Čteme knihy NAHLAS!

cover photo audioknihy
Pokud nenacházíte v uspěchaném dni čas na klidnou chvilku s knihou, či vás samotná četba unavuje, pak jste již určitě nějakou dobu příznivcem alternativní „četby“ prostřednictvím audioknih. Poslech audioknih zažívá v našem kraji boom, během kterého vznikl i projekt NAHLAS!

Audio víkend konající se od pátku 9. října do neděle 11. října je první velkou domácí akcí zaměřenou na audioknihy, konající se pod záštitou společnosti OneHotBook, Českého rozhlasu a dalších. Akce si klade za cíl přiblížit novým zájemcům svět poslechu knih a stávajícím příznivcům mluveného slova představit dlouho očekávané podzimní tituly formou nosičů i nahrávek ke stažení. Jedním z hlavních úspěchů, který si mohou organizátoři akce připsat, je zdařilé vydání zvukové verze knihy Syn od uznávaného krále severských detektivek, Joa Nesbøho, ještě před uvedením její tištěné podoby.

Martin Pilař (nalevo), iniciátor projektu.

Martin Pilař (nalevo), iniciátor projektu.

Víkend 9. – 11. října 2015 tedy zaručeně potěší všechny české a slovenské příznivce audioknih. Jak se zmínil Martin Pilař, iniciátor projektu, pět vydavatelů spojilo své síly, aby uvedlo v pátek 9. října na trh jedenáct mimořádných novinek v rámci nového projektu Audioknihy NAHLAS! Kromě již zmíněného Nesbøho se můžeme těšit také na historickou detektivku Vlastimila Vondrušky či na psychologický thriller uznávané britské autorky Pauly Hawkins. Kromě jiného si projekt klade za cíl vyjít na audio trh s novinkami a sestavit tak nabídku tvořenou knihami audioknihyrůznorodých žánrů. Není tedy náhodou, že se na pultech objeví nosiče jak s klasikou, jakou je například kniha Patnáctiletý kapitán, tak s ryze současnou tvorbou, kterou zastupuje již zmíněná Dívka ve vlaku.

Audioknihám nedává vzniknout pouze nakladatel, ale také osobnosti, schovávající se za hlasy, které nám danou knihu předčítají. Nejen s nimi jsme se měli možnost sejít během úterního dopoledne v suterénní kavárně Paláce Adria, abychom se o projektu dozvěděli více ještě předtím, než bude spuštěn. Po bok Martina Pilaře usedl publicista a autor Miloš Čermák, herečky Petra Špalková a Jana Stryková a také Kateřina Konopásková z Radioservisu, která na tiskové konferenci zastupovala vydavatelství Českého rozhlasu.

První otázkou, která čtenáři přijde na mysl, bývá, proč se projekt soustředí na mluvené slovo namísto slova tištěného? Je to samozřejmě dáno dobou, ve které žijeme. Audioknihy jsou fenoménem naší doby, byť naslouchání mluvenému slovu nejspíše všichni známe už ze svých dětských let. K podstatě této víkendové akce se vyjádřil Martin Pilař následovně:

Myslím si, že audioknihy si rozhodně takovou akci zaslouží, aby se dostaly do širšího povědomí. Tu akci děláme především proto, aby se ta produkce vydavatelů vůbec dostala mezi lidi. Mělo by to tedy fungovat periodicky jednou nebo dvakrát do roka, když se zadaří. Nejedná se o jednorázovou akci, kterou je například jednodenní knižní čtvrtek, ale tento projekt je schválně rozložen na tři dny od pátku do neděle, aby ty audioknihy mohly být prezentovány naživo za účasti herců, hereček, případně i spisovatelů.

Než se dostaneme k samotným titulům a hercům, kteří k jejich četbě propůjčili své hlasy, bylo by nasnadě zmínit, kde všude může na knihy z této produkce čtenář narazit. Organizátoři akce doporučují sledovat webové stránky samotného projektu, kde bude aktualizován program a okolnosti celé akce. Vydavatelský tým prozatím zaregistroval zhruba 150 obchodů, které se do akce zapojily. Projekt si nicméně našel své místo i na Slovensku. Slovenská čtenářská komunita má o české mluvené slovo zájem a NAHLAS! představuje i jeden slovenský titul a to knihu Dominika Dána.

