Rozšiřte si své obzory – s knihou

book
Knihy do života čtenáře vnášejí zábavu, napětí i poznání ze všech možných oborů lidské činnosti. Pro někoho četba takové knihy může znamenat novou informaci a pro jiného inspiraci pro vlastní počiny. Pojďte objevovat nové obzory prostřednictvím knih.

Snad každá žena by chtěla mít úspěšného manžela uznávaného ve své profesi a oblíbeného ve společnosti. Jaké to však je v praxi, popisuje ve své knize Byla jsem ženou slavného muže Božena Neumannová.

Memoáry zachycují – často ve skandálních souvislostech – celou řadu osobností, které patřily k nejuznávanějším veličinám naší literatury: Karla Tomana jako pobudu, bratry Čapkovy jako plagiátory a kariéristy, „vypečenou“ a záletnou Marii Majerovou, Jakuba Demla, Františka Gellnera a další a další literáty, malíře, novináře, anarchisty…

Byla jsem ženou slavného muže

Autorka: Božena Neumannová

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-422-5
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Byla jsem ženou slavného muže vydalo nakladatelství Host.

Další informace o knize se dozvíte v našem článku.

Podívejte se na obsáhlou ukázku z knihy.

————————————————

Tragédie, která se stala v roce 1996 na svazích Mount Everestu, stvořila řadu horolezeckých legend. Mezi jinými i Scotta Fischera, vedoucího jedné z komerčních expedic. Robert Birkby přináší jeho životopis v díle s příznačným názvem Everest.

Od himálajských událostí roku 1996, proslulých jako tragédie na Mount Everestu, uběhlo už mnoho let. Dvě komerční expedice tehdy vsadily na předpověď hezkého počasí a vyrazily směrem k nejvyššímu vrcholu světa. Jedna z nich postupovala pod vedením Scotta Fischera, majitele seattleské agentury Mountain Madness, který zde zahynul. V následujících letech přesáhl příběh obou tragických expedic dalece samotná fakta a přesunul se spíše do kategorie legend. Bylo napsáno mnoho knih, vysvětlujících motivace a jednání průvodců i jednotlivých členů výprav.
Everest však není příběh o tom, jak Scott Fischer zemřel, ale jak žil. Je to strhující vyprávění a oslava života prožitého ve výškách, bez hranic či omezení, života charismatického člověka, překypujícího entuziasmem a téměř nadlidskou vytrvalostí. Everest je popis Scottova výstupu z beztvárné krajiny New Jersey až k nejznámějším štítům planety, je svěží a energickou připomínkou toho, že je potřeba stále posouvat hranice a limity, a zároveň poklona muži, jehož vášeň pro dobrodružství se ukázala být nakažlivou snad pro každého, koho v životě potkal.

Everest

Autor: Robert Birkby
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7462-857-3
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Everest vydalo nakladatelství Jota.

Pro více informací si prohlédněte ukázku z knihy.

————————————————

Astronomii řada lidí považuje za vědu pro vyvolené, kterou málokterý smrtelník dokáže pochopit. Přiblížit základní funkce a probíhají jevy na nejdůležitějších objektech z pohledu pozemšťana se pokouší kniha Robina Heatha Slunce, Měsíc a Země.

V dnešní uspěchané době se málokdo zastaví, aby se pokochal krásami, které nabízí noční ale i denní obloha. A z těch mála jen někteří plně rozumí vzájemným pohybům Slunce, Měsíce a Země, tak jak je můžeme pozorovat ze Země. Ve 28 krátkých kapitolách doplněných diagramy nás autor zavede do problematiky vzájemných pohybů těchto tří vesmírných těles. Důkladněji si prostudujeme pohyb Měsíce kolem Země a seznámíme se s jeho některými důsledky pro život. Dozvíme se, proč dochází k zatměním Slunce a Měsíce, která z nich jsou četnější a jak složité je zatmění předvídat. Také se pokusíme sestavit kalendář, který by měl zohledňovat jak sluneční rok, tak i měsíční fáze, měl by mít jednoduché dělení do týdnů, měsíců a ročních období a vyjadřovat aktuální fázi a polohu Měsíce, příliv, odlivu a zatmění. Nakonec nahlédneme do magie čísel skryté v plánech megalitických kamenných kruhů, které v prehistorických dobách sloužily zřejmě také jako kamenné kalendáře.

Slunce, Měsíc a Země

Autor: Robin Heath
Přeložil: Jan Švábenický

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 147×175 mm
ISBN: 978-80-7363-690-6
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Slunce, Měsíc a Země vydalo nakladatelství Dokořán.

Nahlédněte do vesmíru prostřednictvím ukázky z knihy.

————————————————

Padělatelství je častým námětem filmových a knižních zápletek. Chcete se dozvědět, jak náročné ve skutečnosti je vyrobit padělek a co vede padělatele k této činnosti? Je to vždy jenom touha po penězích? Odpovědi poskytne Umění falzifikace od Noaha Charneyho.

Umění falzifikace: myšlení, motivy a metody padělatelských mistrů představuje záhady, intriky a skandály obklopující padělatelství, považované nezřídka za vysoce atraktivní trestnou činnost. Dějiny umění a jeho falzifikace jsou doslova nabité skutečnými detektivními příběhy – proslulými i méně známými –, které jsou fascinující, překvapivé a často bizarní.
Kniha popisuje úspěchy i pády mistrů falzifikace od antiky až po dnešek, pátrá v hlubinách uvažování falzifikátorů vedeného výbušnou směsicí zločinu, geniality, pýchy, oportunismu, touhy po odplatě a slávě, ale také touhy po penězích a moci.
Noah Charney (1979), odborník na oblast trestných činů proti umění, se zabývá otázkami, jak a proč se nejrafinovanějším světovým podvodníkům – často šarmantním a ve svém oboru geniálním osobnostem – podařilo vodit za nos celý umělecký svět. Odhaluje triky a metody jejich práce a popisuje, jak byli nakonec dopadeni, ať to bylo díky precizní policejní práci či pomocí vědeckých metod nebo hrálo rozhodující roli obyčejné štěstí.

