Za historií do minulých staletí

historic
Prozkoumejte události, které se odehrály v několika minulých stoletích. S pamětníky některých z nich se můžete potkat i dnes. A někteří se stali svědky tak silných událostí, že jejich zážitky vydaly na samostatnou knihu.

Loď Bounty se stala legendou, která se dočkala několika knižních i filmových zpracování. Ale jak to vlastně bylo doopravdy? Odpovědi se snaží ve Vzbouřencích a ztroskotancích nalézt Václav Králíček.

Když se kalné ráno 23. prosince 1787 vydala Bounty na cestu do Polynésie a následně měla pokračovat s nákladem chlebovníků do Karibiku, nikdo netušil a tím méně její velitel poručík William Bligh, že se do vlasti vrátí až za dva roky po strastiplné cestě v záchranném člunu a bez své lodě, na které se mu vzbouří posádka. O tři roky později vyplula na moře fregata Pandora pod velením kapitána Edwarda Edwardse, tentokrát s úkolem pochytat a přivézt do vlasti všechny vzbouřence k řádnému potrestání. Ani on netušil, že přijde při ztroskotání o svou loď, podnikne dlouhou cestu v záchranných člunech a domovský Portsmouth uvidí až o rok později.

Vzbouřenci a ztroskotanci

Autor: Václav Králíček

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 133×205 mm
ISBN: 978-80-7425-272-3
Doporučená cena: 169 Kč

 

Když se v dáli ztrácel přetížený člun s nepatrným množstvím zásob, které by za normálních okolností vydržely osazenstvu tak na pět dní, nikdo na palubě HMAV Bounty by na jejich životy nevsadil snad ani penny. Začala neuvěřitelná anabáze malé skupinky mužů v otevřeném člunu pod velením pětatřicetiletého poručíka, který měl k dispozici jen jedny staré hodinky, malý kompas a fenomenální navigátorskou paměť. To, že dokázal urazit přes 3600 námořních mil neznámým oceánem, z toho takřka polovinu cesty v bouřích, chladu a zimě, vzbuzuje obdiv dodnes.

Knihu Vzbouřenci a ztroskotanci vydalo nakladatelství Epocha.

————————————————

Jak sladký a bezstarostný život může být ve střední Evropě, si dokonale uvědomíte po přečtení knihy Podat ruku ďáblovi od autora Roméo Dallaire. Díky svému povolání se stal přímým účastníkem genocidy, která od dob druhé světové války neměla ve světě obdoby.

Kniha Podat ruku ďáblovi je autentickým svědectvím o jedné z nejhorších genocid 20. století.
V červenci roku 1993 se stal generál Roméo Dallaire velitelem mírové mise UNAMIR ve Rwandě.
Snažil se o stabilizaci násilím zmítané a etnicky rozdělené africké země a marně varoval mezinárodní společenství o chystaných masakrech.
Když v dubnu 1994 propukla genocida, během níž bylo za zhruba sto dní brutálně zavražděno více než 800 000 lidí, dostal rozkaz nezasahovat a stáhnout mírové jednotky ze země.
Dallaire však neuposlechl a s malým kontingentem vojáků a neozbrojených vojenských pozorovatelů ve Rwandě zůstal.
Společně pak dokázali zachránit několik desítek tisíc lidských životů. Dallaire líčí den po dni okolnosti přípravy celé mise, její nasazení, průběh i její tragické vyústění.
Popisuje situaci ve Rwandě i na mezinárodní scéně, jednání politiků, diplomatů a vojáků, ale i „obyčejný“ život v nelidských podmínkách.
Kniha je strhujícím příběhem nezměrné krutosti, politické licoměrnosti, ale i obětavosti a hrdinství v nejlepším slova smyslu.

Podat ruku ďáblovi

Autor: Roméo Dallaire
Přeložili: Jiří Nedvěd, Jan Šindelka

Počet stran: 504
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-87580-81-3
Doporučená cena: 388 Kč

 

Knihu Podat ruku ďáblovi vydalo nakladatelství Malvern.

————————————————

Politické procesy padesátých let 20. století… Každému z nás se vybaví Milada Horáková a Heliodor Píka, ale odsouzených na základě vykonstruovaných důkazů bylo mnohem víc. Roman Cílek pátrá po konkrétních příbězích v knize Běda tomu, kdo vyčnívá z řady.

