Temný výlet do světa klasické upírské literatury

princ_lestat
Většina lidí zná film Interview s upírem, ale již méně televizních diváků ví, že tento trhák má svou knižní předlohu. V češtině nyní vychází dokonce jedenáctý díl Upířích kronik od spisovatelky Anne Rice.


Autorkou knihy Princ Lestat, kterou vydalo na konci roku 2015 nakladatelství Práh, je populární americká spisovatelka především hororové a fantasy literatury Anne Rice. Anne Rice je známá hlavně díky své úspěšné knižní sérii Upíří kroniky, z níž dva díly byly dokonce zfilmovány (jedná se o snímky Interview s upírem z roku 1994 a Královna prokletých z roku 2002). Právě do této série patří titul Princ Lestat, jenž je jejím jedenáctým dílem v řadě. Dalším autorčiným románem, přeloženým do češtiny, je například Dar vlka, patřící do série Kroniky Vlčího daru.

Čtenáři, znechucení všemi těmi přesladkými Edwardy Culleny a podobnými moderními literárními upíry, nasosanými povrchností, plytkostí a jednoduchostí, cílícími na mladší věkové skupiny především dívčí části čtenářstva, mohou radostí zaplesat, neboť královna klasické hororové literatury, mající na kontě takový slavný titul, jako je Interview s upírem, se po dlouhých letech vrátila na scénu i se svým upírem Lestatem. Od té doby, co Anne Rice konvertovala ke křesťanství, přestala psát hororové fantasy romány a pustila se do literatury prodchnuté náboženskými tématy. Nyní je však zpět a zdá se, že po dlouhé přestávce načerpala novou sílu.

Děj románu Princ Lestat navazuje na knihu Královna prokletých. V té se z dlouhého spánku probudila mocná královna všech upírů Akasha, která chtěla zničit většinu mužské populace a nastolit jakýsi matriarchát. Zastavili ji upíři, kteří přežili její řádění, mezi nimi i Lestat, staronový hlavní hrdina nejnovějšího příběhu. Akashinu sílu vložili do jiné starověké upírky jménem Mekare. Byl to ale dobrý nápad? Pravděpodobně ne. Upíří svět je totiž v hluboké krizi. Rasa se nekontrolovatelně množí a staří upíři poslouchají tajemný hlas, který je navádí, aby zabíjeli mladé. Kdo je za to zodpovědný? Je to nová upíří královna, či něco mnohem staršího a nebezpečnějšího?

Kdo četl knihu Upír s tváří anděla, která je součástí Upířích kronik, dokáže si jistě vybavit, že styl Anne Rice rozhodně nepřekypuje akcí a dobrodružstvím. Slovo „kronika“ v názvu série je v tomto případě všeříkající. Spíše než o dobrodružnou akci jde o poněkud utahanou historii protkanou filosofií. V tomto duchu se nese zhruba první polovina knihy, kdy autorka opětovně přivádí na světlo boží charaktery, které stvořila v některých ze svých předchozích knih.

A vlastně ani druhá polovina knihy, již více rozvíjející nový příběh, není příliš odlišná. Čtenářům, jež nebaví číst dlouhé odstavce, detailně popisující krásu prostředí, v němž se děj odehrává, nebo vzhled postav vystupujících v knize, bych nejspíše doporučila jinou knihu. Naopak čtenáři vychutnávající si krásu jazyka a libující si v klasické hororové literatuře, kde spíše než krev stříkající proudem a končetiny poletující vzduchem vyniká temnost jednotlivých postav a jejich motivací, by si knihu Upír Lestat znovuzrozené Anne Rice rozhodně neměli nechat ujít.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrinc Lestat – Upíří kroniky

Rice, Anne

Práh, 2015

Napsat komentář