Další knižní počin Karolíny Kamberské je na světě a je celý o štěstí

karolina-kamberska
Máte rádi českou kuchyni, ale dochází vám inspirace? Zaujal vás pořad mladé maminky Karolíny Kamberské, ale nestíháte vařit podle televize? Pak by se vám mohla hodit kuchařka, kterou autorka křtem nedávno uvedla do knižního světa.

Kniha Karolína, domácí kuchařka s podtitulem Štěstí z kuchyně navazuje na první díl, jenž zaznamenal obrovský úspěch mezi čtenáři.  Obě knihy se taktéž váží na stejnojmenný úspěšný televizní pořad, o kterém toho asi nejvíce ví jeho režisér Pavel Nosek, který na křest zmíněné publikace do Paláce Luxor také zavítal. Došlo i na slovo producenta Petra Soukupa, jenž se podílel nejen na chodu zmíněné kuchařské show, ale také na vydání této kuchařky.

Za knihou ale samozřejmě nestojí jen tři lidé. Svou práci v NOW Productions odvedl také tým fotografů, designerů a grafiků. Pořad a kniha jsou však pro tento tým spojenými nádobami. Koncept vychází z toho, že pan režisér hledal „Karolínu, kuchařku“, která se nejvíce podobá mámě od rodiny, která právě kouká na televizní obrazovku. Při tvorbě scénáře se především klade důraz na suroviny, které mohou být nalezeny v supermarketu či v naší spíži.

Petr Soukup, producent pořadu.

Petr Soukup, producent pořadu.

Často se také Karolína Kamberská zabývá pokrmy, které už v nějaké verzi známe například z dětství. Jak autorka přiznala, po několik let sbírala recepty a sama si vytvářela vlastní kuchařku. Tu našla recept v časopise, tu našla jiný v nějaké kuchařce. Mnoho receptů pochází i od kamarádek. Jak pořad Karolína, domácí kuchařka, tak obě gastronomické publikace vycházejí právě z těchto receptů, které sympatická černovláska stihla sesbírat.

Snadno by se mohlo zdát, že obě kuchařky budou velmi podobné a že v nich najdete stejné pokrmy. Je tomu tak?

Podobné jsou si v tom, že stále vycházejí z konceptu, který zahrnuje recepty mnou sesbírané a mnou milované. Vycházejí z české či středoevropské tradice. Jedná se o jídla, která mám osvědčená. Nás to pořad baví tímhle způsobem zpracovávat. Ta druhá je možná trošku jiná v tom, že se v ní snažím zaměřit na jídla, která přinášejí pocit blaha, například když je venku ošklivé počasí a my se potřebujeme něčím potěšit. Už proto ten její název.

Vaří se doma stejně jako při natáčení? Rozhodně ne. Karolína doma totiž nic neváží a vše odměřuje od oka, za což by jí diváci a čtenáři asi nepoděkovali. Ale právě díky tomuto odměřování se často v televizi objevují recepty, které kuchařka a blogerka zcela tradičně doma vaří a má je tak zažité. K nervozitě při natáčení přispívá, že je autorka neustále pod dohledem pana režiséra, což již několikrát vedlo k úrazům. Zakrýt řeznou ránu na prstu však není až tak snadné, jak by se mohlo zdát, neboť je nutné ránu zamaskovat tak, aby si divák vůbec ničeho nevšiml. Pan režisér si nicméně nemůže svou svěřenkyni vynachválit.

Autorka s režisérem pořadu Pavlem Noskem.

Autorka s režisérem pořadu Pavlem Noskem.

U Kamberských se však nevaří jen pro televizní diváky, ale také pro tři děti, ze kterých zatím nevyrostly prvotřídní gurmáni, ale i tak začínají pochytávat kdejaké gastronomické návyky. Nejmladší syn si tak velmi často říká o „padesátku“. Nejedná se o prosbu o kapesné, ale o čokoládu s 50% obsahem kakaa. Hořkou „sedmdesátku“ jí maminka a „padesátku“ pak její šestiletý syn.

karolina-kucharkaJak mnozí přítomní na křtu i následné autogramiádě potvrdili, je radost si takové kuchařky kupovat nejen kvůli gastronomické inspiraci, ale také kvůli potěše oka, kterou mají na svědomí nádherné designové fotografie. Co se pořadu týče, ten je pro mnohé diváky leckdy jen pouhým lákadlem, při jehož sledování leckterému člověku začínají téměř téci sliny. Během dvaceti šesti minut je velmi těžké s Karolínou udržet krok ve vaření, protože těchto dvacet šest minut je samozřejmě produktem střihu a postprodukce. Pokud se vám tedy zachce zavařit si s gastronomickou novinářkou a písničkářkou, je pro vás jedna z jejích kuchařek zcela ideální volbou.


now-productions-logoNOW Productions úspěšně připravuje a realizuje projekty pro televizní vysílatele v tuzemsku i zahraničí, stejně jako zakázky pro korporátní klienty. Jedná se o produkční společnost zabývající se vývojem a výrobou původních televizních pořadů pro český i zahraniční trh, stejně tak i adaptací a produkcí mezinárodních formátů pro tuzemské vysílatele. Zaměřuje se na oblast zábavy, reality a lifestyle pořadů i na přípravu a realizaci dramatické a dokumentární tvorby.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKarolína - Domácí kuchařka - Štěstí z kuchyně

Kamberská, Karolína

NOW Productions, 2015

Napsat komentář