Umění falzifikace

Autor: Noah Charney
Přeložil: Filip Hanzlík

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 155×240 mm
ISBN: 978-80-7473-305-5
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Umění falzifikace vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Prozkoumejte falzifikáty blíže prostřednictvím ukázky.

————————————————

Autor bestselleru mezi životopisy Walter Isaacson přichází s novinkou Inovátoři, kde poodhaluje způsob myšlení lidí, kteří přispěli k digitalizaci současného světa. Zjistěte, jakými vlastnostmi disponují lidé nesoucí pokrok.

V roce 2011 se z Isaacsonova převratného životopisu zakladatele Applu Steva Jobse stal globální fenomén a jedna z nejprodávanějších knih literatury faktu všech dob. Nyní Walter Isaacson přichází s příběhem lidí, kteří nástup Jobse a digitálního věku umožnili. Pokud chcete pochopit, jak k inovacím skutečně dochází a jak spolupráce vede ke kreativitě, pak jsou Inovátoři tou správnou volbou. Tato kniha má naději stát se klasickým textem o dějinách digitální revoluce a nepostradatelným průvodcem světem inovací.
Isaacsonova mistrná sága začíná Adou Lovelaceovou, dcerou lorda Byrona, jež se ve čtyřicátých letech 19. století stala průkopnicí počítačového programování. Zkoumá fascinující osobnosti, které stvořily stávající digitální revoluci, jako například Vannevara Bushe, Alana Turinga, Johna von Neumanna, J. C. R. Licklidera, Douga Engelbarta, Roberta Noyce, Billa Gatese, Steva Wozniaka, Steva Jobse, Tima Bernerse-Lea a Larryho Page.
Tento příběh vypráví o tom, jakým způsobem uvažovali a proč byli tak vynalézaví. Je také vyprávěním o jejich schopnosti spolupracovat a osvojit si umění týmové spolupráce, díky níž pak byli ještě kreativnější.
Nacházíme se v éře, která inovace, tvořivost a týmovou spolupráci podporuje. Inovátoři nám ukazují, jak k těmto jevům dochází.

Inovátoři

Autor: Walter Isaacson
Přeložili: Jiří Petrů, Daniela Reischlová

Počet stran: 656
Vazba: vázaná
Formát: 155×217 mm
ISBN: 978-80-7252-579-9
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Inovátoři vydalo nakladatelství Práh.

Prolistujte si obsáhlejší ukázku z knihy.

Soutěžte s námi o audioverzi knihy Inovátoři!

————————————————

Timothy Snyder ve své knize Černá zem popisuje jednu z nejhorších kapitol novodobých lidských dějin, holokaust. Pátrá zejména po příčinách vzniku, historických souvislostech a důsledcích, které hromadné vyvražďování jedné etnické skupiny pro Evropu přineslo.

Kdo přišel s myšlenkou „konečného řešení židovské otázky“ a jak vznikly politické a společenské podmínky k jejímu uskutečnění? Kdo zabíjel a kdo byl přímým spolupachatelem? Kdo naopak pomáhal a zachraňoval? A kdo určoval, která jména mají zůstat v historické paměti a která z ní naopak mají zmizet? Timothy Snyder odpovídá na tyto otázky v souborné historické analýze, která v mnoha důležitých bodech polemizuje se standardními výklady holokaustu a podstatným způsobem mění zažité chápání této klíčové události moderních dějin: hovoří například o „paradoxu Osvětimi“ jakožto symbolu, který přes všechnu svou hrůznost současně umožňuje na mnoho otřesných souvislostí válečného dění zapomenout. Hromadné vyvraždění evropských Židů se v jeho rozboru ukazuje jako skrytý základ mnoha prvků poválečného politického a společenského uspořádání východní Evropy a také jako trvalá hrozba, vyvstávající tehdy, snažíme-li se politické otázky násilně zjednodušovat a podřizovat jednotícím klíčům.

Černá zem

Autor: Timothy Snyder
Přeložil: Martin Pokorný

Počet stran: 400
Vazba: brožovaná
Formát: 156×235 mm
ISBN: 978-80-7432-655-4
Doporučená cena: 397 Kč

 

Knihu Černá zem vydalo nakladatelství Prostor.

Nahlédněte do knihy přibližující temné období dějin.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto populáně-naučné knihy a řadu dalších.

Napište nám, která z prezentovaných knih vás nejvíce zaujala.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeByla jsem ženou slavného muže

Neumannová, Božena

Host, 2015

zobrazit info o knizeEverest
Legendární Scott Fischer a jeho život ve výškách

Birkby, Robert

Jota, 2015

zobrazit info o knizeSlunce, Měsíc a Země

Heath, Robin

Dokořán, 2015

zobrazit info o knizeUmění falzifikace

Charney, Noah

Kniha Zlín, 2015

zobrazit info o knizeInovátoři
Jak skupinka vynálezců, hackerů, géniů a nadšenců stvořila digitální revoluci

Isaacson, Walter

Práh, 2015

zobrazit info o knizeČerná zem
Holokaust – historie a varování

Snyder, Timothy

Prostor, 2015

Napsat komentář