Jak přežít? Děti z nakladatelství Šulc-Švarc vám poradí.

jak prezit
Pod pojmem „dětský autor“ si každý jistě představí dospělého spisovatele věnujícího se dětské literatuře. V nakladatelství Šulc-Švarc se však rozhodli vzít tento pojem doslova a výsledkem je příručka, v níž věk autorů nepřesahuje deseti let. A je na co se těšit.

Jak přežít je příručkou pro dospělé. Je plná mouder a rad pro přežití pro ty, kdo se zrovna nacházejí ve více či méně prekérní situaci. Potřebujete vyletět do vesmíru? Prý si stačí hodně prdnout. Není to však zaručené. Potkáte-li v moři dva spojené žraloky, můžete být v klidu. Jsou totiž zamilovaní a neublíží vám. Nic z toho nedává smysl? Ale vždyť to přece nevadí.

Iniciátorky knihy s Petrou Hřebíčkovou.

Iniciátorky knihy s Petrou Hřebíčkovou.

Za vznikem této půvabné publikace stojí Sylva Vespalcová s kamarádkou Petrou. Manažerka Petra, nejlepší kamarádka Sylvy, učitelky v mateřské škole, odjela do Ameriky. Vůbec se jí tam nelíbilo a bylo jí tam nějak smutno. Psala proto své kamarádce Sylvě o rady, jak to tam přežít. Sylva si po čase už sama nevěděla rady, a tak požádala o pomoc děti ve školce. Jak je známo, děti si totiž ví rady se vším. V závěru se ukázalo, že jsou rady tak dobré, že by byla škoda, aby se jimi řídila jen jedna Petra. Ke spolupráci pozvaly ještě jednu Petru, aby to všechno taky nakreslila.

Samozřejmě nebudeme mluvit jen o iniciátorkách projektu, ale také o jeho autorech. Váš život teď bude výrazně lepší díky radám z pera Míši, Kristýnky, Natálky B., Olíka, Toma, Kačky, Anhelinky, Aničky K., Daníka F. a mnohých dalších.

jak-prezit

Čtyři zástupci četného autorského kolektivu Móňa, Davča, Fany a Martínek se dostavili ke křtu a následné autogramiádě do Paláce Luxor. Jednalo se o pompézní akci plnou lentilek, fotokoutků a především roztomilosti. Jejich první spisovatelský počin jim přišla pokřtít herečka Petra Hřebíčková. Kniha byla pokřtěna jak jinak než právě lentilkami. Tým netradičních autorů po sesbírání lentilek usedl ke stolu, aby přítomným podepsal knihu. Všichni svůj podpis trénovali, někteří dokonce úplně poprvé. Nejmladší Fany však odvedl práci  ostříleného spisovatele a předčil lecjakého profesionála.

Za zmínku také stojí, že kniha vznikala přes dva roky a podílelo se na ní čtyřicet dětí. I přesto se nejedná o dětskou knihu, neboť děti se jejímu obsahu nesmějí. Vše, co kniha obsahuje, je pro děti samozřejmé. Křest je vstupní branou do nového, knižního života. Do nového života popřála Petra publikaci, aby s ní nikdo nezažil nudu. Sudička Sylva popřála knize hodně štěstí. Kdyby děti řídily svět, bylo by vše prý jednodušší a krásnější, a přesně o tom je zmíněná knížka.

Co na knížku říkají samotní autoři? Móňa poradila čtenářům, že kdyby se náhodou ocitli v černé díře, měli by se vystřelit katapultem nahoru. Rada prý Fany, spoluautor knihyzaručeně pomáhá. Knížka se jí psala dobře a moc ráda by ještě nějakou napsala.

Ocitnete-li se ve svízelné situaci, či prostě jen v šedé rutině dospělého života, určitě sáhněte po této pestrobarevné, kouzelné knížečce, která vám zajisté svou naivitou a dobrosrdečností vykouzlí úsměv na rtech.


šulc švarc

Nakladatelství Šulc-Švarc působí nepřetržitě na knižním trhu od roku 1991. V 90. letech vydalo více než dvě desítky překladů, ale od začátku se soustředilo na spolupráci s českými spisovateli. Do konce roku 2013 vydalo nakladatelství přes 250 původních děl českých autorů. Celkový počet vydaných publikací již přesáhl číslo 500. To celkově představuje přibližně 4 miliony výtisků. Vydává především krásnou literaturu (romány, prózy, poezii), vedle ní knihy pro děti a mládež a v nezanedbatelném počtu také věcnou literaturu. Ke kmenovým autorům nakladatelství patří Ludmila Vaňková, Magda Váňová, Jiří Žáček, Zdena Frýbová, Pavel Frýbort, Karel Štorkán, Ota Ulč, Jan Šmíd, Miloslav Šimek, Jiří S. Kupka či Helena Longinová.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak přežít v kostce

Vespalcová / Bartoňková / dětský kolektiv

Šulc-Švarc, 2015

Napsat komentář