Kudy vede cesta k duševnímu klidu?

ID-100211553
Je nesmírně těžké zachovat si v dnešní uspěchané době chladnou hlavu. Přitom právě duševní klid a nadhled je neuvěřitelně důležitý pro šťastný a spokojený život. Kdo nám ale pomůže klidu dosáhnout? Psychologie, náboženství, nebo esoterika? Odpověď si každý musí najít sám, třeba s pomocí dnes představovaných knih.

Nový rok se tradičně nese ve znamení předsevzetí. Kolik se jich ale povede splnit? Asi jen minimum. Právě s jejich dodržováním by vám mohla pomoci kniha Rok pro změnu, jejíž čtení by také jedním takovým předsevzetím mohlo být, obsahuje totiž 52 krátkých kapitolek – jednu na každý týden v roce. Kniha vám ukáže, jak malé každodenní události mohou ve výsledku vést k velkým celoživotním postojům, které určují naše štěstí.

Rok pro změnu

Autor: Bronnie Ware
Přeložila: Julie Žemlová

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-0935-5
Doporučená cena: 265 Kč

Knihu Rok pro změnu vydalo nakladatelství Portál.

Autorka světového bestselleru Čeho před smrtí nejvíce litujeme se ve své nové knize krátkých úvah, črt, zamyšlení a minipříběhů ze života, jež uspořádala do cyklu pokrývajícího dvaapadesát týdnů celého roku, zabývá tím, jak je důležité žít život bez zbytečných výčitek a lítostí, které pak na konci života vedou k trpkosti a pocitu promarněných šancí. Skrze nepatrné a mnohdy zdánlivě obyčejné události, které jsou přítomné každý den, ukazuje, jak se plně zhostit svého života a být jeho spokojeným a šťastným pánem.

Ukázka z knihy

I když je dětství v rámci celku naší existence jen krátkým okamžikem, ovlivňuje nás po zbytek života jako žádné jiné období. Zpětně se člověku zdá, že strašně rychle uteklo, ale pro dítě je to celá věčnost. Mé dětství nebylo v tomto směru žádnou výjimkou.
Bylo mi dopřáno vyrůstat na velké farmě, kde jsem mohla jezdit na koni a celé hodiny se toulat po pastvinách, jak jsem chtěla. Pod širým, nekonečným nebem jsem vyrostla v mladou ženu. Takové dospívání mi kromě jiného dalo nestálost, jež mě nutila utíkat a objevovat, a tento pocit mě neopustil, dokud jsem se definitivně nevypořádala se svým vnitřním neklidem.
V mém dětství bylo rozhodně mnoho dobrého, avšak bylo ovlivněno tím, že jsem jako černá ovce rodiny byla neustále středem posměchu. Tak jsem se na jednu stranu naučila být nezávislá a vypěstovala si hlubokou lásku k přírodě, na druhé straně jsem si do rané dospělosti přinesla obrovskou bolest.

Na webu nakladatele najdete také jinou ukázku z knihy.

————————————————

A pokud vám Rok pro změnu z nějakého důvodu nevyhovuje, můžete vyzkoušet knihu americké psycholožky Karen Horneffer-Ginterové nazvanou Potrava pro duši, která velice stravitelnou formou představuje šest změn, které vám pomohou vyrovnat se s dnešním světem a nastolit ve své duši klid, který stresu z okolí dokáže bezpečně odolávat.

Potrava pro duši

Autor: Karen Horneffer-Ginter
Přeložila: Klára Šumová

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7370-265-6
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Potrava pro duši vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE.

Žijeme ve světě, který je v neustálém pohybu. Připadá vám život den ode dne rušnější, nabitý informacemi, plný povinností, přátel a rodiny, plný všeho… kromě naplnění? Spěch jako by se stal celosvětovou epidemií. I když kmitáte mezi samými příjemnými věcmi, jako jsou dobře placená a záslužná práce se skvělými kolegy či hezky prožitý čas s rodinou, cítíte se na konci dne vyčerpaní a přemoženi tíhou toho, co jste si naložili? Podle psycholožky Karen Horneffer-Ginter je právě to množství, které jste si naložili, tím, co vytváří propast mezi vaším vnějším životem a vnitřním já. Toto rozpojení může způsobit, že naše duše chřadne, nedokážeme prožívat radost a neslyšíme vnitřní hlas, který nám radí, co je teď v životě nejdůležitější.

V Potravě pro duši vám autorka kromě svého vlastního příběhu s humorem i hlubokou moudrostí nabízí postupy, jak kvalitně nasytit duši, která žízní po rovnováze a naplnění. Jde o šest klíčových změn, které můžete postupně začlenit do svého každodenního života. Začnete respektováním svého životního rytmu, následuje obrat dovnitř a naplnění, poté plné prožívání každého dne, vzpomínání na lehkost a vyrovnání se s nesnázemi. Vyzkoušíte-li popisované změny i vy, zjistíte, že najít rovnováhu, naplnění a radost ve víru každodenního života může být zábavné a snadné.

