Biografické střípky ze života duchovních lidí

biograficke_stripky_ze_zivota_duchovnich_lidi
Ať už patříte mezi věřící, nebo se o danou problematiku pouze zajímáte, máme pro vás dva užitečné tipy. Knihy Sůl země a Momentky ze života Matky Terezy vám poskytnou dostatek informací nejen o víře, ale především o lidech, kteří jí zasvětili své životy.

logoKNAObě knihy, které vám dnes představíme, vydalo Karmelitánské nakladatelství. Jedná se o křesťansky orientované nakladatelství, které na našem trhu působí již od roku 1991 a dosud vydalo více než 1500 titulů. Mezi nejdůležitější části jeho edičního plánu patří edice věnované duchovnímu životu.

—————————————-

S naším prvním titulem se vydáte po stopách otce Isidora, ruského mnicha, který za svůj život ve jménu křesťanské víry vykonal mnohé. Budete moci sledovat i to, jakým způsobem na křesťanství nahlíželi lidé z dalekého východu. Kniha je součástí edice Spiritualita do kapsy.

Sůl země

Životopisný portrét ruského mnicha otce Isidora, jemuž byl autor, obdivuhodný intelektuál, označený jako Pascal naší doby, duchovním synem. Život otce Isidora připomíná svými činy sv. Františka z Assisi. Kniha umožní hlouběji nahlédnout do duchovnosti křesťanského východu.

Autor: Pavel Florenskij

Počet stran: 105
Vazba: brožovaná
ISBN: 80-85914-58-1
Doporučená cena: 88 Kč

 

Seznamte se s knihou Sůl země o něco podrobněji.

Ukázka z knihy

A ještě jedna příhoda: Jednou přišel ke starci Isidorovi jeden z jeho duchovních synů (otec G.), vyzpovídal se u něj a dal mu dva rubly. Otec Isidor si je vzal a vtom se dárcovou hlavou mihla myšlenka: „Proč si je vzal, vždyť ví, že jsem chudý.“ Otec Isidor mlčel, neřekl ani slovo. Během dalšího hovoru přišel jeden nuzák, jemuž předtím otec Isidor řekl, aby si přišel večer pro peníze, ačkoli tehdy ještě neměl ani kopějku. Báťuška mu dal dva rubly a podotkl: „Podívej, přišel dobrý člověk, který ti dává peníze.“ Poté, vyprovázeje otce G., řekl mu o samotě: „Nepohoršuj se, že jsem si od tebe vzal ty dva rubly: modlitby skrze ně, laiky, dojdou k Bohu spíše než mé a tvé dohromady.“ Otec G. si to vyložil jako nepochybnou schopnost jasnovidectví.

V četbě ukázky můžete pokračovat na našich stránkách.

O autorovi

Pavel_FlorenskyPavel Florenskij (1882–1937) patří k ruským intelektuálům, kteří měli být navždy zapomenuti. Tento matematik, fyzik, biolog, filosof a teolog byl pro své náboženské přesvědčení odsouzen a později v trestaneckém táboře popraven. O jeho propuštění na svobodu se ve třicátých letech minulého století zasazovala také československá vláda. Florenskij bývá nazýván Pascalem naší doby.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

————————————————

Zatímco první kniha se zaměřovala spíše na východní víru a zdejší pojetí křesťanství, s dalším titulem procestujete větší část světa. Otec Isidor je pro nás postavou relativně neznámou, ale o Matce Tereze již slyšel každý. Ovšem ne každý zná její život podrobněji… Kniha vychází v edici Osudy.

Momentky ze života Matky Terezy

Rakouský kněz Leo Maasburg s jemným humorem vypráví, jak se stal po boku Matky Terezy „skutečným misionářem“. Léta s ní úzce spolupracoval, pomáhal jí jako kněz a tlumočník na několika zahraničních misích. Podnikli spolu cestu do Sovětského Svazu, na Kubu, do New Yorku nebo do Arménie, kde strávili téměř rok službou v dětské nemocnici, plné obětí ničivého zemětřesení. Prožili spolu náročné situace, mnohé zázraky Boží prozřetelnosti, ale i veselé historky. Autor vypráví všechno z první ruky, proto se i znalý čtenář dozví o Matce Tereze spoustu nových věcí.
Kniha se čte jedním dechem; povzbudí nás, abychom se učili více důvěřovat Bohu, který umí být vůči svým dětem tak velkorysý, a toužili stát se rovněž nástrojem jeho lásky v tomto světě.

Autor: Leo Maasburg

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7195-813-0
Doporučená cena: 259 Kč

 

Přečtěte si více o knize Momentky ze života Matky Terezy přímo na stránkách nakladatelství.

Ukázka z knihy

Matka Tereza nebyla žádný guru, velmi respektovala i jiná povolání: „Když jsi povolán k vyučování mladých, je to tvoje povolání. A je to právě to, co Bůh od tebe chce.“ Často jsem slyšel tento jednoduchý výrok: „Co děláš ty, já dělat neumím. Co dělám já, ty dělat nemůžeš. Ale spolu můžeme udělat něco krásného pro Boha.“

Přitom však chudobu nepovažovala ani za ideál, ani za Bohem daný osud: „Bůh nestvořil chudobu. My jsme stvořili chudobu, protože se nedělíme navzájem.“

Přečtěte si i zbývající část ukázky.

O autorovi

leo_maasburgLeo Maasburg (* 1948) se narodil v rakouském Grazu. Studoval politické vědy, teologii, církevní právo a misiologii v Innsbrucku, Oxfordu a Římě. V roce 1982 byl ve Fatimě vysvěcen na kněze a začal pracovat v Římě jako sekretář slovenského exilového biskupa Pavla Hnilici. Díky němu se seznámil s Matkou Terezou, kterou pak doprovázel na mnoha cestách mezi Indií, Moskvou a New Yorkem. Sloužil jí nejen jako kněz a duchovní rádce, ale též jako zvláštní vyslanec pro choulostivé mise – například při cestě do Sovětského svazu nebo na Kubu za diktatury Fidela Castra.
Po smrti Matky Terezy se podílel na přípravách jejího blahořečení. Od roku 2005 je národním ředitelem Papežských misijních děl v Rakousku.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství


Další duševní potravu, která bude šetrná i k vašim peněženkám, najdete v našich aukcích.

Čtete knihy o víře rádi, nebo spíše upřednostňujete jiné tituly? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSůl země
Život starce Isidora

Florenskij, Pavel

Karmelitánské nakladatelství, 2015

zobrazit info o knizeMomentky ze života Matky Terezy

Leo Maasburg

Karmelitánské nakladatelství, 2015

Napsat komentář