Vyhrajte výjimečný autobiografický román

Vypadni-z-myho-zivota-perex
Román, který je neobyčejný stejně jako jeho autorka Marta Davouze, vrací čtenáře do vzpomínek na 50. léta minulého století a provede jej až do dnešních dnů. Název už možná budete znát, protože příběh vychází ze stejnojmenné novely.

Zásadní životní rozhodnutí

Román vychází ze stejnojmenné novely vydané v roce 2004. Spisovatelka se tu s nadhledem vrací k událostem, které ji přiměly učinit zásadní životní rozhodnutí a ukončit v pozdním věku několik desetiletí trvající manželství. Kromě závěrečných částí se děj románu odehrává v Praze. Začíná nostalgickými vzpomínkami na dětství a na romantické dívčí sny, které se pak překvapivě naplnily ve druhém manželství.

Přínosem tohoto románu je jeho existenciální rozměr. Mistrná líčení každodennosti v době normalizace, sarkastický přístup k listopadovému vítězství i vlastní příběh lásky, přátelství a zrady jako by tvořily pouhou kulisu. Přes veškerou upřímnost jdoucí až do detailů milostného života zůstává totiž podstatná snaha o překonání lidské osamělosti, o nalezení smyslu životní pouti. Mnohé se tu dovídáme i o známých osobnostech.

Kniha je stejně výjimečná jako autorka sama.

 

Vypadni z mýho života!

Autorka: Marta Davouze

Vydalo: nakladatelství Mladá fronta
Počet stran: 264
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 10/2015
ISBN: 978-80-204-3845-4

Přečtěte si více o knize Vypadni z mýho života!, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Mladá fronta.

Nakladatelství Mladá fronta bylo založeno již v roce 1945 a v současné době se právem řadí mezi největší a nejúspěšnější vydavatelské domy v České republice. Své dobré jméno staví nejen na mnohaletých zkušenostech, ale hlavně na profesionalitě, odbornosti a dynamickém růstu. Tomu logicky odpovídá i pestré portfolio titulů, které vydává.

 

Ukázka z knihy

Nálada v zemi byla směsí pokrytectví a podivného švejkovství. Možná se tak dělo i za německého protektorátu. Ponurá realita vzbuzuje v lidech sebezáchovné pudy, mezi něž patří uchování smyslu pro humor. V roce 1989 jako by anekdotám někdo zaťal tipec. Kolik jich jen oproti tomu vzniklo za normalizace! Ano, ta doba v sobě měla zcela zvláštní druh humoru, byť na hony vzdáleného všemu, co je obecně za humor považováno. Nebyl to černý humor ani švejkovství v pravém slova smyslu, a stejně jako nelze vysvětlit, proč Němec, jemuž vyprávíte anglicky židovskou anekdotu, se směje, zatímco Angličan nikoli, nelze vysvětlit, proč se jen člověk z takzvaného východního bloku zasměje při docela kratičké a zdánlivě bezvýznamné scéně z Mistra a Markéty Michaila Bulgakova:
„Jednu minerálku,“ požádal Berlioz.
„Minerálka není,“ odsekla bůhvíproč uraženě prodavačka.
Už to, že se lidé domlouvali konotacemi a narážkami a že ty až sofistikované narážky obsahovaly nejen výsměch utlačitelům, ale i sobě samým, bylo specifickým úkazem podvědomé vůle nedat se úplně zlomit. Šlo o humor zašifrovaný a určený pouze zasvěceným, který nejen nelze přeložit do cizího jazyka, ale ani zpětně pochopit z dnešního hlediska. Všechno bylo jaksi náhradní, dokonce i milostné vztahy. (str. 125)

 

Vyhrajte knihu Vypadni z mýho života!

V roce 2004 vyšla pod stejným názvem novela, o které Marta Davouze říká, že na rozdíl od jejích dalších knih Dům v Bretani a Zrcadlení za moc nestála. Po letech se proto s časovým odstupem vrátila nejen k tématu, ale i titulu. Hlavní linie příběhu zůstala stejná, takže se děj točí okolo milostných vztahů, života po boku bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného a naplněných romantických snů z dospívání. A mezi tím vším se proplétají osudy dalších lidí z autorčina okolí, rodiny a přátel od začátku padesátých let, přes dobu normalizace a roku 1989 až do současnosti. Přečtěte si místy smutný, někdy i humorný a především pravdivý příběh o odvaze a splněných snech.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Mladá fronta vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Vypadni z mýho života! vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Vypadni z mýho života!
probíhá od 20. října do 2. listopadu 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Vypadni z mýho života!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVypadni z mýho života!

Davouze, Marta

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář