Vinaři se dočkali další knižní adaptace

Vinari2
Co je lepší – víno, nebo pivo? Tento věčný spor se stal jedním z ústředních témat druhé řady komediálního seriálu Vinaři, který se z jižní Moravy přesunul na sever Čech. Peripetie, jimiž si prošli Bartákovi, Machr, Sumečková a další hrdinové, připomíná kniha Vinaři 2.

Vinaři patří k nejsledovanějším českým seriálům, které v současnosti běží na našich obrazovkách. Aby se k příběhům svých oblíbených postav mohli jejich fanoušci kdykoliv vrátit, připravila si pro ně televize Prima ve spolupráci s nakladatelstvím Ikar knihu Vinaři 2, jež navazuje na stejnojmenný první díl a zachycuje události, s nimiž se museli hrdinové vypořádat v seriálové předloze. O převedení Vinařů do psané formy se postaral Jan Janula, který v roce 2014 přepsal do knižní podoby i první řadu seriálu.

Jan Janula a Johana freywaldová

Jan Janula a Johana Freywaldová

Autor společně s herci Pavlem Šimčíkem, který ztvárnil Hroudu, a Johanou Freywaldovou, představitelkou Gábiny Karasové, knihu pokřtili v pražském Paláci knih Luxor ve čtvrtek 3. prosince.

Úvodem herci návštěvníkům připomněli, o čem druhá řada seriálu je, a krátce představili své role.

„Gábina Karasová je holka, která se zatím hledá a teprve zjišťuje, co je pro ni v životě nejlepší. Na jednu stranu chce najít lásku, ale zároveň chce být i zajištěná.“

Johana

herečka Johana Freywaldová alias Gábina Karasová

Johana Freywaldová o Gábině rovněž prozradila, že se svou rolí sdílí společný sen stát se zpěvačkou. Zatímco její seriálová postava hraje v metalové kapele Trakthor, Johana se teprve na vystupování s kapelou připravuje. Jejím zatím nejznámějším hudebním počinem je ústřední píseň k druhé řadě Vinařů „Víno je grunt“, kterou nazpívala společně se zpěváky Ewou Farnou a Františkem Segradem.

Také Pavel Šimčík přiblížil svou postavu hodného blázna Hroudy.

 „Mezi herci se obecně říká, že hrát negativní postavu je mnohem vzrušivější, protože taková postava má víc barev. Ale u mě to platí naopak. Jsem příznivce hraní hodných postav a kladných hrdinů, proto jsem tuto roli uvítal. Byla to obrovská příležitost ukázat, jak já jako herec k těmto postavám přistupuji.“

KrestVinari (2)

herec Pavel Šimčík, představitel Hroudy

Herec přiznal, že se během natáčení v této roli nezhlédl, ale i tak je mu Hrouda velmi blízký a rád by někoho takového doopravdy potkal.

Účastníci křtu se také dozvěděli, že natáčení seriálu probíhalo ve velkých vedrech, mnozí herci k tomu navíc museli mít na sobě několik vrstev oblečení. Přesto tato nepříjemnost podle Pavla Šimčíka měla i jednu výhodu.

„Vedro nás hnalo do stínu, kde jsme se postupně seznamovali s ostatními kolegy. Okolo seriálu se vytvořila prima parta. A to nejen z herců, ale i ostatních lidí ze štábu, jako byli maskérky, kameramani, zvukaři a další.“

Kniha Vinaři 2

Kniha Vinaři 2

Kniha Vinaři 2 je v jednom ohledu pozoruhodná – kromě několika stran barevných fotografií a šestnácti kapitol, v nichž se odvíjí děj šestnácti dílů seriálu, jak jej známe z obrazovky, navíc obsahuje tři konce. Důvod této „anomálie“ vysvětlil její autor, Jan Janula.

 „Idea byla, aby tato knížka vyšla ještě před Vánocemi. A jelikož se poslední díl bude vysílat až čtrnáct dní po jejím vydání, lidé, kteří by si ji koupili, by dopředu znali konec. Proto poslední díl seriálu nebyl před vydáním natočen a na konci knihy jsme uvedli tři možné závěry, z nichž si čtenáři vyberou, který by pro druhou řadu Vinařů chtěli. Mohou si vybírat mezi dvěma svatbami, jednou svatbou a žádnou svatbou. Jeden ze závěrů je prací scénáristy pana Kolečka, zbylé dva jsem napsal já. Sám jsem zvědavý, které z těch tří konců nakonec zvítězí.“

autor knihy Jan Janula

autor knihy Jan Janula

Hned den poté, co se dostala kniha do prodeje, mohli její čtenáři na internetových stránkách televize Prima hlasovat, který konec se jim líbil nejvíce, a ovlivnit tak, jak seriál dopadne. Janula ještě podotkl, že přepisování seriálu do knižní podoby není jednoduché, protože je nejen plný přímé řeči, ale také záběrů, které je nutné podrobně popsat, aby si čtenář dokázal udělat představu toho, co divák vidí.

Na závěr před samotným křtem knihy herci ještě zavzpomínali na své oblíbené pasáže. Pro Pavla Šimčíka je jí scéna, kdy opilý naráží do dveří hospody a rozbíjí si hlavu poté, co se dozví, že si jeho kamarád Machr pořídil motorku. Těsně před jejím natáčením představiteli Hroudy vzali chrániče, takže ji dělal sám a na ostro. To však není jediná scéna, která utkvěla Šimčíkovi v paměti.

Křest knihy Vinaři 2

Křest knihy Vinaři 2

„Vzpomínám si ještě na jednu, když jsem přijížděl z Karlových Varů těsně nad ránem na natáčení Vinařů a říkal jsem si, že to bude brnkačka a za chvilku natočené, protože jsem tam měl jen jednu scénu, kdy si s Machrem, tedy Lukášem Langmajerem, pořežeme ruce a stanou se z nás přátelé na celý život. Jenže jsme předtím museli vyšlápnout kopec táhnoucí se do obrovské výšky, a pak jsme lezli po čtyřmetrové stěně, která byla plná kamenů a sypala se. Jistil nás jen jeden člověk a já mám navíc závratě. Takže na to nikdy nezapomenu.“

Herci i autor popřáli knize Vinaři 2 spoustu úspěchů.

Herci i autor popřáli knize Vinaři 2 mnoho úspěchů.

To Johaně Freywaldové se nejvíce líbila scéna, ve které zpívala, naopak za největší výzvu považuje pasáž, kdy se musela před kamerou svléknout.

Kniha Vinaři 2 potěší každého fanouška tohoto seriálu, který si chce příběh druhé řady oživit a kterého zajímá, jaké paralelní konce mohla tato série mít.

Po křtu následovala autogramiáda.

Po křtu následovala autogramiáda.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVinaři - 1. díl

Janula, Jan - Kolečko, Petr

Ikar, 2014

zobrazit info o knizeVinaři 2

Janula, Jan - Kolečko, Petr

Ikar, 2015

Napsat komentář