Marek Holeček pokřtil knihu plnou horolezeckých dobrodružství

marek holecek nahled
O tom, že se křest či autogramiáda nemusí vždy konat pouze mezi policemi knihkupectví, jsme se přesvědčili na setkání, které se konalo v prostorách obchodního centra Arkády. Zde byla přítomným čtenářům představena kniha České himálajské dobrodružství II.

Martin Kratochvíl, producent České televize

Martin Kratochvíl, producent České televize

Za fotografiemi a dobrodružstvím naplněnou publikací z dílny nakladatelství Universum stojí jeden z našich nejlepších a nejzkušenějších horolezců Marek Holeček. Křtu knihy se nezhostil sám, asistoval mu Martin Kratochvíl, režisér a producent. Jeho přítomnost na akci nebyla samozřejmě náhodná, ke vzniku knihy dopomohl svými radami a návrhy právě on. Oslovil Marka Holečka se žádostí o poskytnutí filmových záběrů z hor a na základě této výměny se rozvinula spolupráce, ze které vzešel nejen dokumentární pořad České televize, ale také publikace deníkového charakteru. Sám dobrodruh se za spisovatele rozhodně nepovažuje, neboť mu v žilách proudí především horolezecká krev. K psaní ho donutila touha uchovat si magické, výjimečné zážitky a myšlenky a uvolnit tak kapacitu své mysli. To, co zní velice poeticky, v praxi nabírá podobu hromady chaotických zápisků, jež pravidelně přistávají na stole editorky, která, dle slov autora, musí mít již pěknou řádku šedin.

IMG_7649„Maroušek blázen“, jak sám sebe český horolezec v podtitulu knihy nazývá, má v nohách tisíce našlapaných metrů a na kontě několik prolomených rekordů. V knize nenarazíme pouze na deníkové zápisky dobrodružné povahy, ale také na medailonky významných horolezeckých osobností, fotografie, z nichž mrazí, či rozhovor s Markovou partnerkou. Pokud jste přemítali, zda je vztah s horolezcem založen na strachu, obavách, či naopak vnitřním klidu, dozvíte se pravdu právě v řádcích zmíněné publikace. Na atraktivitě jí také přidává zeměpisná rozmanitost. Do Himálají proudí ročně karavany příznivců adrenalinu, kniha však líčí i panoramata Antarktidy či Afghánistánu, jež i přes svou neprobádanost nabízejí neuvěřitelné kouzlo naplňující tužby každého dobrodruha.

Čtenář nemusí o zápiscích z Holečkových výprav vědět příliš, aby odtušil, že jsou plné neopakovatelných příběhů, pocitů a příhod. Z této změti však žádná událost netyčí, neboť pro autora představují tyto horské střípky jedno dlouhé, nerozdělitelné pásmo dotvářející barevnou mozaiku horolezcova konání.

Horolezec Marek Holeček

Horolezec Marek Holeček

Dokument České televize, který ve spolupráci s Markem Holečkem vznikl pod taktovkou Martina Kratochvíla, navazuje na projekt České himalájské dobrodružství natočený před dvanácti lety. Za tu dobu vyrostli v našich končinách noví talentovaní lezci, a tak se natočení druhého dílu přímo nabízelo. Sám autor dokumentu těžké výstupy neleze, ačkoliv se i o ně pokoušel, a baví ho především poznávání nové krajiny a kultury. Knihu České himálajské dobrodružství II by měl údajně v knihovně mít každý slušný člověk, neboť je to publikace, jež se nese skrze generace a je svým obsahem věčná. Valná většina dospělých si po přerodu z nevinného dětství přestává plnit své sny. To rozhodně není případ autora knihy, jenž si plní jednu osobní tužbu za druhou. Snů můžeme mít, kolik jen chceme, a pro Marka jim rozhodně není konec. I proto by ocenil, kdyby měl více životů a stihl si tak splnit vše, po čem touží.

Stěžejním motivem knihy, jak je zcela zřejmé, jsou hory. Čím jsou pro Marka Holečka?

