Nenechte si ujít v týdnu od 25. do 31. ledna 2016

192_big
Před námi je poslední lednový týden. A stejně jako týdny předchozí i ten následující přináší mnoho zajímavých literárních akcí. Křtu se dočká nezvyklá kuchařka a podrobněji se budete moci seznámit s norskou literaturu.

Příběh pohádkového Hajaji započal 2. ledna 1961, kdy ho svým hlasem oživil Vlastimil Brodský. Hajaja tak brzy oslaví své pětapadesátiny. Při této příležitosti vydává Radioservis sérii pohádek O Picimínkovi a Vlakáčkovi, kterou napsala rozhlasová reportérka Michaela Vetešková. Ilustracemi je doprovodila Lucie Seifertová. Beseda s oběma autorkami se uskuteční v úterý 26. ledna od 16 hodin v Domě knihy Knihcentrum Ostrava.

Od ledna 2016 bude každý měsíc v Moravské zemské knihovně v Brně představena literární tvorba jedné severské země. Akce se bude konat vždy poslední úterý v měsíci a její součástí bude diskuze s pozvaným hostem. Chybět nebude ani čtení ukázek v češtině i originálním jazyce.
V lednu bude představeno Norsko. Jeho zástupcem byl zvolen Kim Leine se svou knihou Proroci z fjordu Věčnosti. Norskou literaturu, autora i jeho tvorbu představí Magdalena Jírková, překladatelka románu. Dalšími hosty budou Petr Brixen, zástupce dánského velvyslance v ČR, a Luc Vaillant, francouzský flétnista a dudák. Představení knihy se uskuteční v úterý 26. ledna 2016 v 18 hodin v Konferenčním sále Moravské zemské knihovny v Brně.

Ve čtvrtek 28. ledna se v Ostravě budete moci setkat se spisovatelem a novinářem Jaroslavem Kmentou. Autogramiáda se uskuteční v Domě knihy Knihcentrum od 16 hodin. Spisovatel představí svou novou knihu Gangster Ka – Afričan (Film vs. Realita). V rámci programu budou také pokřtěny audioknihy Padrino Krejčíř – Afričan a Padrino Krejčíř – Gangster. Nová kniha Jaroslava Kmenty se zabývá filmy, které byly inspirovány Radovanem Krejčířem. Kniha přináší manuál k pochopení toho, kdo je kdo ve filmu i realitě, a obsahuje více než 120 barevných fotografií.

Ve stejný den, ovšem v Praze, se bude od 17 hodin křtít povídková kuchařka Daniely Mičanové Žena s dranžírákem. Kmotrou knihy se stane herečka Martha Issová. Připraveno je i občerstvení, které zajistí sama autorka, takže budete mít možnost některé z jídel, uvedených v kuchařce, na místě ochutnat. Akce se uskuteční v Paláci knih Luxor. V knize naleznete třicet povídek, jejichž hlavním tématem je jídlo. Všechny zároveň slouží jako úvod ke třiceti praktickým receptům.

Ve čtvrtek se budete moci zúčastnit i křtu další knihy, tentokrát od polského novináře Igora Jankeho. V Knihovně Václava Havla v Praze proběhne křest jeho nové knihy Tvrz: Bojující Solidarita. Jedná se o strhující vyprávění dějin nejradikálnější a také nejlépe organizované antikomunistické organizace, která kdy existovala ve východním bloku. Akce se zúčastní sám autor, překladatelka Petruška Šustrová a členové Solidarity Marie Peisert-Kisielewicz a Andrzej Kisielewicz. Akce započne v 19 hodin.

Další literární akce naleznete v našem
Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář