Hasit jen v nouzi, zapalovat, kdy je potřeba

Petrov_JakUhasitDraciTlamy
Přemýšleli jste někdy o tom, zda a jaká mohou mít lesní zvířátka vánoční přání? A napadlo vás někdy, že stejně jako my toužíme porozumět jejich řeči, mohou si ony přát, aby jim ta naše nezněla jen jako nesourodý blábol? Michal Petrov odpovědi zná.

Nakladatelství No Limits uvedlo v říjnu 2015 novinku Michala Petrova pod názvem Jak uhasit dračí tlamy. Kniha je bohatě ilustrována Ivetou Autratovou.

Michal Petrov je zdánlivě autorem teprve posledních pár let. Jeho tištěnou prvotinou bylo psané zpracování inspirované jeho vlastním pořadem vyrobeným v rámci České televize pod stejným názvem: Retro – televizní pořad začal připravovat v roce 2008, knižní formy se pak projekt dočkal v roce 2013. První kniha nesla podtitul „Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu“ a ve stejném roce se dočkala i své limitované edice pod názvem RETRO ČS – limitovaná edice, jež byla doplněna hmotným dárkem ve formě klasické síťovky (pro mladší generaci: síťovaná taška). V letošním roce pak vyšlo pokračování pod názvem Retro ČS 2 – Jak jsem si to (u)žili za reálného socialismu.

Jak uhasit dračí tlamy je svým způsobem autorovou další prvotinou, protože jde o jeho první knihu pro děti. Jedná se o sérii roztomilých příběhů skupiny zvířátek, trpaslíků, víl i čarodějnice z jednoho útulného lesa. Mezi hlavní postavy patří Moudrá Sova, Kmotra Liška, Doktor Datel a jeho přítel Netopýr ze Sousedního lesa, dobrácký Medvěd, jenž vystupuje v roli lesního správce, parádivá Srnka, ale i klevetivá Veverka. Jak už jsme si řekli, nechybí pochopitelně ani trpaslíci a Květinová Víla, i její sestřenice, zprvu zlá čarodějnice. A pochopitelně, jak už sám název knihy naznačuje, ne nepodstatnou postavou je kouzelný sedmihlavý Drak Bonifác. Zvířátka i kouzelné bytosti spolu ruku v ruce řeší po sobě jdoucí sérii nepříjemností, ale díky moudrosti a ochotě svých druhů si s každou z nich dříve či později poradí.

Výrazným a nepřehlédnutelným prvkem titulu jsou bohaté ilustrace z dílny Ivety Autratové, jež není v tomto oboru žádným nováčkem. Z těch nejvýraznějších prací si připomeňme třeba právě letošní Doteky života Barbory Dvorecké nebo dětskou knihu Bílý tygr Lenky Rožnovské z roku 2013, případně Statečná lvíčata od stejné autorky a ze stejného roku. Krásně barevné obrázky pokrývají většinu ze stostránkové knihy, některé jako celostránkové, jiné jen jako vkusný doplněk textu. Dávají už tak příjemnému textu další lákavý rozměr a na rozdíl od jiných rádoby dětských knih, tady jdou s příběhem opravdu ruku v ruce.

Jak uhasit dračí tlamy Michala Petrova je oddechové čtení nejen pro děti, ale potěší určitě i rodiče. Koneckonců, dá se očekávat, že nejeden předškolák se bude na svých rodičích dožadovat četby, aby se dozvěděl, co ta krásně vymalovaná zvířátka a kouzelné postavičky prožívají za rozmarná dobrodružství, jak se vůbec jmenují, kde přesně bydlí, s kým se kdo kamarádí a co zajímavého jim, dětem, mohou o sobě prozradit. Ústy rodičů, perem Michala Petrova a štětcem Ivety Autratové. Dokonalá kniha z dokonalých zdrojů přednesená dokonalými ústy. To všechno může a jistě i ztělesňuje tato novinka z produkce nakladatelství No Limits.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak uhasit dračí tlamy

Petrov, Michal

No Limits, 2015

Napsat komentář