Vyhrajte soubor článků od známé české publicistky

Zrcadleni-perex
To nejlepší za 25 let své publicistické a glosátorské kariéry shrnula Marta Davouze do jedné knihy. Najdete v ní mnoho fejetonů a esejů, které byly psány k aktuálnímu dění, i když dnes spíše připomínají pozapomenuté okamžiky společenského života.

 

Důležité momenty posledních 25 let

Zrcadleni-ukazkaKnížka přináší výbor článků, fejetonů a esejů, které autorka publikovala v českém tisku. S ironií a vtipem v nich komentuje vývoj společenského života od konce 80. let minulého století po současnost, přičemž reflektuje nejen kulturu, módu či mezilidské vztahy, ale také politické dění. Její kritické postřehy v této oblasti mnohdy byly jen dobovými aktualitami, glosami denního tisku, avšak v souboru představují mozaiku již pozapomenutých momentů, které jsme prožívali od sametové revoluce a někdy až nepříjemně ozřejmují souvislosti, jež si uvědomíme teprve při zpětném pohledu. Texty jsou doprovázeny výstižnými karikaturami mladého umělce tvořícího pod pseudonymem Pure Beauty.

 

Zrcadlení

Autorka: Marta Davouze

Vydalo: nakladatelství Mladá fronta
Ilustrace: Pure Beauty
Počet stran: 288
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 10/2014
ISBN: 978-80-204-3312-1

Přečtěte si více o knize Zrcadlení, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Mladá fronta. Můžete si také prohlédnout krátkou ukázku.

Nakladatelství Mladá fronta bylo založeno již v roce 1945 a v současné době se právem řadí mezi největší a nejúspěšnější vydavatelské domy v České republice. Své dobré jméno staví nejen na mnohaletých zkušenostech, ale hlavně na profesionalitě, odbornosti a dynamickém růstu. Tomu logicky odpovídá i pestré portfolio titulů, které vydává.

 

Ukázka z knihy

„Ale ne, já jen, že Hru s ohněm napsala už Marie Pujmanová.“
„Vážně? Ale tohle je jiná Hra s ohněm.“
„A tak. Podívejte, pane Králíčku…“
„Klidně mi říkejte Willy.“
„Podívejte, Willy, vezměme hned první dvě věty: V rohu místnosti sedel u stolu muž. I když byl muž v místnosti měl na hlavě do čela naražený klobouk.
Ve druhé větě vám chybí čárka, v první háček nad e. To je samozřejmě maličkost. Mnohem důležitější je, že v češtině neopakujeme podmět dvakrát za sebou, zvlášť když je tak evidentní jako tady. Také určení místa stačí zmínit jednou. Pochybný je i slovosled. Tím, že dáváte podmět na konec věty, kladete na něj důraz. Napíšete-li, že v rohu místnosti seděl muž, navozujete tím současně předpoklad, že uprostřed místnosti seděla – na rozdíl od toho – žena. Nebo dítě. (str. 27)

 

Vyhrajte knihu Zrcadlení

Soubor vybraných článků a fejetonů, kterými od konce 80. let minulého století komentovala známá publicistka aktuální dění, připomene čtenářům nejen doby dávno minulé, ale možná jim také poodhalí dosud neznámé souvislosti. Ty si totiž mnohdy poskládáme dohromady až po určité době a odstupu. Zkuste si i vy přečíst knihu Zrcadlení a pobavte se ironií a vtipem, kterým eseje jen hýří. Marta Davouze je totiž skutečnou mistryní svého oboru.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Mladá fronta vám navíc přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Zrcadlení vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Zrcadlení
probíhá od 20. prosince 2014 do 2. ledna 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Zrcadlení

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZrcadlení

Davouze, Marta

Mladá fronta, 2014

Napsat komentář