Jak už zmínil Martin Kratochvíl, hory neslouží pouze k tomu, aby tam člověk přijel a vylezl na nějaký kopec. Do hry se zapojují náboženská hnutí, příběhy, které ve střední Evropě nemáme šanci zažít. Dostat se do určité země je jen prvním krokem. Následuje smiřování se s novou kulturou, domlouvání se s lidmi, kteří nehovoří naším ani anglickým jazykem. Lezení je vlastně ta nejnudnější část. (smích)

S tím souvisí fakt, že kniha není tradičním výčtem expedicí a výlezů. Rozsáhlé kapitoly jsou věnovány extrémní důležitosti porozumění náboženství nosičů a pokoře s ní související. Klíčovým faktorem je pochopení kulturních zvyků a náležitostí odlišného národa, mezi které patří například fenomén bílé barvy, jež symbolizuje smrt.

Dobrodruh a zároveň držitel titulu „Nejvíc sexy muž roku“, jemuž byl křest zasvěcen, holduje prvovýstupům v panenských, nenavštívených oblastech. Probíhá příprava na expedici do afghánských hor stejně jako na výlez v Adršpachu?

Za všemi výlezy je samozřejmě odvedený kus práce. Nicméně prvovýstupy mají v sobě kouzlo, které nemá nic společného s ohromováním veřejnosti. Tam je to vyloženě o sobeckém uspokojení sebe samotného. Před výpravou čelí člověk pouze otazníkům, na které si postupně začne odpovídat. Nepřesáhl člověk své schopnosti a míru odvahy? Když člověk následně svou představu zrealizuje, ihned nastane touha současnou výzvu zdvojnásobit a překonat.

Marek HolecekSpecifická povaha horolezectví se v tom momentě stává univerzální a aplikovatelnou na každodenní život. Mnoho z nás během života pocítí touhu překonat své limity a vykročit ze zóny pohodlí do neznáma, abychom zakusili novotu. Takové představy se taktéž odrážejí jak v knize, tak ve zmíněném dokumentu. Právě proto tvrdil Martin Kratochvíl, že by si knihu měl pořídit každý, nehledě na horolezeckou příslušnost. Určité univerzálnosti se těší i prvovýstupy, při nichž neexistuje prostor pro spontánnost či náhlou kreativitu, co se cest a lokality týče. Cíl je zde jasně definovaný od samého začátku a je třeba se na něj soustředit.

Marek HolecekO fotogeničnosti horolezectví není pochyb a svědčí o ní i nemalá sbírka fotografií doprovázející text knihy. Mnohé z nich pořídil Marek Holeček, za některými stojí další zkušení fotografové a fotografky, jež vládnou talentovaným okem a rychlým prstem na spoušti. Když jde do nejtužšího, musí jít fotografie stranou, a právě proto z nejnáročnějších úseků výlezů snímky vždy chybí. „Maroušek blázen“ je zároveň poměrně značnou raritou v komunitě horolezců, neboť mu jde nejen lezení a focení, ale teď už i psaní, ve kterém se projevuje srdečnost, spiritualita a všeobklopující radost ze života, která činí z knihy České himálajské dobrodružství II pozitivitou nabité čtení. Pozornost detailům věnuje autor nejen při dobrodružstvích horských, ale také při těch literárních, o čemž svědčí osobní, individuální věnování, která vepisoval do knih přítomných čtenářů. O každém si nejprve něco málo zjistil a podpis byl tak doplněn hlubším, promyšlenějším poselstvím či přáním z pera horolezecké sudičky.


logoUniversum

Nakladatelství Universum patří do portfolia nakladatelských značek společnosti Euromedia Group. Pod touto značkou vycházejí překladové i původní encyklopedie, zeměpisné atlasy, slovníky a lexikony, obrazové publikace, naučné knihy z různých oblastí, průvodce a cestopisy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeské himálajské dobrodružství II
Zápisky Marouška blázna

Holeček, Marek

Universum, 2015

Napsat komentář