Knihu Zpověď principála pokřtili Ondřej Neff, Jiří Pecha a další

ZpovedPrincipala_perex
Jaké to je, cestovat po světě a vystupovat před lidmi s dravými šelmami? Plné nečekaných příhod a nezapomenutelných zážitků. Víte například, že Tom Cruise přirovnal slivovici k petroleji? Nejen to zaznělo na křtu knihy Zpověď principála v brněnské Vaňkovce.

Uprostřed nákupního centra Galerie Vaňkovka je fontána s velkým krokodýlem (symbolem Brna). Ovšem neživý krokodýl, ač s rozevřenou tlamou plnou ostrých zubů, není žádným strachnahánějícím predátorem. Děti si jej velmi rády hladí a strkají mu ruce do chřtánu. Vlastně dělají to, co mnoho cirkusových umělců, jen s tím rozdílem, že cirkusová zvířata jsou živá a mohou být velmi nebezpečná.

O tom se ostatně mohli přesvědčit všichni návštěvníci, kteří v úterý zavítali do brněnské Vaňkovky. Knihkupectví Knihy Dobrovský zde pořádalo slavnostní křest knihy Zpověď principála, společného díla principála cirkusu Jo-Joo Jaromíra Joo a historika Hanuše Jordana, který se prostřednictvím otázek snažil odhalit nejen to, jaký dnes cirkus je, ale hlavně, jací jsou jeho lidé.

Křty mívají většinou podobný průběh – představení knihy, autora a kmotrů, vyprávění zajímavostí, křest a následná autogramiáda. Tento zaběhlý scénář zůstal i tentokrát zachován, ovšem dění okolo již tak tradiční nebylo. Vždyť se křtila kniha o životě principála. Spolu s Jaromírem Joo přišla nejen jeho žena, ale i jejich kolegové, kteří přivedli ukázat zvířata. Svým nepřeslechnutelným hlasovým projevem přispěl ara arakanga jménem Pepino a nechybělo ani pumí mládě jménem Mia, dcera pumy, s níž je Jaromír Joo vyfocen na přebalu knihy. Přítomní si Miu mohli na vlastní nebezpečí pohladit – jen pár týdnů stará slečna sice vypadala velmi roztomile, ale ostrost jejích zubů i drápů pocítili někteří návštěvníci na vlastní kůži.

ZpovedPrincipala_papousek-PepinoZpovedPrincipala_pumi-mlade-Mia

Kmotry knihy měli být Bolek Polívka, Jiří Pecha, Ondřej Neff a Petr Švancara. Jediný Bolek Polívka nedorazil, ale druhého herce, spisovatele i fotbalového útočníka si příchozí mohli užít.

Po úvodním představení padla obligátní otázka na vznik knihy. Říká se, že za každým úspěšným mužem stojí žena, a nejinak tomu bylo i zde. Jaromír Joo se smíchem pronesl větu své ženy:

„Každý den s tebou je horor, tak o tom napiš!“

Knižního zpovídání principála se chopil Hanuš Jordán, historik a kurátor sbírek s divadelní a cirkusovou tématikou. Nebál se klást otázky přímo na tělo, aby čtenáři mohli proniknout skutečně do hloubky. Účastníkům křtu přiblížil svou spolupráci s principálem a poté předal slovo kmotrům.

ZpovedPrincipala_kmotri-a-autori

Zleva: Petr Švancara, Jiří Pecha, Ondřej Neff, Hanuš Jordán, principálova žena a Jaromír Joo

Petr Švancara nabídl, že by ve spolupráci s iniciativou Věříme Zbrojovce mohli udělat cirkusové představení na stadionu za Lužánkami. Dlouho chátrající areál se nyní díky snaze nadšenců pomalu probouzí k životu a takováto akce by jistě přišla vhod. Ostatně, jak Petr Švancara podotkl, když není problém vyprodat šapitó, proč nezkusit vyprodat stadion? Nechme se překvapit, kde v Brně bude cirkus Jo-Joo pořádat vystoupení příště.

O tom, že návštěva cirkusu může být nečekaně dramatická, vyprávěl Ondřej Neff. Se svou devítiletou vnučkou navštívil konkurenční cirkus, kde se jim „poštěstil“ velmi těsný kontakt s krokodýlem, ten se následně drezérovi prosmýkl a utekl mezi diváky. Jak se později Ondřej Neff dozvěděl, nejednalo se o součást představení, krokodýl skutečně utekl a jen zázrakem se nikomu nic nestalo.

ZpovedPrincipala_OndrejNeff-JaromirJoo

Zleva: Ondřej Neff a Jaromír Joo

Poslední z kmotrů Jiří Pecha zase vyprávěl o manéžích Bolka Polívky. Některé z nich se natáčely ve skutečné manéži právě cirkusu Jo-Joo a o neobvyklé zážitky nebyla nouze. Jedním z nich byla i jízda na hrochovi, kterou prý Bolek Polívka glosoval „kdo chce jezdit na hrochovi, musí umět rozštěp“.

ZpovedPrincipala_JaromirJoo-JiriPecha

Zleva: Jaromír Joo a Jiří Pecha

Povídání kmotrů průběžně doplňoval Jaromír Joo historkami z cirkusu. Přítomní se dozvěděli, které země cirkus Jo-Joo navštívil (Čínu, Spojené arabské emiráty, USA, …) a co v nich zažil. Například při návštěvě Las Vegas se cirkusoví umělci setkali s Tomem Cruisem, kterému nabídli z domova dovezenou slivovici. Druhý den se k nim ale doneslo, že slavný hollywoodský herec naším téměř národním alkoholickým mokem oslněn nebyl – chuť přirovnal k petroleji. Jaromír Joo se také pochlubil chovatelskými úspěchy a zmínil počty odchovaných mláďat. Jen vloni se v jejich cirkuse narodilo 19 mláďat, děti v to nepočítaje.

ZpovedPrincipala_krest

Zleva: Jiří Pecha, principálova žena, Hanuš Jordán, Jaromír Joo a Ondřej Neff

Protože čas pokročil, přistoupilo se ke křtu, tradičnímu polití knihy šampaňským. Přijde vám, že je to celkem fádní křest neobvyklé knihy? Možná, ale sotva docinkaly skleničky, už byl na pódiu dort se čtyřmi velkými prskavkami. Jaromír Joo totiž nedávno oslavil životní jubileum – 60. narozeniny, a tak jej organizátoři překvapili dortem ve tvaru jeho knihy.

ZpovedPrincipala_dort

Hodina uběhla, kniha byla pokřtěna a na autory knihy i kmotry čekalo podepisování mnoha knih. Živelný principál byl často někde v letu, přesto stíhal rozdávat autogramy.

ZpovedPrincipala_autogramiada

Hanuš Jordán a Jaromír Joo podepisují knihy

Ondřej Neff se, kromě podepisování, také trpělivě fotil se svými fanoušky. Zvířata již byla unavená, zejména papoušek byl čím dál nepřeslechnutelnější, a pumí slečna Mia častěji vystrkovala drápky. Bylo na čase rozloučit se a jít. Jedinou šelmou, která ve Vaňkovce zůstala, byl neživý krokodýl…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJaromír Joo. Zpověď principála

Jordan, Hanuš

VERBUM Publishing, 2015

Napsat komentář