Pohádky pro naše nejmenší

jednorozec
Dnešní tipy vás vezmou zpět do vašich dětských let a připomenou vám ty nejkrásnější pohádkové soubory, které by neměly chybět v knihovničce vašeho malého čtenáře!

Jako první vám představíme soubor mistra pohádkových vyprávění Charlesse Perraulta, jednoho z prvních autorů moderních autorských pohádek. V knize najdete pohádky, které jistě znáte (Paleček, Kocour v botách), ale také ty, které nejsou čtenářům tolik známé…

Pohádky a bajky

Autor: Charles Perrault
Ilustrace: Eva Frantová

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 190×250 mm
ISBN: 978-80-739-1236-9
Doporučená cena: 299 Kč

perraulttDo výboru Perraultových Pohádek a bajek je zařazena převážná většina jeho známých pohádek (včetně jejich půvabných závěrečných morálních naučení) v překladu Františka Hrubína. Nechybí v něm Kocour v botách, Červená karkulka, Popelka aneb Skleněný střevíček, Paleček, ale ani Princezna ve spícím lese, Oslí kůže nebo Princ Chocholouš, jejichž obdobu nalezneme ve známých pohádkách Šípková Růženka, Princezna se zlatou hvězdou na čele a Král Drozdibrada. Toto nesmrtelné dílo skvělého vypravěče doplňuje ještě 26 stěžejních bajek, které převyprávěl Gustav Francl. Obdobně jako v pohádkách, kde kombinuje literární i folklorní verze a vytváří z nich originální celek, postupuje Perrault také v bajkách. I tady čerpá z bohaté tradice ezopských i jiných bajek a konstruuje své autorské verze.

Knihu Pohádky a bajky vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázky z knihy:

perrault

perraultpohadky

————————————————

Karla Jaromíra Erbena znají pravděpodobně všichni ze školních lavic jako autora balad, ale již méně lidí si asi jeho jméno spojí s lidovými pohádkami, a právě takovým souborem lidových pohádek v jejich původní podobě je Černá nevěsta, která je výborem dosud nezveřejněných spisů, které se podařilo vypátrat spolupracovníkům a žákům Karla Jaromíra Erbena.

Černá nevěsta

Autor: Karel Erben

Počet stran: 340
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7428-276-8
Doporučená cena: 399 Kč

Reprezentativní výbor z dosud nepublikovaných rukopisných sběrů spolupracovníků Karla Jaromíra Erbena přibližuje čtenářům české lidové pohádky a humorky 40. letech 19. století v jejich surové, literárními úpravami nepřikrášlené podobě. Publikace představuje autentickou podstatu prozaické folklorní tradice, na jejíchž základech stojí moderní česká pohádková tvorba. Zároveň prezentuje, jak dobová mytologická škola pracovala s lidovými prameny a jak je interpretovala, a v neposlední řadě také ve zcela novém světle ukazuje výjimečnost génia Karla Jaromíra Erbena a jeho význam pro českou kulturu, vědu a umění.

Knihu Černá nevěsta vydalo nakladatelství Plot.

————————————————

Dnešní pohádkové tipy uzavírá Karel Čapek a jeho proslulá kniha Devatero pohádek, ovšem v novém, netradičním kabátě. Čapek jako pohádkář neosloví pouze ty menší čtenáře, ale také čtenáře starší, jelikož jeho pojetí pohádek nechybí vtip a humor!

Devatero pohádek

Autor: Karel Čapek
Ilustrace: Edita Krausová

Počet stran: 256
Vazba: pevná
Formát: 155 x 213 mm
ISBN: 9788087973158
Doporučená cena: 299 Kč

 

Loupežník Lotrando, princezna Zubejda, drvoštěp Dr. Voštěp, poštmistr Kolbaba, kouzelník Magiáš, draci, víly, vodníci – to jsou jen někteří hrdinové půvabných pohádek Karla Čapka, které měli rádi už vaši rodiče, jejich rodiče, rodiče jejich rodičů, a rodiče rodičů jejich rodičů. A budou je mít rády i vaše děti. Co je na ní tak půvabného? Tahle kniha totiž není jen kniha pohádek, ale je doslova a do písmene kouzelná! Jak to? Protože je nestárnoucí. Karel Čapek do ní vložil tolik kouzelných slov a tolik veselých příběhů, že ani stárnout nemůže. Protože kde jsou smích, kouzla a láska, tam se prostě stárnout nemůže. A každý, kdo si ji přečte, to pozná na vlastní kůži.

Knihu Devatero pohádek vydalo nakladatelství No Limits.
DevateropohadekObrDevateroPohadekObr2

 


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto knihy a mnohé další.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDevatero pohádek

Čapek, Karel

No Limits, 2015

zobrazit info o knizePohádky a bajky

Perrault, Charles

Slovart, 2015

zobrazit info o knizeČerná nevěsta

Erben, Karel Jaromír – , kol.

Plot, 2015

Napsat komentář