Jak již bylo řečeno, opodál nestálo ani vydavatelství Českého rozhlasu a v tomto jedinečném projektu je zastoupeno titulem Patnáctiletý kapitán, jemuž hlas propůjčil Kryštof Hádek.

Petra Špalková spolu s dvěma kolegyněmi dostala za úkol přenést slova strhujícího thrilleru Dívka ve vlaku ze stránek na hudební nosiče. Jak se herečce kniha líbila a byla při čtení této knihy napjatá stejně jako většina čtenářů?

Četla jsem to s velkým napětím, ano.  Je to velmi dobře napsané a je to takový ten druh knihy, kterou když čtete, tak prostě ty děti tak trochu zavřete do jiné místnosti, protože od toho nemůžete odejít. Je to velice návyková knížka, bez obav bych ji přirovnala k tvorbě Stiega Larssona.

Petra Špalková a Jana Stryková.

Petra Špalková a Jana Stryková.

Knize také nahrává fakt, že byla napsána ženou. Příběh je dělen do monologů tří postav a v tomto duchu je román i interpretován. Jedná se vždy o subjektivní vidění jedné ze tří hlavních ženských postav a muži tvoří spíše tu menšinovou část vedlejších postav, které známe divka-ve-vlakupouze zprostředkovaně z vyprávění. Je třeba dodat, že takových titulů není zatím na domácí, ani světové literární scéně příliš mnoho.

Hlas Jany Strykové je slyšet například v Klubíčku pohádek. Jsou zmíněné pohádky spíše zábavné, nebo naučné?

Jsou zábavné i naučné. Autorka má tendenci přistupovat k dětem naučně. V závěru je to taková rozverná show a určitě bych její tvorbu doporučila všem rodičům.

Na humorné vlně se nesl vstup Miloše Čermáka, publicisty, ale také autora, jenž si své povídky také namluvil. Přiznal, že při psaní si nepředříkává nahlas. Ke čtení nahlas se dostává až u hotového díla. Samozřejmě nevyhnutelně zjišťuje, že by nějaká místa rád přepsal, ale to je spíše otázka odstupu.

Já to namluvil vlastně jen proto, protože chtěli ušetřit a nechtěli vyhazovat peníze za drahé herce. Já mám navíc ještě atypický hlas a když jsem byl v pořadu Zavináč, tak nám lidé psali, jak je skvělé, že jsme v pořadu o počítačích zvolili jako moderátora počítač.

Na co se tedy mohou čtenáři v následujících dnech těšit? Audi víkend byl zahájen několika křty v Paláci Luxor. Pro mimopražské pokračuje program v Brně, kde bude Jiří Vyorálek číst ukázku z audioknihy od, bohužel již zesnulého, Henninga Mankella. S audioknihami a jejich představením se však dostane například i na Olomouc. Program bude postupně doplňován na webu audioknih NAHLAS!, kde také najdete kompletní přehled vydaných titulů.

Neváhejte a nezapomeňte také využít příležitosti odnést si domů dvě audioknihy za cenu jedné. Každý, kdo si během audio víkendu zakoupí jeden z premiérových titulů, si k němu bude moci vybrat další audioknihu z bonusové nabídky zdarma.


OneHotBookNakladatelství OneHotBook vydává audioknihy aktuálních českých a světových autorů s kompletní profesionální produkcí zahrnující dramaturgii, režii, hudbu, postprodukci a design. Mezi autory patří například Kateřina Tučková, Tereza Boučková, Jaroslav Rudiš, Jiří Šulc, Jiří Hájíček, Vilma Kadlečková, Petra Soukupová, Stieg Larsson, Jo Nesbø, J. Adler-Olsen, Peter May, Henning Mankell, Lars Kepler, David Mitchell, Haruki Murakami, Gillian Flynn a další.
Audioknihy stahujte z audioknižního portálu Audiolibrix.

Doporučení:
Share

Napsat komentář