Dystopie hudebního průmyslu Olivera Buriana

usvit-nahled
Jaké panují poměry na hudebním trhu? Jak se vyvíjel hudební průmysl v průběhu posledních desítek let? Prostřednictvím beletrie nám to humorně vylíčí Oliver Burian ve své nové knize, jejíž název i obálka jako by vypadly ze světa „young adult“.

Produkční a distribuční firmy trpí pod návalem pirátských podniků.  Zachvácena je jimi celá Evropa a trh už není zatopen jen pirátskými kopiemi, ale také formáty typu MP3 či MP4. Díky těmto formátům se data přenáší skrze servery do počítačů, tabletů, telefonů a dalších chytrých zařízení.

Jak už to tak bývá, krádež dat není viděna jako opovrženíhodná záležitost, ale jako obdivuhodný čin. Nelegální hudba se tak neovladatelně šíří a ničí kariéry nejen vrcholných ředitelů a manažerů, ale také obyčejných, řadových zaměstnanců, již si v hudebním průmyslu našli své místo.

 

První část trilogie z hudebního byznysu, jakýsi deník doby. Hrdina prožívá celý vývojový proces hudebního trhu od roku 1989 až po současnost. Všechna jeho úskalí, radosti i strasti. Bojuje svůj soukromý život s úspěchy i prohrami, stejně jako s úspěchy a prohrami v branži, která se stala jeho osudem.

Není to lehký boj, ale i když často „teče krev“, je taky spousta legrace a vzácných momentů, které stojí za to žít. Příběh čerpá ze skutečných událostí, ale ne všechny postavy jsou fiktivní. Popisuje, jak vznikaly gramofonové firmy, jak se zakládaly a krachovaly distribuční společnosti, jak se rodily kariéry a bohatství lidí, kteří měli štěstí a mohli se svézt na tom úžasném kolotoči. Jak žili a co život v tom prostředí obnášel. Dočtete se o přátelství, láskách, sexu, „chlastačkách“, křivárnách a všem ostatním co byznys spojený s prodeji zvukových nosičů přinášel a možná stále přináší.
Nečekejte tvrdá fakta. Jde přece o zábavu.
There is no business like showbusiness!

Ukradený content se stává módním aspektem popkultury. Kdo umí ukrást cokoli, netěší se opovržení, ale obdivu a úctě. Nelegální hudba se šíří silou tsunami a drtí nejen existence špičkových manažerů, ale i „mravenečků“ všeho druhu, kteří v branži nalezli zdroj obživy. Přestože Protipirátská sekce IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) a Protipirátská Unie dělají, co mohou, zdá se to být předem ztracený boj. Mnohé nadnárodní korporáty či soukromé firmy na českém trhu zavírají své kanceláře, krachují, nebo se transformují do skromné podoby. Zoufale rvou poslední kousky masa z té ohlodané kosti a vedou mezi sebou nelítostný boj o přežití. Manažeři, dle filosofie KDD (každý den dobrý), se snaží udržet svá místa za jakoukoli cenu a vymýšlejí nemyslitelné, aby prodloužili agonii branže. Český trh hudby se propadá z téměř dvou miliard v roce 2001 na pouhých dvě stě třicet milionů v roce 2013. Stále se jedná o velký balík peněz, o který stojí za to se porvat na život a na smrt.
Jak to dopadne, dnes nikdo neví. Kdy se pokles zastaví? Už je hudební trh na samém dně?

 

Úsvit

Soumrak nosičů 1

Autor: Oliver Burian

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-87654-16-3
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Úsvit – Soumrak nosičů 1 vydalo nakladatelství JaS.

Oliver Burian

(*13. 3. 1954) prožil dětství na Letné. Vyrůstal v činžáku, v němž bydlel František Hrubín, který mu dal k dispozici svou rozsáhlou knihovnu obsahující díla běžně nedostupná, a tím v něm probudil jeho mimořádný zájem o literaturu. V roce 1992 nastoupil do Bontonu jako ředitel distribuce, stal se viceprezidentem společnosti se zaměřením na maloobchod a distribuci, následně byl spolumajitelem a ředitelem distribuční společnosti Panther. Stálý pokles prodeje fyzických nosičů způsobil, že tuto branži opustil a věnuje se nyní konzultační činnosti a literární tvorbě. Jeho prvotinou jsou Povídky toaletní, ve kterých již představil hrdinu současné trilogie, jejíž první díl máte právě v ruce. Po vydání první knihy se stal i úspěšným blogerem.

Zdroj informací: TZ nakladatelství JaS


Nakladatelství JaS se zaměřuje na českou beletrii pro čtenáře od tří do sta let. Nevyhýbá se ani literatuře přicházející ze zahraničí. Vydává knížky začínajícím autorům i díla, na která se trošku zapomnělo a je zaměřeno především na původní literaturu. Nakladatelství si klade za cíl vydávat knížky začínajícím autorům a má v plánu do deseti titulů ročně.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚsvit – Soumrak nosičů 1

Burian, Oliver

JaS, 2015

Napsat komentář