Předvánoční pohádková knihovna

PredvanocniKJM_nahled
Před Vánoci řada institucí a organizací snad v každém městě připravuje na svátky řadu akcí pro malé i velké. Pozadu rozhodně nemohla zůstat ani Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Den před Štědrým dnem připravila pro děti pestrý program.

Bohužel, jedna z plánovaných akcí byla zrušena. Nebylo by příliš uctivé, aby v pravé poledne v okamžiku pohřbu našeho bývalého prezidenta Václava Havla po knihovně běhaly rozjívené děti. Program tudíž končil chvíli před dvanáctou hodinou. I tak ale dvě hodiny nabídly mnoho zážitků a bohatě stačily.

V 10 hodin se otevřela brána knihovny a krátce poté začala beseda s autorkou Šárkou Kadlečíkovou (na fotografii vpravo) a ilustrátorkou Radkou Sedlačíkovou Černockou (vlevo). Dětem přišly představit knihu Vánoce s andílkem Vandílkem (recenzi knihy si můžete přečíst zde). Šárka Kadlečíková představila malým posluchačům svého syna Kryštofa, který vlastně stál u zrodu knihy. Byl to on, kdo koupil své nemocné sestře Kristýně andílka. Pohádka o dvou výletech do Betléma je do jisté míry rodinným příběhem; děti se podílely na vzniku několika příběhových rysů, které jejich maminka přetavila do výsledné knižní podoby. Ilustrací se chopila autorčina sestřenice.

Po seznámení s knihou po její textové i obrazové stránce čekalo na děti tvoření. Každé dítko dostalo předem vystřižená křídla, která si mohlo ozdobit. K dispozici byly zlaté papíry, raznice s tvary hvězdiček či andílka, zlaté tužky a další. Malí umělci se tak zabrali do práce, že někteří málem nestihli v programu následující pohádku.

Ta začínala v 11 hodin. Divadlo Paravánek sehrálo roztomilou a vtipnou pohádku O Palečkovi. Bavily se nejen děti, které herci zapojovali do hraní, ale i rodiče.

Předvánoční program se podařil. Při odchodu domů bylo slyšet nadšené štěbetání spokojených dětí. Vlastně ne dětí – malých andílků. Nejedno dítko si nechtělo svá nová křidélka sundat a vyrazilo ve své andělské podobě na ulici, vstříc vánočním svátkům.

Přehled všech akcí, které Knihovna Jiřího Mahena pro děti i dospělé pořádá, najdete zde.

Doporučení:
Share

Napsat komentář