Proč to nezkusit pro změnu bez vaření?

ziva-strava
Možná jste už slyšeli o tzv. raw food, tedy živé stravě. O co jde a proč je dobré zařadit ji do jídelníčku? Je příprava opravdu tak časově náročná a suroviny tak drahé, jak se říká? Odpovědi na tyto elementární otázky se dovíte v knize Lisy Viger.


Autorkou kuchařské knihy Živá strava jednoduše a levně, kterou vydalo roku 2015 nakladatelství Synergie, je Lisa Viger. Filosofie raw food je založena na předpokladu, že člověk by měl jíst čerstvé a tepelně neupravované potraviny (ovoce, zeleninu, oříšky a semínka). Z těchto surovin připravené jídlo se může ohřívat maximálně na teplotu 48 °C, jelikož při jejím překročení má docházet ke změnám či úbytku živin, k přeměně proteinů a ztrátě enzymů.

Kniha Lisy Viger obsahuje více než sto raw receptů, které jsou představovány jako zdravé, cenově dostupné, jednoduché a rychlé na přípravu. Je rozdělena na dvě části. První část se věnuje problematice filosofie živé stravy, předkládá důvody, proč na tuto stravu přejít, jaké jsou její výhody, jak si vybrat ty správné potraviny a které základní nástroje a techniky budeme při přípravě živé stravy potřebovat. Druhý oddíl publikace pak obsahuje samotné recepty, rozčleněné na koktejly, saláty a dresinky, polévky, snídaně, hlavní jídla, krekry, chipsy a chleba, ochucovadla, sladidla, salsy a čatní, sýry a jogurty, dezerty a kapitolu o čokoládě.

koktejl

Hned na začátek bych se měla přiznat, že jsem víceméně klasicky se stravující člověk, který se ale snaží dávat si pozor na to, co jí. Právě proto mne živá strava zaujala. Představuje pro mne zpestření a v jistých aspektech i náhradu „běžné“ stravy. Možná právě proto, že nejsem konzumentem výhradně živé stravy, mi předmluva od Penni Shelton a úvodní slovo od autorky přišly poněkud fundamentální. Ovšem věřím, že k lidem, kteří se do tohoto stravovacího proudu ponoří zcela, se autorka svým výkladem přiblíží více.

Živou stravu jsem připravovala již dříve, ale šlo pouze o dezerty. Byla jsem tedy zvědavá, jak se mi podaří vypořádat se s recepty od Lisy Viger. Už při zběžném prolistování knihy mne překvapilo, v kolika receptech se využívá sirup z agáve a kokosový olej. Ani jeden z těchto produktů nevyužívám, sirup z agáve kvůli vysokému obsahu fruktózy (definitivně mě od něj odradil článek výživové specialistky Margit Slimákové) a kokosový olej pro jeho vysoký obsah nasycených mastných kyselin, o kterém píše naše přední odbornice na technologii tuků Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Jelikož ale lze sirup z agáve i kokosový olej snadno nahradit například medem a jinými typy olejů, nemusela jsem recepty, jež je obsahovaly, automaticky vynechávat.

zelený koktejl

Co mne naopak na knize zaujalo, byla relativně snadná příprava receptů. Protože jsem u jejich vaření vlastně vůbec vařit nemusela, našlo se málo věcí, které bych mohla vyloženě zkazit. Tak například zeleninové „těstoviny“ s pestem jsem měla hotové za pár minut a byly výborné. Určitě je vyzkouším i coby alternativu klasických těstovin jako přílohy. Vyzkoušela jsem i jeden z mnoha koktejlů, které autorka v knize prezentuje. Měla jsem doma čerstvý špenát, zaexperimentovala jsem tedy se zeleným koktejlem, obsahujícím kromě již zmiňovaného špenátu i banán. Tato kombinace se mi zprvu zdála zvláštní, ale chutnala překvapivě lahodně. Tak je to ostatně u více pokrmů z knihy. Čtenář by se neměl nechat odradit tím, že mu spojení dvou různých a nezvyklých chutí nepřipadá lákavé, ale měl by naopak zkusit experimentovat.

Čtenářům, kteří jsou ve světě živé stravy nováčky, pomohou s přípravou pokrmů a především se základními postupy podrobné návody doplněné názornými fotografiemi. Titul Živá strava jednoduše a levně doporučuji nejen skalním zastáncům tohoto výživového směru, ale i těm, kteří chtějí oživit svůj jídelníček o nějaký nový aspekt.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivá strava jednoduše a levně

Viger, Lisa

Synergie Publishing SE, 2015

Napsat komentář