Literární díla klasických českých autorů

Hrabal spisy_Jsme v nebi
Dnešní knižní tipy přinášejí díla dvou velikánů české literatury, Bohumila Hrabala a Ludvíka Vaculíka. Obohaťte své znalosti ze školních let o nové poznatky z jejich života i tvorby.

Po druhé várce Hrabalových spisů s názvem Povídky přichází třetí spisy s podtitulem Novely. To znamená, že se vám nabízí možnost přečíst si nově ty nejznámější příběhy, jako jsou například zfilmované Ostře sledované vlaky a Postřižiny. Nakladatelství Mladá fronta brzy vydá i čtvrtý svazek Hrabalových spisů – Prózy, kde najdete Slavnosti sněženek, Krasosmutnění a mnohé další texty.

 

Spisy 3 – novely

Autor: Bohumil Hrabal
Editoři: Václav Kadlec, Jiří Pelán
Počet stran: 492
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-204-3336-7
Doporučená cena: 699 Kč

 

Knihu Spisy 3 – novely vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Třetí svazek Hrabalova díla obsahuje autorovy nejznámější novely, tedy Taneční hodiny pro starší a pokročilé, Ostře sledované vlaky, Postřižiny, Městečko, kde se zastavil čas, Něžný barbar, Obsluhoval jsem anglického krále a Příliš hlučná samota. Koncepce nového souboru Hrabalových textů vychází ze skutečnosti, že jeho Sebrané spisy (SSBH) jsou již k dispozici, a to v podobě 19 svazků, jež vydala Pražská imaginace v letech 1992–1997. Nová řada tyto Sebrané spisy nenahrazuje, ale textologicky z nich čerpá a odvolává se na ně. Jejím cílem je předložit hrabalovský „kánon“, základní a reprezentativní podobu autorova literárního odkazu a jeho recepce.

 

Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal - zdroj WikiMediaBohumil Hrabal patří mezi nejvýznamnější české spisovatele 20. století. Narodil se v roce 1914 v Brně, ale kvůli vysokoškolskému studiu na Právnické fakultě UK se přestěhoval do Prahy. Za druhé světové války vystřídal mnoho profesí (úředník, traťový dělník, výpravčí) a získané zkušenosti později často využíval ve svých románech. Přestože psal už od vysokoškolských studií, jeho první kniha mu vyšla až v roce 1963 – Perlička na dně. V rychlém sledu pak následovali Pábitelé, Taneční hodiny pro starší apokročilé a Ostře sledované vlaky. Přestože mu po roce 1968 nebylo dovoleno publikovat, se psaním pokračoval a v sedmdesátých letech tak mohl vzniknout jeho nejzásadnější román – Příliš hlučná samota. Bohumil Hrabal zemřel v roce 1997 v Praze. Jeho dílo bylo mnohokrát zfilmováno – snímek Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela dokonce v roce 1967 vyhrál Oscara.

O životě tohoto slavného autora se můžete více dočíst v jeho medailonku, který najdete přímo na našem webu. Také si můžete přečíst recenzi jedné z jeho biografií.
Zdroj fotografie: wikimedia

————————————————

Při jméně Ludvíka Vaculíka se mnohým z nás zřejmě vybaví jeho kniha Český snář, která se často objevuje na seznamu povinné četby k maturitě. Možná se vám dosud dařilo úspěšně se tomuto titulu vyhýbat. Čemu byste se ale rozhodně vyhnout neměli, je autorova poslední kniha Jsme v nebi. Byla by to velká škoda!

 

Jsme v nebi

Autor: Ludvík Vaculík

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 153×214 mm
ISBN: 978-80-7363-717-0
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Jsme v nebi vydalo nakladatelství Dokořán.

