Ponořte se do světa sci-fi a fantastična

globe
Svět pohádek představuje pro dospělé únik od reality. Klasické pohádky pro děti ale nejsou to pravé a mnozí dospělí sahají do knihovny pro příběhy z žánru sci-fi a fantasy. Fantazie se rozběhne na plné obrátky a z temných rohů pokojů pak začnou vylézat bytosti s nadpřirozenými dovednostmi.

Robert Bennett ve Městě schodů dokázal propojit několik různých motivů do jednoho ladícího celku: vzlet a pád fiktivního města, prvky špionážního románu, vyšetřování vraždy, nadpřirozené schopnostmi obyvatel. To vše zaštiťuje osoba vyšetřovatelky s neotřelými pracovními postupy.

Atmosférický fantasy román o živých špionech, mrtvých bozích, pohřbené historii a tajemném, stále se měnícím městě.

Před mnoha lety mělo město Bulikov díky Božstvům moc dobýt svět. Ale poté, co byli jeho ochránci za podivných okolností zavražděni, se z dobyvatele stal dobývaný; pyšná historie Bulikova byla vymazána a zcenzurována, pokrok se zastavil a z Bulikova se stala jen další koloniální výspa nové světové geopolitické mocnosti. Do tohoto zatuchlého, zpátečnického města přichází Shara Thivaniová. Oficiálně je tato tichá nenápadná žena jen další obyčejnou diplomatkou vyslanou utlačovateli Bulikova. Neoficiálně je Shara jednou z nejlepších špionek ve své zemi, která má za úkol vyšetřit brutální vraždu zdánlivě neškodného historika. Jak se Shara ponořuje do tajemství neustále se fyzicky i politicky měnícího města, začíná tušit, že bytosti, které kdysi Bulikov ochraňovaly, nemusejí být tak mrtvé, jak se zdají být, a že její vlastní schopnosti možná také nesou dotek bohů.

Město schodů

Autor: Robert Bennett
Přeložil: Milan Pohl

Počet stran: 510
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7491-482-9
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Město schodů vydalo nakladatelství Host.

Podívejte se, co už bylo o knize napsáno.

Shara sledovala, jak se týmy veslařů ženou po hladině a tricepsy i kvadricepsy se vlní na ranním světle. Nejprve se kolem nich prohnal dívčí a potom chlapecký tým. Kluci na sobě měli mnohem méně oblečení a vidět bylo mnohem více svalů.

Zdálo se jí to, nebo se vyboulenina pod jejími zády nepatrně pohnula, když se chlapecký tým vynořil ze stínu pod vrbou a vyplul do slunečního světla?

————————————————

My – krátký název, pod kterým si lze představit jakýkoliv obsah, ale Jevgenij Zamjatin pod jednoduchým názvem popisuje složité téma věděckotechnického pokroku, který lidstvu přerostl přes hlavu a ještě mnohem dál. To nejdůležitější však zůstává stále stejné: žena, muž, zrada, smrt.

„Nevypadá to dobře, zřejmě se vám udělala duše!“ sděluje lékař zoufalému nehrdinskému hrdinovi Zamjatinova románu My, světově první antiutopické sci-fi. Oním hrdinou je raketový odborník D-503, konstruktér kosmické lodi, která má ve vesmíru šířit Dobroditelovo poselství, že štěstí každého jednotlivce bude nejspolehlivěji zaručeno, když nechá na společnosti, aby jeho život racionálně řídila po všech stránkách. Spokojenou, ba dokonce radostně přijímanou existenci ale převrátí naruby seznámení s nevypočitatelnou, nelogickou ženou I-330, jež zavede D-503 na tragický předěl mezi zradou a smrtí.

„… Zamjatin ukazuje, kam skrytě míří technicky vyspělá společnost … je to džin, kterého lidé bezmyšlenkovitě vypustili z láhve a nedokážou ho vrátit zpět. Vyhledejte si jeho knihu …“
George Orwell

My

Autor: Jevgenij Zamjatin
Přeložili: Vlasta Tafelová, Jaroslav Tafel

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 136×206 mm
ISBN: 978-80-7335-401-5
Doporučená cena: 288 Kč

 

Knihu My vydalo nakladatelství Leda.

