Ze vzpomínek manželky S. K. Neumanna

zena
Jaký byl Stanislav Kostka Neumann spisovatel, o tom si můžeme udělat poměrně jasnou představu. Zajímalo vás ale někdy, jaký byl člověk? Jakou měl povahu a co všechno si s ním prožila jeho žena? Odpovědi najdete v této působivé knize.

Druhé vydání memoárů svobodomyslné novinářky a manželky S. K. Neumanna.

Kniha je výjimečným svědectvím o odvrácené straně života velkého básníka, jehož skutečný příběh obvykle neplní řádky učebnic. Autorka se s ženatým Neumannem setkala v roce 1904. Začala navštěvovat jeho proslulou vilu v Olšanech, zanedlouho se sblížili a uprchli do Vídně. Následovalo osmnáct let společného života; láskyplné chvíle se střídaly s obdobími nenávisti a útěků jednoho či druhého. Neumannova záliba v alkoholu a milostných avantýrách je známa, kniha však odhaluje i jeho složitou povahu a hrubiánství. Božena se z nesnesitelného vztahu pokusila dvakrát uniknout – s Neumannovými slavnými souputníky, literáty Olbrachtem a Těsnohlídkem.

Memoáry zachycují – často ve skandálních souvislostech – celou řadu osobností: bratry Čapkovy jako plagiátory a kariéristy, Tomana jako pobudu, Majerovou jako záletnici i mnohé další…

Knihu lze číst různě – jako „drby“ o slavných, kapitoly z dějin české literatury, román o nelehkém ženském údělu i feministický pamflet vyrovnávající si účty se světem mužů. Není divu, že v době svého vzniku byla nepublikovatelná.

 

Byla jsem ženou slavného muže

Autorka: Božena Neumannová

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-422-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Byla jsem ženou slavného muže vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Proč jsem napsala svoje vzpomínky

Už je to v titulu: Byla jsem ženou slavného muže. A toho muže jsem velmi milovala i – nenáviděla. Milovala jsem ho pro jeho ušlechtilé a krásné myšlenky, které byly v něm a které házel na papír, a nenáviděla ho proto, že pro život mu z nich tak málo zbylo. Moje vzpomínky jsou de profundis psány pro nikoho a pro všechny. Dnes pro nikoho, později, v budoucnu, snad pro všechny, pro všechny ty, kdož se budou zajímat o psychologický rozbor jeho bouřlivého ducha. Mohly-li se o geniálních lidech napsat (například o Boženě Němcové, o Lvu Tolstém aj.) i nevýhodné pravdy, proč by se nemohlo napsat o S. K. Neumannovi, že nebyl jen tvůrcem, geniálním člověkem, ale že byl také jen pouhým člověkem, v němž dřímaly všechny temné instinkty divokého zvířete, jež konečně proudí v žilách všech lidí? (str. 7)

Zaujal vás výňatek? Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Božena Neumannová (1882–1967) byla spisovatelka a kulturní pracovnice, přispívala do dobového tisku články o literatuře a životním stylu, vydala několik knih. Její vzpomínky na S. K. Neumanna vznikly v padesátých letech jako součást autobiografické trilogie, nemohly však oficiálně vyjít.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeByla jsem ženou slavného muže

Neumannová, Božena

Host, 2015

Napsat komentář