Co všechno v životě potká farmáře

krava
Detailnost, upřímnost, pravdivost. To všechno by se dalo říct o této knize. Každý z nás slyšel o nemoci šílených krav, která postihla mnoho farem, a není tomu tak dávno. Chcete se vžít do role lidí, kteří to zažili? Čtěte. 

Kniha Škoda že tu nejsi se mnou rozhodně není prvotinou Grahama Swifta. Autor napsal několik děl již předtím, ale toto se řadí mezi nejnovější. Jeho romány jsou často psychologické a to včetně tohoto. Dílo vydalo nakladatelství Plus.

Velká část příběhu se odehrává na ostrově Wight, patřícímu k Anglii, další část je přesunuta do samotné Anglie.

Jack Luxton, hlavní hrdina knihy, neměl již od dětství lehký život. Jeho rodina vlastnila farmu jménem Jebb, kterou ve své době postihla nemoc šílených krav. Pro rodinu to samozřejmě znamenalo velkou ztrátu a krach. Jack měl bratra, Toma, který byl o osm let mladší než Jack a nenáviděl jejich otce Michaela. Těžko říct, kde přesně pramenila jeho nenávist k tátovi, ale z toho, co víme, byla oprávněná. Tom čekal do svých osmnácti let, pak utekl a dal se k armádě. Od té doby o něm nikdo nic nevěděl. Michael byl naštvaný na svého mladšího syna kvůli útěku z farmy, a proto dělal, jako by neexistoval. Vše však časem dolehlo i na samotného Michaela, který se zastřelil.

A tím se stal Jack téměř opuštěným. Nebyl ale úplně sám. Měl Ellie – dívku z vedlejší farmy, jež se stala jeho celoživotní partnerkou a manželkou. Ellie zemřel otec nedlouho po Michaelovi a tím s Jackem zůstali sami oba. V nepříznivé době se rozhodli s Jackem obě farmy prodat a odstěhovat se na ostrov Wight, kde začali podnikat v oblasti cestovního ruchu – měli karavany, které převážně přes léto pronajímali výletníkům. Život na ostrově byl pro oba docela vyhovující, žili poklidně a zimy trávili v Karibiku. Jenže pak přišla nečekaná návštěva. Major Richards přišel Jackovi oznámit nepříjemnou zprávu. Jeho mladší bratr Tom zahynul ve válce v Iráku.

Jack z toho byl zmatený. Bratra neviděl asi deset let, ale přesto se s ním neustále snažil navázat kontakt – posílal mu dopisy, na které mu nebylo nikdy zodpovězeno. Přesto na Toma často myslel a žil v jistotě, že Tom žije, akorát nechce nebo nemůže napsat dopis svému bratrovi. Pořád na něj tak nějak čekal. Teď byly ale všechny jeho představy o Tomově životě pryč. Byl mrtvý. Jack považoval za svoji povinnost pohřbít bratra. Proto se vydává do Anglie na smuteční obřad pořádaný armádou a také do svého rodného města a na farmu Jebb. Tom bude uložen do hrobu spolu se zesnulými rodiči. A tím začíná Tomova životní cesta, sled mnoha událostí, navracení vzpomínek a velké psychické vypětí.

V knize jsou detailně popsány Tomovy pocity v nelehkých situacích, mezi které patří především bratrův pohřeb. Všem čtenářům se určitě bude líbit i napětí, kterého v knize není málo, neustále budou totiž zjišťovat nové informace, které by mnohdy ani nečekali.

Na konci příběhu, po všem nepříjemném, co se v poslední době stalo, Jack začíná pomýšlet na nejhorší. Doma má schovanou pušku, kterou se zabil jeho otec Michael. Že by ji použil? Ale co Ellie? Zůstala by na vše sama a musela by se postarat o jeho ostatky tak, jak se musel on postarat o Tomovy. To po ní přece nemůže chtít. Musí ji vzít s sebou.

Konec knihy je plný napětí, zoufalých myšlenek a rozhodnutí. Nebudete ji moci odložit, protože se jinak nedozvíte to, co tolik chcete vědět. Doporučuji každému, kdo se zajímá o dění ve světě a osudy jednotlivých lidí. V celé knize se prolíná vzdálená minulost s tou méně vzdálenou a na konci i se současností. Kniha je napsána zajímavě a čtivě. Autor se snažil přiblížit situace, které většinou jen povrchně vnímáme v podobě novinových článků či televizních reportáží.

Ukázka z knihy:

Ti dva další vojáci se jmenovali Pickering a Fuller. Oba byli vojíny a Jackovi před začátkem smutečního aktu ani v jeho průběhu nedošlo, že jim jeho bratr musel velet. Že on technicky, v zastoupení, je ostatním pozůstalým nadřízený. Ale připadal si jako ten nejmenší z malých. Vojáci nesoucí rakev se na okamžik zastavili na konci rampy u vojenských kaplanů a důstojník, který je vedl, zaujal místo za rakví. Pak jeden tlumený basový buben spustil pomalý pochod, po chvíli se k němu přidaly tiché bzučivé žestě a rakev se vydala po pečlivě naplánované trase, prošla před uniformovanými pohlaváry na pódiu – ti ji zasalutovali – i před civilisty a poté zamířila k příslušnému pohřebnímu vozu.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠkoda že tu nejsi se mnou

Swift, Graham

Plus, 2012

Napsat komentář