Jsme v nebi je poslední kniha Ludvíka Vaculíka. Jeho fejetony patří k nejpozoruhodnějším jevům české literatury 20. století a ne náhodou bývají přirovnávány k fejetonům Karla Čapka. Stejně jako Čapkovi sloužily i Vaculíkovi tyto krátké literární útvary k tomu, aby se pravidelně vyslovoval k aktuálním událostem, aby promlouval k záležitostem zdánlivě nicotným i světodějným a aby mu záležitosti velké i malé, osobní i obecné byly záminkou k zamyšlení, k hlásání svých názorů na společenské dění. „S citlivostí, jíž bývá obdařena jen mimořádná osobnost, stručně, vtipně a zajímavě Vaculík ve svých fejetonech nachází a pojmenovává příčiny chorob, jež rozežírají tělo i duši naší společnosti, brilantním literárním stylem, který u nás od dob K. Čapka nemá obdoby, vede zápas o normálního člověka a jeho důstojný, smysluplný život,“ napsal kdysi výstižně Ivan Klíma a platí to dodnes.

 

Ukázka z knihy

Až umřu, ať je to jenom oznámeno. Žádné veřejné orace si nepřeju. Katolický pohřeb budu mít na rodném hřbitově v Brumově. Paní učitelka Svatoňová nám drží místo v hrobě č. 55. Je to pěkné místo, odkud je pěkný výhled, zvláště když se trochu vysedne. Masaříka mám s muzikou zamluveného, ale teď nevím, jestli mě nepředběhl. Tedy domluvte se s tím, kdo tu kapelu teď vede. Na náhrobní kámen od Otmara Olivy z Velehradu jsem si vymyslel nápis: „Byl jsem tu a možná  zas přijdu.“ Chtěl jsem tím vyjádřit návratnost života z téže hmoty, případně i nesmrtelnost duše. Mé ženě Marii se to zdálo trochu domýšlivé, tedy se jí zeptejte, co si o tom myslí teď. O ten obřad prosím toho z katolických kněží, koho to potěší: bude-li naživu Jarda Vinklárek, tedy ten. Bylo by mi ovšem ctí, kdyby to udělal farář brumovský.

Nechci, aby se po mně něco pojmenovávalo. Narodil jsem se v Pluskalově ulici na Žabinci v Brumově, žil potom v ulici, která se jmenuje Poláchova. Mám ještě, to je pravda, jednu starou jamu na Řehonůřce, kde jsem pásal.

S tím, co jsem napsal, jsem spokojený, kritika i čtenáři to dost oceňují, ale já to nikdy nečtu. Zdá se mi, že napsáním jsem si cosi vyřídil, a hotovo. Psal jsem kvůli sobě, ne kvůli čtenářům. (str. 7)

 

Ludvík Vaculík

Ludvík Vaculík (1926–2015), spisovatel a novinář, patřil k nejvýraznějším autorům novodobé české literatury. Debutoval začátkem 60. let 20. století, v 70. a 80. letech jeho knihy nesměly vycházet; byl signatářem Charty 77, založil samizdatové nakladatelství Edice Petlice a významně se podílel na šíření neoficiální literatury. Znovu začal být vydáván v 90. letech. Významnou složku jeho díla tvoří fejetonistická tvorba. V Lidových novinách tiskl od roku 1989 každé úterý fejeton v rubrice Poslední slovo. Jejich výběr z let 1989–2001, který bezprostředně navazoval na knížky Jaro je tady a Srpnový rok (fejetony 1981–1989), vyšel pod stejnojmenným názvem v roce 2002. V dalším svazku Dřevěná mysl byly zahrnuty fejetony z let 2002–2008, v knize Říp nevybuchl pak texty z let 2008–2012. Současný, poslední svazek shrnuje všechny fejetony let 2012–2015. Přečtěte si více o životě i díle Ludvíka Vaculíka v našem článku.
Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete mnoho zajímavých knih.

Která z dnes představených knih vás zaujala? Napište nám svůj názor
v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpisy 3 – novely

Hrabal, Bohumil

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeJsme v nebi

Vaculík, Ludvík

Dokořán, 2015

Napsat komentář