Svět Karla Zemana jako na dlani

LudmilaZemanova
Cesta do pravěku, Vynález zkázy nebo Baron Prášil – tyto slavné filmy nám vytanou na mysli, když se řekne Karel Zeman. Životní příběh tohoto originálního režiséra, který se zapsal do dějin české i světové kinematografie, zaznamenává nový knižní titul Karel Zeman a jeho kouzelný svět.

Zatímco v zahraničí sklízí tvorba Karla Zemana obdiv od věhlasných režisérů, jako jsou např. Tim Burton nebo Terry Gilliam, u nás bychom ještě před pěti lety jen stěží sháněli Zemanovy filmy. Během posledních pár let se však díky iniciativě Zemanovy rodiny a několika filmových nadšenců situace zcela změnila. V říjnu roku 2012 bylo otevřeno Muzeum Karla Zemana a jeho filmy nyní snadno seženete na DVD i na Blu-ray.

Nově se do sbírky děl inspirovaných Zemanovou tvorbou přidala také unikátní obrazová publikace Karel Zeman a jeho kouzelný svět, kterou sepsaly jeho dcera Ludmila Zemanová a vnučka Linda Zeman Spaleny. U nás ji při příležitosti 105. výročí narození tohoto průkopníka trikových filmů vydalo nakladatelství CPress.

Křest knihy proběhl u vánočního stromečku v Muzeu Karla Zemana.

Křest knihy proběhl u vánočního stromečku v Muzeu Karla Zemana.

Křest této výjimečné knihy proběhl společně se slavnostním rozsvícením stromečku v úterý 1. prosince v Muzeu Karla Zemana za účasti autorky Ludmily Zemanové a Ondřeje Beránka, spoluzakladatele muzea.

Poté, co paní Zemanová rozsvítila vánoční stromeček, shrnula, co ji a její dceru vedlo k sepsání retrospektivní publikace o jejím otci.

„Uvědomily jsme si, že nikdy nebyl udělán celkový přehled tátovy práce, který by zaznamenával mnohotvárnost jeho filmů. Chtěla jsem, aby tato kniha nebyla jen pro odborníky, filmaře a lidi zajímající se o jeho filmy. Ale aby také byla pro děti a obyčejné lidi, kteří se chtějí dozvědět něco o umění, estetice a o inspiraci. To jsem se snažila do této knihy dát.“

Ludmila Zemanová se svou knihou Karel Zeman a jeho kouzelný svět

Ludmila Zemanová se svou knihou Karel Zeman a jeho kouzelný svět

Spoluzakladatel Muzea Karla Zemana Ondřej Beránek prozradil, že k vytvoření stálé expozice o tomto inovátorském režisérovi, výtvarníkovi, loutkáři a animátorovi ho přimělo vyprávění paní Ludmily o výstavě věnované jejímu otci v Japonsku.

„Vrtalo nám hlavou, jak je možné, že takový člověk má úspěch v Japonsku a ve světě, zatímco v Čechách jsme si v té době, což byl asi rok 2010 nebo 2011, nemohli koupit ani jeho filmy. Kromě nějakých připomínek na výročí se o něm moc nemluvilo. Tak nás napadlo, že by si Karel Zeman v Čechách zasloužil své muzeum, a začala naše spolupráce.“

Ondřej Beránek, spoluzakladatel Muzea Karla Zemana

Ondřej Beránek, spoluzakladatel Muzea Karla Zemana

V současnosti se pokračuje v restaurování Zemanových filmů v rámci projektu Čistíme svět fantazie a před Vánocemi vyšel o tomto režisérovi na DVD dokument Filmový dobrodruh Karel Zeman, který byl vytvořen ve spolupráci s autorkami knihy, předními světovými režiséry trikových filmů a se Zemanovými spolupracovníky.

KarelZemanAJehoKouzelnySvet (2)

Ludmila Zemanová zájemcům svou knihu i podepsala.

Jak sama paní Ludmila Zemanová podotkla, publikace Karel Zeman a jeho kouzelný svět je nejen pro ty, jež se na tohoto režiséra specializují, ale i pro široké publikum včetně dětí, které jistě zaujme velké množství obrazového materiálu.

KarelZemanAJehoKouzelnySvet (1)

Ludmila Zemanová

Kniha zachycuje Zemanův profesní i soukromý život. Dozvíte se z ní, jaké měl dětství, jak vypadala jeho práce pro Baťovu firmu nebo kde se seznámil se svou manželkou.

Autorky prozrazují, co Zemana k filmu přivedlo, jak se zrodila loutka Prokouka, a podrobně nás seznamují se Zemanovými loutkovými snímky. Dovolí vám také nahlédnout do zákulisí trikového filmu – kromě nákresů zde najdete i podrobné popisy jednotlivých triků, jež v nás dodnes vyvolávají údiv.

Během křtu se přítomní mohli zahřát domácím svařákem.

Během křtu se přítomní mohli zahřát domácím svařákem.

Karel Zeman a jeho kouzelný svět vypráví životní příběh nadaného tvůrce a ukazuje, jak se jeho dílo postupně vyvíjelo a jak bylo přijato nejen u nás, ale i v zahraničí. Publikace obsahuje mnoho materiálů ze soukromého archivu Zemanovy rodiny a na jejích stránkách najdete i dosud nezveřejněné ilustrace a fotografie. Tento titul potěší každého, kdo má rád Zemanovy filmy a touží nahlédnout pod pokličku jednoho z nejlepších českých režisérů.

Ludmila Zemanová

Ludmila Zemanová

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKarel Zeman a jeho kouzelný svět

Zeman Spaleny, Linda – Zemanová, Ludmila

CPress, 2015

Napsat komentář