Jak snadné (a především pohodlné) je zapomínat – a jak nezdravé je to pro duši národa! Kniha zkušeného autora literatury faktu Romana Cílka nás strhujícím vypravěčským způsobem vrací do poúnorových časů, kdy kralovalo bezpráví. Poodhrnuje oponu času a na konkrétních příbězích, týkajících se v roli obětí především hrdinů předchozího protifašistického odboje a válečného dění, nám přibližuje dobu vykonstruovaných procesů, účelové msty, trýzněním získaných výpovědí, agentů-provokatérů, mocí posedlých jedinců a zlovolných hrátek s lidskými osudy. Autor se tomuto tématu věnuje již řadu desetiletí, prostudoval donedávna tajné archivy, setkal se u nás i v zahraničí s desítkami pamětníků – ať už obětí, nebo strůjců poúnorových zločinů (z nichž některé tento obludný systém posléze též semlel) – a získal také unikátní obrazový materiál. Díky tomu všemu předkládá čtenářům autentický obraz doby, jejíž návrat nesmíme dovolit, protože bychom tím zradili sami sebe a naše předky.
Právě v této autentičnosti a důrazu na lidské osudy a pohnutky (byť ty by někdy mohly být označeny spíše za nelidské) tkví hlavní hodnota této knihy. Jejím vydáním bychom chtěli vzdát skromnou poctu těm, kteří se nedali do služeb zla či se před ním nesklonili.

Běda tomu, kdo vyčnívá z řady

Autor: Roman Cílek

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 148×207 mm
ISBN: 978-80-7475-099-1
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Běda tomu, kdo vyčnívá z řady vydalo nakladatelství Čas.

Jak decentně řečeno! Z dalších svědectví víme, co to znamenalo. Nevytápěná sklepní cela s mrazem ojíněnými stěnami, nedostatečné oblečení a stálá tma, přesolené jídlo a odpírání vody, rozbití zad, hýždí a chodidel gumovým obuškem… Ne-li peklo, tedy aspoň očistec si Josef Toufar ve Valdicích prožil. Když ho konečně zlomili a v noci na pátek 24. února tajně dovezli do Číhoště, aby tam před kameramanem z StB „rekonstruoval svůj čin“, byla to již jen kulhající a zhroucená troska člověka.
Podívejte se na obsáhlou ukázku z knihy.

————————————————

Druhá světová válka vyprodukovala řadu padouchů i hrdinů, ale hrdinných žen už podstatně méně. Začtěte se v knize Billa Yenneho do životopisu jedné z mála – Bílé růže se Stalingradu – elitní pilotky sovětské armády.

Přezdívka Bílá růže ze Stalingradu patřila ruské stíhací pilotky Lidiji Vladimirovně Litvjakové, která byla leteckým esem i podle mužských měřítek a vůbec nejlepší stíhačkou všech dob. Stala se vycházející hvězdou sovětského letectva a za jejích začátků se jí v bojích nad Stalingradem podařilo sestřelit pět německých strojů. Oproti rozšířené představě byla také vůbec první ženou, která německý letoun sestřelila. Nakonec dosáhla během šedesáti šesti bojových letů nejméně dvanácti ověřených vítězství.
Kniha popisuje její osudy od narození ve Stalinově Rusku, přes smrt otce, který byl během čistek na konci třicátých let zatčen a poté zastřelen, její prvotní výcvik v aeroklubech, instruktorskou dráhu, až k detailním popisům účasti v bojích, zpočátku v ženském leteckém stíhacím pluku, posléze v ryze mužských stíhacích plucích.
Osud Litvjakové byl zvláštní i po smrti: Při jedné akci zmizela a byla prohlášena za nezvěstnou, aby se poté vyrojily pověsti o její spolupráci s Němci. Až v roce 1979 byly objeveny její ostatky a bylo potvrzeno, že zahynula v bojové akci – teprve v roce 1990 obdržela in memoriam titul Hrdiny Sovětského svazu, na který byla navržena už za války.

Bílá růže ze Stalingradu

Autor: Bill Yenne
Přeložil: Jan Krist

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 145×216 mm
ISBN: 978-80-204-3309-1
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Bílá růže ze Stalingradu vydalo nakladatelství Mladá fronta.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete nejen tyto knihy.

Které z historických období je pro vás nejzajímavější? O jakých historických událostech čtete nejraději?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVzbouřenci a ztroskotanci
Drama Bounty a Pandory

Králíček, Václav

Epocha, 2015

zobrazit info o knizePodat ruku ďáblovi
Příběh poslední genocidy 20. století

Dallaire, Roméo

Malvern, 2014

zobrazit info o knizeBěda tomu, kdo vyčnívá z řady
1948 – 1953: pohled do zákulisí politických zločinů

Cílek, Roman

Čas, 2015

zobrazit info o knizeBílá růže ze Stalingradu
Doba a skutečný životní příběh Lidije Vladimirovny Litvjakové, největšího ženského leteckého esa všech dob

Yenne, Bill

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář