství.

Co smíme jíst?
Zeleninu a ovoce do diety začleníme snadno, ale dokud si nezvykneme, kolik čeho můžeme jíst, stojí za to počítat jejich obsah sacharidů. I některé druhy zeleniny mají vysoký obsah sacharidů (čočka, fazole, brambory, kukuřice), proto je konzumujme s mírou. Kvůli obsahu cukru je třeba počítat i ovoce, doporučuje se vyloučit třeba hroznové víno, banány a kaštany.
Stejně tak je třeba počítat sacharidy v chlebu a pečivu z celozrnné mouky a jídel připravených ze semoliny. Jáhly, pohanka, bulgur a kuskus jsou sice zdravé, ale obsahují poměrně hodně sacharidů, takže je kombinujme se surovinami s nízkým obsahem sacharidů.
Vezměme v úvahu také obsah sacharidů mléčných výrobků a olejnatých

Sportujme!
(Nejen) pro ty, kteří dodržují 160gramovou dietu, je nesmírně důležitý pravidelný pohyb, třikrát čtyřikrát týdně provádějme kardiotrénink po dobu 30–40 minut. Pohyb svalů totiž spaluje energii a vdechovaný kyslík je důležitý pro spalování cukrů uvnitř buněk, přičemž se zrychluje naše látková výměna a zvyšuje inzulinová citlivost buněk.
Kardiopohyb doplňme také cvičením se zátěží. Sport se pro nás musí stát životním stylem, 2–3 týdny tělesného pohybu nic nevyřeší, léčivé působení sportu začne být účinné po 3–4 cvičeních týdně. Před sportováním, které je pro organismus velkou zátěží, je dovoleno zkonzumovat 20 g sacharidů.

—————————-

Grilovaná kuřecí prsa na řecký způsob
Obsah sacharidů v jedné porci: 11,2 g
Kalorie: 878,3 kcal
Doba přípravy: 30 minut

Na 2 porce
300 g kuřecích prsou
mořská sůl, pepř
1 dl olivového oleje
300 g koktailových rajčat
2 stroužky česneku
200 g vypeckovaných oliv
100 g sýra feta
1 svazek čerstvé máty

Kuřecí prsa osolíme, opepříme a na grilovací pánvi na troše olivového oleje opékáme po obou stranách dozlatova, asi 4–5 minut. Vyndáme a přikryté alobalem je udržujeme v teple. Na zbylém tuku krátce restujeme rozpůlená koktailová rajčata s rozdrceným česnekem a okapanými olivami. Při restování potřásáme pánví, dbáme na to, aby se zelenina nerozvařila. Kuře dáme na talíř, posypeme orestovanými rajčaty, rozdrolenou fetou a nasekanou mátou. Podáváme s listovým salátem.

—————————-

Dýňovo-pomerančové lassi
Obsah sacharidů v jedné porci: 19 g
Kalorie: 167,3 kcal
Doba přípravy: 30 minut

Na 2 porce
100 g dýně
1,5 dl pomerančové šťávy
2,5 dl bílého jogurtu
sladidlo podle chuti

Dýni nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka. Vodu, ve které se vařila, nevyléváme! Dýni dáme do mísy, přilijeme pomerančovou šťávu, přidáme jogurt a trošku sladidla a rozmixujeme dohladka. Přilijeme tolik vody, ve které se dýně vařila (asi 1 dl), abychom získali správnou konzistenci.

—————————-

Jahodový mousse
Obsah sacharidů v jedné porci: 10,3 g
Kalorie: 97,4 kcal
Doba přípravy: 25 minut + chlazení

Na 2 porce
250 g jahod
1 velký bílek
1,5 plátku želatiny
sladidlo podle chuti

Několik jahod odložíme stranou na zdobení, ostatní rozmixujeme a podle chuti osladíme. Plátkovou želatinu namočíme do vody, přebytečnou vodu slijeme a želatinu zahříváme, dokud se nerozpustí. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Rozpuštěnou želatinu vmícháme do jahodového pyré a opatrně smícháme se sněhem z bílku. Uložíme do chladničky a při podávání ozdobíme kousky jahod.

————————————–

Chcete se dozvědět něco víc o 160gramové dietě a Krisztině Vrábel? Navštivte stránky nakladatelství NOXI!


Nakladatelství Noxi působí na českém a slovenském knižním trhu od roku 2004 a jeho zakladatelkou je Jana Mišíková. Zatím vydalo téměř 200 knih a nabídku stále rozšiřuje. Čtenářům nabízí úspěšné tituly, které se v zahraničí staly bestsellery, především pak knihy o zdravém životním stylu ale i kvalitní beletrii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize160 gramů sacharidů
Jezme chutně bez výčitek

Vrábel, Krisztina

Noxi, 2016

Napsat komentář