Nahlédněte do možné budoucnosti prostřednictvím ukázky.

Obrovský ciferník na špičce věže, který vypadal jako obličej, se naklonil z oblaků, vyplivoval vteřiny a lhostejně čekal. A přesně ve 13.06 vypukl ve čtvercovém uskupení zmatek. Odehrálo se to docela blízko mne, takže jsemvšechno viděl do nejmenších podrobností. Jasně se mi vryl do paměti tenký, dlouhý krk a na skráni spleťmodrých žilek, podobná řekám na mapě malého neznámého světa. Tím neznámým světem byl nepochybně jeden chlapec. Asi někoho spatřil v našich řadách, protože si stoupl na špičky, natáhl krk a zastavil se. Jeden člen stráže ho šlehl modravou jiskrou elektrického karabáče a chlapec zapištěl vysokým hlasem jako štěně. A pak následovalo ostré šlehnutí přibližně každé dvě vteřiny a za ním zapištění, zase šlehnutí a zapištění.

————————————————

Podle názvu by se mohlo zdát, že Princezna Bojovnice M. A. Larsona přestavuje klasický pohádkový příběh převyprávěný do verze pro dospělé. Po podrobnějším prostudování však zjistíte, že chování draků a čarodějnic dosahuje neobyčejné krutosti a válka s lidmi je na spadnutí. Vyhraje odvážná princezna svůj boj?

Román amerického spisovatele, televizního a fi lmového scenáristy M. A. Larsona začíná jako pohádka O perníkové chaloupce: bezejmenná dívka ztracená v tajemném, temném lese spatří v dálce světlo. Když přijde blíž, zjistí, že je to rozsvícené okénko. Chaloupka ale není z perníku a žije v ní mocná, nestvůrná čarodějnice, která tam vězní mladíka. Dívce se ho podaří osvobodit a pak spolu uprchnou. Mladík má namířeno do věhlasné Pennyroyal Academy, školy, která z odvážných chlapců vychovává opravdové rytíře a z dívek nebojácné, nelítostné princezny-bojovnice. Svět totiž stojí na pokraji války: všude se šíří krutá moc draků a čarodějnic.
Dívka beze jména se do Akademie také zapíše a podrobí se tvrdému výcviku. Postupně přitom odkrývá pravdu o sobě, o tom, kým vlastně je a kdo byla její rodina, pozná sílu přátelství i nenávisti, lidský soucit i nelidskou krutost. Jak se válka přibližuje, hrdinka zjišťuje, že boj mezi princeznami a čarodějnicemi se jí osobně dotýká mnohem víc, než si kdy dovedla představit.
Filmová práva podle knižní předlohy zakoupila společnost Pacific Standard patřící známé herečce Reese Witherspoonové.

Princezna Bojovnice

Autor: M.A. Larson
Přeložila: Anna Vrbová

Počet stran: 260
Vazba: vázaná
Formát: 150×211 mm
ISBN: 978-80-257-1630-4
Doporučená cena: 278 Kč

 

Knihu Princezna Bojovnice vydalo nakladatelství Argo.

Dívka přeskočila ztrouchnivělý pařez a na krku se jí zhoupl přívěsek z dračí šupiny veliké jako srdce. Před nepřízní počasí ji chránilo jen několik vrstev pavučin, jež měla omotané kolem těla, a byla celá zacákaná blátem. Tím lesem už bloudila a tři dny a viděla a slyšela věci, které jí pořád připadaly neskutečné – narazila na starou stehenní kost, jež byla tak silná a dlouhá, že mohla pocházet jedině z obra; jindy ji vyděsil ohlušující hukot křídel a stín obrovské vážky, která se přehnala nad korunami stromů. Bloudila tu tři dny a měla neodbytný pocit, že čtvrtý den už nepřijde…


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto a řadu dalších knih.

Napište nám v komentářích svůj názor na žánr sci-fi. Jste fanoušky fantasy příběhů?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMěsto schodů

Bennett, Robert Jackson

Host, 2015

zobrazit info o knizeMy

Zamjatin, Jevgenij

Leda, 2015

zobrazit info o knizePrincezna Bojovnice

Larson, M.A.

Argo, 2015

Napsat komentář