Poznejte pravé peklo v šesti kapitolách

174475
Pro člověka žijícího v demokratické společnosti je takřka nemožné představit si, jaké hrůzy museli zažívat zajatci v koncentračních táborech. Kniha Romana Cílka a Miloslava Moulise představuje čtenářům šest příběhů vězňů, kterým se podařilo z takového pekla na zemi uprchnout.


Autory knihy Útěky z pekla, kterou vydalo roku 2015 nakladatelství Epocha, jsou Roman Cílek a Miloslav Moulis. Roman Cílek je čtenářsky úspěšný autor literatury faktu a beletrista. Na kontě má již několik desítek knih, z nichž mnohé získaly významná ocenění. Mezi jeho nejúspěšnější publikace patří například tituly Zapomeňte, že jste byli lidmi (na tuto knihu si můžete na našich stránkách přečíst recenzi), na níž pracoval rovněž společně s Miloslavem Moulisem, Krvavá předehra (Španělsko 1936–1939), Mordcentrála X nebo Každý, kdo unese oštěp.

Miloslav Moulis (zemřel roku 2010) byl roku 1940 zatčen gestapem a vězněn v káznicích a koncentračních táborech Osvětim a Buchenwald. Po osvobození pracoval jako novinář, ve Vojenském historickém archivu, v Kanceláři prezidenta republiky a v Čs. svazu bojovníků za svobodu. Vydal řadu knih, týkajících se problematiky druhé světové války a odboje, například jde o tituly To byl Buchenwald, Neviditelná fronta, Sto dní na vrcholu moci nebo Vlaky do neznáma.

Publikace Útěky z pekla obsahuje šest kapitol, které představují příběhy přímých účastníků druhé světové války, zajatých v koncentračních táborech spravovaných nacistickým Německem. Osudy těchto lidí spojuje fakt, že se jim podařilo z těchto zařízení uprchnout a mohli nám tak podat hrůzná svědectví o nelidském psychickém a fyzickém týrání, jaké prožili. Hned první kapitola přenese čtenáře do Osvětimi, kde se Slováci Rudolf Vrba a Alfred Wetzler pustili do odvážného útěku, aby nakonec světu odhalili nejpřísněji utajované informace o nacistických vyhlazovacích operacích. Kapitola druhá čtenáři zprostředkuje příběh inženýra Richarda Glazara, který přežil vzpouru vězňů v táboře Treblinka, kde nalezlo smrt téměř osm set tisíc lidí.

Rovněž ostatní příběhy jsou zajímavé, podávají důkaz o obdivuhodné lidské rezistenci a schopnosti uchovat si naději i v té nejbezvýchodnější situaci. Uchvátí čtenáře nejen díky svému děsivému obsahu, ale i zásluhou výborného vyprávění, připomínajícímu chvílemi spíše než literaturu faktu dobrodružný román. Titul Útěky z pekla doporučuji čtenářům nejen proto, že téma druhé světové války je obecně čtenářsky velmi atraktivní a poskytuje mnohá cenná ponaučení, ale i pro jeho kvalitní zpracování a poutavý sloh autorů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚtěky z pekla

Cílek, Roman – Moulis, Miloslav

Epocha, 2015

Napsat komentář