Ukázka z knihy

Slovo jurta jsem tehdy slyšela poprvé v životě, stačilo však pouhých pár minut, abych pochopila, že přesně po ní jsem už tak dlouho toužila. Vyrazila jsem si s jedním ze svých přátel na oběd a poslouchala jsem, jak mi popisuje svůj nejnovější projekt. „Stavím si na zalesněném pozemku na břehu jezera jurtu.“
„Co že si tam stavíš?“ zeptala jsem se s pusou plnou sendviče.
„Jurtu, mongolskou jurtu. Je to něco jako stan nebo týpí, jen větší a lépe vybavené. Doufám, že ji do zimy stihnu dostavět, abych se tam mohl přestěhovat.“
„To si děláš legraci?!“ pohlédla jsem na něj nevěřícně.
„Ne, ne, myslím to naprosto vážně. Mám to povolené od městského úřadu, jen mi poradili, abych ji popisoval jako ‚plátěný příbytek s vypouklou střechou‘. Lidé by se při představě, že tam stavím něco jako týpí, mohli trochu vyděsit.“
„A to si ji stavíš na břehu jezera?“ ptala jsem se dál s nevyřčeným otazníkem v každém slově: si? stavíš? na břehu jezera? „Na břehu jezera Walden Pond?“
„Ano, přesně tam,“ přikývl celý spokojený, že se konečně začínám chytat.
„Panebože!“ zvolala jsem. „Přesně to chci také. Chci tvou jurtu!“

————————————————

Poslední kniha je také přeložena z angličtiny, ale na rozdíl od Potravy pro duši nepochází z Ameriky, ale z Velké Británie. Díky fundovanému pohledu paní primářky O’Sullivanové dostaneme možnost se na konkrétních případech jejích pacientů seznámit s komplikovaným vztahem mezi myslí a tělem. Odkud vychází psychosomatické nemoci, které jsou v posledních letech velice rozšířeným problémem? A opravdu platí, že Je to všechno ve tvé hlavě?

Je to všechno ve tvé hlavě

Autorka: Suzanne O’Sullivanová
Přeložil: Jan Kozák

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7462-865-8
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Je to všechno ve tvé hlavě vydalo nakladatelství Jota.

Primářka neurologie dr. Suzanne O’Sullivanová nás ve své knize Je to všechno ve tvé hlavě provede ošidným světem psychosomatických nemocí.
Seznámíme se s pacienty jako Pauline, která byla v dospělosti neustále nemocná, nebo s právničkou Camillou, jejíž život byl po všech stránkách dokonalý – až na nevysvětlitelné záchvaty, s Yvonne, kterou v práci oslepil čisticí sprej, nebo se slibnou tanečnicí Rachel, která náhle uvízla v očistci myalgické encefalomyelitidy. Suzanne O’Sullivanová nás vybízí, abychom se na své potíže podívali podrobněji, snažili se přijít na kloub tajemstvím, která umíme dokonale skrývat sami před sebou, a abychom se pokusili pochopit, odkud pramení naše odvěká neochota vzít na vědomí velmi úzký a pozoruhodný vztah mezi naší myslí a fyzickým tělem.

Ukázka z knihy

Studium medicíny jsem zakončila v roce 1991. Novopečený lékař stane před prvním velkým dilematem, když je požádán, aby si vybral specializaci. V některých věcech je to rozhodování snadné. Buď chcete lidi operovat, nebo nechcete. U naléhavých případů buď dokážete reagovat rychle, nebo ne. Někdo chce být vědcem a pracovat v laboratoři. Jiní mladá lékaři by raději věnovali svůj čas pacientům. Medicína nabízí prostor prakticky všem typům povah. Obtížnější rozhodnutí bývají někdy spojena s lékařským oborem, pro který jste se rozhodli. Například víte, že chcete být chirurgem, jenže je tu otázku užšího zaměření – co byste chtěli vlastně operovat? Fascinuje vás srdce, kde stačí jedno vynechání tepu a život je okamžitě ohrožen? Nebo chcete zažívat radost a s ní spojené zklamání, související s bojem proti vražedným rakovinným buňkám

Možností je tedy plno, ale pokud šlo o mne, věděla jsem od samého začátku, jak se rozhodnu. Vždycky jsem chtěla být neuroložkou.

Přečtěte si i pokračování této ukázky.


Nahlédněte do našich aukcí, mezi kterými vyberete vánoční dárek opravdu pro každého!

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor do komentářů.

Úvodní obrázek pochází ze serveru FreeDigitalPhotos.net.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRok pro změnu
52 úvah pro život bez výčitek

Ware, Bronnie

Portál, 2015

zobrazit info o knizePotrava pro duši
Šest klíčových změn ke znovunalezení sebe sama, když naše duše žízní po rovnováze a naplnění

Horneffer-Ginter, Karen

Synergie Publishing SE, 2015

zobrazit info o knizeJe to všechno ve tvé hlavě
Skutečné příběhy imaginárních nemocí

O’Sullivanová, Suzanne

Jota, 2015

Napsat komentář