Nenechte si ujít v týdnu od 14. do 23. prosince 2015

192_big
Před námi je poslední celý adventní týden. Vrcholí nákupy vánočních dárků, studentům končí semestr a všichni se vracejí domů. Všichni? Naštěstí ne. Spisovatelé dál jezdí po republice a připravují zajímavé pořady. Jaké nás čekají těsně před Vánoci?

V pondělí 14. prosince se v Ostravě od 17 hodin uskuteční beseda a autogramiáda autorek známé knihy Vaříme podle herbáře 3 – Kateřiny Winterové a Lindy Rybové. Tvůrkyně představí i hity z nové série televizního pořadu Herbář. V knize najdete inspiraci nejen k výrobě kosmetiky, ale také na skvělá a hlavně zdravá jídla. Dílo obsahuje více než 200 receptů, návodů a kosmetických rad, které doplňují detailní informace o téměř 40 bylinách a rady od dalších známých osobností.

Na úterý 15. prosince máme hned dvě pozvánky. První je do Prahy, kde se od 17 hodin můžete zúčastnit křtu nové knihy Ivany Vostřákové Vysmátá koza aneb Přízrak krásné modelky. Když se krásná a úspěšná modelka probere na uzamčeném hřbitově, zprvu vše pokládá za hloupý vtip. Potom se ale coby neviditelný přízrak stane svědkem vraždy generálního ředitele a dojde jí, že všechno asi bude trochu jinak. Duch mrtvého se rozhodne své mladé manželce, která ho zabila, pořádně zatopit a spolu s přízrakem modelky vyrazí na svůj pohřeb. A co se stane dál? I to se možná dozvíte v Literární kavárně Knihkupectví Academia.

Druhá pozvánka míří do Olomouce, kde od 19 hodin proběhne scénické čtení 1913: Jedno století v groteskní zkratce. Autorem publikace 1913: Neuvěřitelný příběh jednoho roku je Florian Illies a režisérkou se stala Barbara Herz. Čtení proběhne v Divadle na cucky. Rokem 1913 začíná naše současnost. Bojuje se o nevědomí, novou hudbu, novou morálku. Klíčové okamžiky politických i kulturních dějin se prolínají s běžnou banalitou a pitím kávy. Dost možná se mladý malíř Hitler na ulici mine se Stalinem, ženy si lehají u Freuda na pohovku, ale svlečou se před Klimtem. Je rok s neblahou třináctkou nešťastný?

Ve středu 16. prosince pořádá Knihovna Jiřího Mahena besedu a autogramiádu Jiřího Kratochvila. Číst bude ze své nové knihy …Lůžko je rozestlané. Autora si můžete poslechnout od 17 hodin v Mahenově památníku. Kniha je novou sbírkou brněnských povídek. I když je autorova perspektiva intimně brněnská, je zároveň i nejširší, jak jen to jde. Jeho pohled je tak pohyblivý, až může vyvolat závrať. Navíc se skoro zdá, jako kdyby se na svět kolem sebe díval dalekohledem i lupou současně. Na klopě prvního souboru Brněnských povídek byl Kratochvil označen za „Borgese české literatury“ a za jednoho z jeho duchovních předchůdců by se dal označit Ladislav Klíma.

V pátek 18. prosince pak můžete ve Vyškově navštívit křest knihy vyškovského spisovatele Josefa Špidly. Jeho nová historická kniha se jmenuje Krvavý měsíc nad horou Liliavou. Přijít můžete do Knihovny Karla Dvořáčka, kde bude připraven i kulturní program.  Začátek je naplánován na 17 hodin.

Jen pouhý den před Štědrým dnem se s dětmi můžete svátečně naladit v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Jako každý rok, i letos v Ústřední knihovně na Kobližné 23. prosince pořádají akci pro děti, tentokrát s názvem Andělské Vánoce na sněhu. Program, rozdělený na tři části, začíná v 10:00 vánoční dílničkou, v níž si děti mohou vyrobit vločku, ozdobu na stromeček nebo andílka. V 10:30 a 12:30 začíná vánoční pohádkové čtení. A třetí částí programu je Zimní pohádka v provedení Divadla Sandry Reidlové, jež začne v 11:00. Pro přibližnou představu o vánočním dění v KJM si můžete přečíst reportáž z předvánoční akce před 4 lety.

Víte o dalších zajímavých akcích?
Pak neváhejte a zapište je do našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář