Zahrajte si o humorné glosy z hereckého prostředí

Kafe-a-cigarko-perex
Situace, které hercům mohou přijít naprosto běžné, mohou nezasvěcené rozesmát k slzám. Právě to si uvědomila i herečka Marie Doležalová, a proto začala psát svůj blog Kafe a cigárko, který se okamžitě stal velmi oblíbeným. A nyní vychází i knižně!

Chyby, trapasy a především legrace

Jak v době blogové vytvořit ze svého blogu fenomén, který se pro zástupy čtenářů stane čtvrteční drogou? Jak přetavit spontánní (rozuměj úplnou náhodou vzniklý) nápad v prestižní Magnesii Literu? A jak dosáhnout toho, že vám lidi za celý rok nenapíšou jediný negativní ohlas?

Jednoduše: především nesmíte mít nic z toho v úmyslu. Právě naopak! Vy musíte jen tak mimochodem uskutečňovat sen o vlastním blogu, aniž byste si stavěli jakékoli vyšší cíle.

Pak už zbývá jen pár dalších předpokladů: důvěrně znát svět, o kterém píšete. Psát tak, aby se všichni aktéři popisovaných příhod poznali, a cítili se polichoceni či pobaveni, nikoli dotčeni. Musíte být vtipná a inteligentní a psát tak dobře, že vaše články vyhledávají i lidé, kteří by za jiných okolností žádný blog ani historky z hereckého zákulisí nikdy nečetli (ze zásady). A hlavně – musíte umět shodit sama sebe a dělat to s takovým šarmem a grácií, že všechny vaše chyby a trapasy budou čtenáři milovat.

Zkrátka a dobře: musíte psát jako Marie Doležalová.

A když se k tomu přidají geniální ilustrace Jana Hofmana, vznikne kniha, kterou prostě chcete mít. Kterou chcete dát jako dárek. Protože tahle kniha vám zvedne náladu tak jako žádná jiná!

Kafe a cigárko - Ukázka

 

Kafe a cigárko

aneb Historky z hereckého podsvětí

Autorka: Marie Doležalová

Vydalo: nakladatelství Domino
Ilustrace: Jan Hofman
Počet stran: 264
Vazba: pevná
Vydáno: 11/2015
ISBN: 978-80-7498-116-6

Přečtěte si více o knize Kafe a cigárko, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Domino. A nezapomeňte si také prolistovat ukázku.

Nakladatelství Domino vzniklo v roce 1997. Mnohé se od té doby změnilo, základ však zůstává stejný: ve všech edicích se čtenářům snaží nabídnout pouze takové knihy, které stojí za to číst. Už sedmnáct let vydává knihy mnoha žánrů a autory, kteří patří mezi světovou špičku.

 

Ukázka z knihy

Ve vrcholně trapné atmosféře potom proběhne následující domluva:
„Ehm – tak teda to strhávání oblečení, nejdřív mi rozepni tyhle tři knoflíky, já už si to potom přetáhnu přes hlavu, jo, protože tady jsou takový divný háčky, ty bys asi v tý rychlosti nedokázal rozepnout…“
„Dobře, dobře… a kde se rozepíná ta tvoje sukně, jestli se můžu zeptat?“
„To neřeš, tu si skopnu sama – jo? Hm – no, já se zeptám rejži, co všechno si máš sundat…“
„No asi všechno kromě trenek, ne?“
„Jasně, jasně. Prosimtě, hlavně až budu polonahá, tak mě rychle strhni pod deku, jo? Ať toho není moc vidět.“
„No jak chceš.“
A potom je ještě malá chvilka, ve které se na place chystá to správné světlo a herec a herečka se voní deodorantem a žvýkají žvýkačky a nevědí, o čem by se ještě měli bavit. A potom se točí. (str. 6)

 

O autorce

Marie-DolezalovaMarie Doležalová se narodila roku 1987 v Karviné, ale ještě jako nemluvně společně s rodiči přesídlila na jiný sever, do Trutnova. Tam také poprvé vystoupila na jevišti, když v indiánském eposu ztvárnila drobnou roli Ohně. Podnícena touto cennou zkušeností začala Marie navštěvovat dramatický kroužek, který ji přivedl k poznání, že chce být herečkou. Pro uskutečnění tohoto snu bylo nezbytné vystudovat Pražskou konzervatoř, kde se kromě procvičování všech jevištních technik a věcí souvisejících věnovala též zpěvu v kapele s názvem Olats otesoc. Po absolutoriu prošla Marie několika pražskými divadly a nyní je její domovskou scénou Fidlovačka, kde kromě jiného exceluje jako Eva v představení Eva tropí hlouposti. Televizní divák se s Marií nejspíše seznámil prostřednictvím Saši Bůčkové ze seriálu Comeback, zatímco filmový divák ji s vysokou pravděpodobností zaregistroval jako Išku v Pusinkách. V roce 2014 začala v náhlém popudu a vlastně sama sobě pro radost psát blog Kafe a cigárko. Ani ve snu by ji tenkrát nenapadlo, co Kafe a cigárko způsobí: že se z něj stane fenomén české blogové scény, že za něj obdrží prestižní literární cenu Magnesia Litera… a že její „historky z hereckého podsvětí“ vyjdou také knižně.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Domino)

 

Vyhrajte knihu Kafe a cigárko

Marii Doležalovou můžete znát z divadelních prken i z televizních obrazovek, kde ztvárnila celou řadu rolí a zažila při tom nejednu vtipnou situaci. Když si jednoho dne uvědomila, že by byla škoda si tyto legrační příhody nechávat pro sebe, založila blog a ten se krátce po prvním příspěvku stal doslova fenoménem a dokonce obdržel prestižní literární cenu Magnesia Litera. Ale i v případě, že nejste příznivci internetových blogů, nezoufejte, Kafe a cigárko vychází nyní také v knižní podobě a slavnostního křtu knihy se zhostí herec Ivan Trojan.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Domino vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Kafe a cigárko vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Kafe a cigárko
probíhá od 27. listopadu do 10. prosince 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 vtipné povídkové knihy Kafe a cigárko

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKafe a cigárko
aneb Historky z hereckého podsvětí

Doležalová, Marie

Domino, 2015

Zahrajte si o humorné glosy z hereckého prostředí - DISKUZE

Počet reakcí: 0
  1. Ivuška61 napsal:

    Dnes jsem obdržela knihu Kafe@cigárko. Děkuji, udělala mi radost.

Napsat komentář